READING

remesh, o poveste despre sustenabilitate și mai al...

remesh, o poveste despre sustenabilitate și mai ales despre oameni 

Luni, 22 aprilie, chiar de Ziua Pământului, am fost în vizită la atelierul remesh. Știam puțin despre concept, în urmă cu câțiva ani primisem cadou un plic remesh, realizat dintr-un banner reciclat și am zis atunci: wow, ce idee sustenabilă frumoasă! 

Iar atunci când m-a invitat Cristina Cautiș, care se ocupă de comunicare pentru tot ce face asociația @atelierefarafrontiere, am zis că musai trebuie să ajung și în atelier, aflat la parterul unei clădiri de la Piața Sudului. 

Până să ajung la atelierul remesh, am trecut prin zona de reciclare și de reparare a computerelor. Aici e o echipă întreagă care repară laptopuri și calculatoare, care ulterior sunt donate școlilor sau centrelor de plasament care au nevoie de aparatură și nu au fonduri să achiziționeze una nouă.

Înainte de a intra în atelierul remesh m-a întâmpinat Mișu, mascota lor, un motan salvat și hrănit și alintat de întregul colectiv.

remesh este o UP (Unitate Protejată Autorizată). 30% din angajații din atelier sunt persoane cu dizabilități, în special femei care cumulează multiple vulnerabilități: mame singure, victime ale violenței domestice, refugiate din Ucraina sau persoane care au fost private de libertate. 

Practic cei de la Ateliere fără Frontiere fac integrare pe piața muncii, sau inserție, cum se mai numește această activitate. Ei angajează în atelierele lor de economie circulară persoane care, din cauza vulnerabilităților cumulate, întâmpină dificultăți în găsirea unui loc de muncă convențional. Așa că îi angajează cu contract de muncă pe o perioadă de 2-3 ani, timp în care organizează pentru ei ședințe de consiliere psihologică, ateliere de dezvoltare personală, au tot felul de activități, învață despre mediu, merg la teatru, la film, la spectacole. 

Asociația a dezvoltat și plasare directă pe piața muncii, mai ales pentru persoanele care nu se descurcă singure să își găsească un loc de muncă. Sunt un liant între persoana care urmează să fie angajată și angajator. Statisticile arată că România este pe penultimul loc în Europa la capitolul adulți inactivi: aproape 2 milioane de persoane care au nevoie să fie puse în legătură cu angajatorii. “Toți acești oameni au nevoie să aibă o șansă ca să lucreze și să se întrețină singuri. Educația pentru un loc de muncă este extrem de importantă, încă din gimnaziu. Ideea este că toți acești oameni trebuie să aibă o șansă. Companiile trebuie să fie pregătite să primească oameni din mediile defavorizate. Iar noi credem că din momentul în care ajung la noi, din statutul de persoane inactive, devin independenți financiar și odată pregătiți, li se schimbă viața”, mi-a povestit Lorita Constantinescu, Director de Dezvoltare Ateliere Fară Frontiere, care coordonează întregul atelier remesh. 

De ce e important astăzi ca și companiile să înțeleagă și să cumpere de la remesh? Pentru că ideal ar fi să se susțină din partea de vânzări. Pentru că, în afară de munca de advocacy și de componenta socială, există și ideea de la care a început totul: componenta de mediu. Mesh-urile nu au nicio soluție de reciclare. Refolosești un deșeu. 

Ce poți cumpăra de la remesh? Genți, sacoșe de cumpărături, pouch-uri, etui-uri de ochelari, saci pentru rufe, șorțuri, pouf-uri, mărțișoare și decorațiuni de Crăciun. 

Fiecare obiect care iese din atelier poartă o etichetă cu numele persoanei care l-a creat. 

Partea de tipare și supervizare este dirijată de Claudia Bob, șef de echipă al atelierului. 

La remesh fiecare știe ce are de făcut, totul funcționează foarte eficient. 

Am plecat de la remesh cu o geantă de travel din cea mai recentă colecție, pe care o găsiți aici și voi reveni cu siguranță în vizită în atelier dar și pe site, pentru cumpărături cadou. 

Iar astăzi îi invit pe toți prietenii mei care lucrează în companii, în agenții de publicitate, să citeasacă povestea remesh și poate să îi inspire să comande obiecte promoționale. Vin festivalurile de muzică, se întâmplă atâtea evenimente unde e nevoie de produsele remesh. Aici este site-ul lor. 

Și am mai plecat de la remesh cu ceva nou: am aflat de @fermabioco, ferma de legume din Ciocănari, județul Dâmbovița, unde angajații, tot prin proiectul asociației, sunt tot persoane cu puține șanse să fie angajate, toate din mediul rural. Au câteva puncte de vânzare în București de unde puteți cumpăra săptămânal legume proaspete. 

Atelierul remesh este susținut de Banca Transilvania, o inițiativă pe care o felicit. 

Cu această ocazie inaugurez pe blog rubrica I saved The world today, cu povești despre oameni și branduri care fac lumea asta mai bună. 

Surse foto: arhiva personală, remesh, Ateliere Fară Frontiere


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here