Vienna Calling

Genius Loci

S-a implinit deja o luna de la incursiunea vieneza, alaturi de buna mea prietena Mirela Bucovicean; doua zile si jumatate si doua nopti, special pentru un tur de forta, memorabil de placut, in Viena modernista si contemporana.

Ne place sa calatorim si pentru noi a fost cumva un #10thyearchallenge de la prima noastra vacanta impreuna, in vara lui 2009 (in Israel) & 16 ani de cand ne cunoastem. Amandoua am mai fost la Viena, de multe ori, dar niciodata impreuna. Aveam o lista comuna de must see, dar am vrut sa descoperim si galerii de arta in care nu am fost niciodata.

Mirela Bucovicean si Alexa Brauner, from District 1 to District 8

In prima noastra zi (vineri, 19 aprilie), am facut turul mult dorit alaturi de un ghid minunat, Alexa Brauner, colaboratoare a Biroului de Turism al Austriei.

Din District 1, unde se afla hotelul nostru – Grand Ferdinand – am luat tramvaiul si apoi am mers numai pe jos prin Districtul 8, in prezent cotat ca unul dintre cele mai chic cartiere ale Vienei. De aici a pornit “generatia noua de bani” a finalului de secol 19, multi exponenti fiind din industria matasii.

Ca o mare paranteza, revista Vogue a publicat acum cateva luni un top iar Viena este “the most liveable city in the world.

Viena building

Am facut o lista (pe scurt) a locurilor vazute, pe care le recomandam cu drag in Viena cea minunata.

Esca

Esca

2 x magazine concept

  • Pentru cei care cauta cadouri memorabile, recomandam ESCA, un mic magazin cu atelier la mansarda, fondat de 3 frati (o fata si 2 baieti), cu tatal de origine din Romania. ESCA reinterpreteaza personaje din povestile Fratilor Grimm intr-o maniera minimalista si conscious. Toate tricourile si sacosele sunt imprimate pe materiale organice de la Fair Wear Foundation.
Unik_At keepers

Unik_At keepers

Un alt magazin, de aceasta data mult mai mare, un concept store social (o formula intalnita si in Germania), ne-a fermecat cu un personal format din tineri zambitori si spirituali, cu o selectie de piese si un set up care pune in valoare tot ce e mai bun in spatiu. www.unik.at promoveaza si vinde creatiile persoanelor cu dizabilitati, care au diverse talente de artizani.

C.A. Contemporary

3 galerii de arta

(mentionate in ordinea vizitarii)

CA Contemporary – cu o selectie de artisti austrieci si internationali contemporani. Dr. Cem Angeli, proprietarul galeriei, cunoaste povestile tuturor artistilor sai – pe ale lor si pe cele ale familiilor lor.

Galerie insta

Galerie Hoch Druck este un loc in care ai vrea sa fii un var bibliotecar si tipograf al lui Ratatouille, dar unul care doar citeste cartile si albumele rare, cu grafica semnata Roy Lichtenstein sau printuri in editie foarte limitata, din anii ’20 si pana in mai recentii ani ’70. Herwig Tachezi, proprietarul galeriei, este expert in printuri vechi.

Mirela si Galerie Hochdruck keeper

 

Am Art jump

Turul nostru cu Alexa s-a incheiat intr-una dintre cele mai frumoase galerii de arta vizitate pana in prezent: Galerie Amart; un loft-hangar cu amfiteatru si un perete intreg de sticla, cu vedere spre gradina imensa si populata de sculpturi.

Galerie by Mirela

In prezent este in display expozitia artistei Joanna Gleich. Noi i-am descoperit cu aceasta ocazie si pe Linde Waber, o artista octogenara cu o poveste de film si pe artistul german Rayk Goetze. (foto deschidere)

Galerie, gradina

Proprietarul galeriei, Benedikt Mairwoger este fiul artistului austriac Gottfried Mairwoger.

Cu siguranta ca vom reveni aici, de fiecare data cand mai ajungem in Viena.

Galerie AmArt

2 expozitii si 2 muzee de (re)vazut:

Otto Rudolf Schatz, Variete si Ostentation

Otto Rudolf Schatz, Variete si Ostentation

Jumatate din ziua de sambata am petrecut-o la Leopold Museum. Practic am stat pana la ora inchiderii, care ne-a prins la coada de la casa magazinului, de unde am cumparat cartoline pntru prieteni (un alt tabiet comun de-al nostru).

 

Leopold, Scoala de artiste

Mergeti sa vedeti expozitia “Vienna 1900. Birth of Modernism”, intr-un display memorabil si care as fi vrut sa nu se termine niciodata. Expozitia cuprinde pictura, grafica, design interior si de obiect, povestile artistilor modernisti, moda inceputului de secol. Daca pana acum cativa ani ma imaginam cum ar fi fost sa traiesc in anii ’40 si sa fiu in Rezistenta, de data asta mi-am imaginat cum ar fi fost sa traiesc in 1907, la Viena si sa fiu studenta la Wiener Werkstatte (Scoala de Arts and Crafts). Expozitia asta minunata ei pare ca va locui multa vreme aici, pentru ca nu este mentionata data incheierii.

Leopold design, story

Leopold story

Piese din studioul lui Emilie Floge

Piese din studioul lui Emilie Floge

Mobilier 2

 

La parterul Judisches Museum se afla unul dintre cele mai frumoase magazine de muzeu vazute pana in prezent – Gottfried & Sohne, care a adunat lucrari de design si grafica semnate de artisti evrei din Europa si din Israel.

in magazinul concept de la parterul Muzeului Evreiesc Viena

Ce mai poti face in Viena si am facut noi:

Naschmarket

Piata de purici (https://www.naschmarkt-vienna.com)  a fost un first in Viena pentru mine, aici Mirela a fost ghidul meu. Mi-a placut si stiu ca voi reveni in piata cea colorata pentru o scrumiera care sa ma implore sa o iau acasa J.

afis balet contemporan, Opera din Viena

Sa urmaresti un spectacol de opera sau de balet de pe ecranul imens al Operei vieneze, care implineste 150 de ani anul acesta. Noi am ratat bilete la regalul coreografilor William Forsythe, Hans van Manen si Jiri Kylian, dar am vazut spctacolul alaturi de cel putin inca 100 de oameni, intr-o seara de sambata de final de aprilie, pe o vreme de luna mai: 26 de grade.

Sa mananci o inghetata la @eisgreissler, aproape de Stephan Platz.

Sa calatoresti cu Uber, atunci cand nu mai ai putere sa iei tramvaiul su metroul (cu care se circula foarte bine).

Sa mergi la Viena in perioada EuroPride (1-16 iunie).

Sa vezi expozitia “Flying High: Womn Artists of Art Brut / Bank Austria Kunstforum Wien. Noi nu am mai ajuns, pentru ca am stat (din nou) pana la ora inchiderii la expozitia centenarului Leonard Bernstein, la Judenplatz Museum.

Jacheta lui Leonard Bernstein in vitrina Muzeului Evreiesc Viena

pahare de champagne si de vin, Otto Prutscher

Consultati Oficiul de Turism al Austriei   si Vienna Tourist Board inainte, pentru un plan turistic la zi.

Viena final si roz

Dear Vienna, we will be back.

 

Imagini: arhiva personala

 

 

 

 

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here