READING

Povestile Contesei de Ségur de ziua lui Marilyn Mo...

Povestile Contesei de Ségur de ziua lui Marilyn Monroe

Astazi Marilyn Monroe ar fi implinit 86 de ani. S-a scris foarte mult despre ea, asa ca o sa postez in arca mea cu amintiri frumoase aceasta imagine in care Marilyn ii citeste o poveste unei mici domnisoare.

Cum Mrs. Monroe s-a nascut chiar de Ziua Internationala a Copiilor, voi scrie astazi despre autoarea cartii mele preferate din copilarie, Sophie, Contesa de Ségur. Nu imi mai amintesc la ce editura a fost publicata cartea sa de povesti (vorbim de anii ’70), dar avea niste ilustratii pe care le pot compara cu cele dintr-o alta carte, publicata de Editura Vellant intr-o grafica de exceptie in urma cu 5 ani, “Printese date uitarii sau necunoscute”. Cand a aparut aceasta carte mi-am amintit de povestile Contesei de Ségur si am inceput sa caut cartea copilariei mele prin toate librariile si anticariatele. Abia in urma cu doua saptamani am gasit, la libraria din Dorobanti (de langa Mario Plaza), “Povesti cu zane”, publicata de Editura Herra. Cartea nu are nici macar un singur desen (Contesa si-a ilustrat toate povestile) si din pacate nu am reusit sa fac fata valurilor de diminutive. Nu am inteles niciodata de ce in cartile publicate in ultimii ani, printesele sunt “printesici”, de ce sunt schimbate numele originale ale personajelor (nu imi amintesc de vreo Mielusica). Parintii mei nu mi-au vorbit niciodata in diminutive si mi-as dori ca, atunci cand voi avea si eu copii, singura exceptie sa fie povestea “Ratusca cea urata”. Mai exista o exceptie “diminutiva”: “fetitele” de la Antz Communications (eroiiromanieichic & 1000desfaturi.ro); si asta pentru ca asa li se mai spune Cristinei Pop si lui Lili Misaila. Si am terminat aici capitolul diminutivelor.

writingnarrativeessay

Si acum, putin despre Contesa de Ségur (iti multumesc, Wikipedia!). Aceasta s-a nascut la data de 1 august 1799, la Saint Petersburg si avea sa-si dea ultima suflare in casa din Paris, la 9 februarie 1874. Inainte de a se casatori cu Contele de Ségur (care se pare ca a fost un sot insensibil si morocanos) si sa ii daruiasca acestuia nu mai putin de 8 copii, Sophie si-a petrecut copilaria in casa severului sau tata, Contele Feodor Rostopchin, guvernatorul Moscovei in timpul razboiului cu Napoleon Bonaparte. Pe sotul sau, Contele Eugène Henri Raymond de Ségur l-a intalnit la un bal tinut in 12 februarie 1798 (ce bine ca existau jurnale la acea vreme, toate datele s-au pastrat!) in casa parintilor sai, stabiliti deja in Franta. Cel mai probabil ca Sophie de Ségur a refulat in scris, ce e drept, destul de tarziu, la varsta de 58 de ani si-a scris prima poveste. Iar apoi nu s-a mai oprit, cartile sale minunate au fost publicate in perioada 1857-1872 in colectia “Bibliothèque rose illustrée”, de catre prestigioasa Hachette. Sper ca intr-o zi sa cumpar povestile Contesei de Ségur de la Editura Vellant, cred ca ar iesi o carte de colectie minunata, pe care o voi cumpara tuturor copiilor prietenilor mei.

Pana atunci, deschid aici « luna copiilor » iar prima mea incursiune va fi la BookFest, ca sa imi cumpar carti frumoase.

Surse: http://fashionabledreamer.blogspot.com

zp8497586rq
zp8497586rq

People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
follow me over here