READING

23 de intrebari pentru Oana Barbonie – story...

23 de intrebari pentru Oana Barbonie – storyteller si reporter vizual

Oana Barbonie, DoR, deschidere material

“20 la puterea 20” este un proiect aniversar initiat de Metropolitan Life si revista Biz la 20 de ani de prezenta pe piata din Romania, un proiect pe care l-am apreciat foarte mult din prima clipa. Pe scurt, este un mesaj transmis catre noi toti, care ne ofera ocazia sa vedem altfel Romania de maine si sa pasim cu incredere si inspiratie catre viitor. Tinerii acestia au curajul de a­- și urma calea asa cum vor ei, in control si liberi, si ne aduc speranta si bucuria de a spune ca suntem romani si totodata cetateni ai pamantului asta mare si rotund.

Oana Barbonie, deschidere 2

Am rezonat foarte bine cu Oana Barbonie, storyteller si reporter vizual. Oana este art director la Scoala9, o publicatie DoR (Decat o Revista), dedicata educatiei preuniversitare si reporter vizual.  Cum sa nu-mi placa Oana, cand este plina de optimism, ii plac caprele si face niste colaje superbe? Va invit sa cititi acest interviu (si eu nu fac interviuri de regula, pe blog), sa aruncati un ochi aici https://www.metropolitanlife.ro/campanie/20laputerea20/si apoi sa faceti o plimbare pe contul de instagram @oanabarbonie.

O sa ma vad cu Oana anul acesta, pentru ca vreau sa fac un curs de „colajit” cu ea.

Vive la jeunesse!

coperta Biz

  1. Ce ti-a placut cel mai mult la Metropolitan Life si Biz si cum te simti in calitate de protagonista a acestui proiect editorial inedit?

M-a facut mai constienta atat de atentia oamenilor pentru ceea ce fac eu, cat si de atentia lor fata de povesti (fie ele vizuale sau scrise), care conteaza in sine la fel de mult precum inventiile. Cand eram mai mica, mai ales la scoala, mi s-a spus ca povestile spuse de mine nu vor schimba lumea. Am invatat, insa, ca e loc pentru toate, iar astfel de proiecte (cu protagonisti veniti din zone atat de diverse – stiinte, sport, arta) demonstreaza ca suntem mai multi care credem in asta.

Oana Barbonie dsen in DOR

  1. Esti storyteller si reporter vizual si ai un atelier de colaje pe care abia astept sa il descopar! Cum ar arata o zi perfecta spusa intr-o poveste vizuala Oana Barbonie? / De ceva timp nu prea mai caut sa-mi fac zilele perfecte. Nu de alta, dar am ajuns la concluzia ca ideii de perfectiune i se substituie ideea de repetitie – ca daca stii reteta, o aplici continuu, nu? Asa ca doar caut sa nu stau potolita, sa vorbesc cu oameni, sa mai aflu ce fac altii, sa beau apa, sa ma pun la somn cat de cat devreme. Deci probabil as face din ziua asta un colaj cu sute de puncte din hartie, pe care oricum le-ai aseza, iau o forma unica. Iar posibilitatile sunt prea multe ca sa te plictisesti curand.
  1. Cum te-ai descrie in 3 cuvinte? Cum te-ai descrie intr-un colaj cu 3 cuvinte?

Boom!

Ce?

Ahaa..

:))

Oana colaj 1

 

  1. Ai DOR, ai Scoala9, ai atelierul de colaje. Mai ai si timp si pentru animalul tau de companie? Pentru ce mai ai timp, sa faci cu drag?

Fix in ziua de Paste, am facut 24 de ani si-am primit un catel de la o verisoara. E simpatic si momentan sta suparat ca un om mare care si-a uitat ochelarii acasa si-acum se chioraste si face riduri pe frunte. Cred ca ramane acasa, la ai mei, ca nu as avea la Bucuresti timpul pe care as vrea sa-l am pentru el. Imi place sa nu stau acasa de fel si nu stiu cat l-as putea duce cu mine peste tot. Totusi, intre drumurile mele mai filmez, imi place mult sa filmez orice, deci imi mai fac timp de asta. Sigur va veni peste mine un animal de companie curand de care sa ma si pot ocupa si pe care sa-l pastrez. Cami plac animalele: cainii, pisicile, caprele.

 

  1. Ce alt talent ti-ar placea sa mai ai?

Hmm. Eu nu percep nimic din ce fac ca talent, ci ca o curiozitate care explodeaza continuu si-si cauta raspunsuri: prin colaje, scris, foto sau video. Cred ca doar aa vrea sa nu ma las doborata atat de des de faptul că nu fac suficiente lucruri. Mi se pare ca-n generatia mea, mai ales, ne crestem de la sine cu simțul impostorului in noi si-aa vrea sa generam un leac pentru asta.

 

  1. Daca ai avea o super putere, care ar fi aceasta?

Sa stiu orice limba, sa pot sa vorbesc pe intelesul fiecaruia. Pfai cate povesti as afla pe oriunde as merge daca ar fi așa.

 

  1. Si daca ai avea sansa sa schimbi ceva – aici, in Romania sau in general (cu sau fara acea super putere), ce ai schimba?

Ca o continuarea metaforica la ce-am zis mai sus, as vrea sa fim mai intelegatori unul cu celalalt si mai deschisi la necunoscut si nou si la limbajul in care ne construim povestile. Probabil as rezuma asta in mai multa empatie.

 

Oana colaj 2

  1. Ai un bucket list? Care e primul tau proiect de acolo?

Nu stiu care e primul, dar as vrea sa fac filme care sa apropie oamenii si filme despre lucruri neaccesate de oameni. Nu atat pentru ca ar fi despre o zona sau o comunitate indepartata, cat pentru c-ar fi despre lucruri despre care vorbim prea putin pentru ca-s tabu, „rele”, „bau-bau”.

 

  1. Care e primul lucru pe care il observi la oameni?

Încălțămintea. (Și-apoi, ce fel de umor au.)

 

  1. Care crezi ca este cea mai buna inventie care ne usureaza viata? (Eu am o lista de 3 inventii si e tare greu, pentru ca fiecare dintre ele ar trebui sa fie pe locul intaiJ)

Vai, e foarte greu, dar incerc sa ma focusez pe cele care-mi usureaza mie viata si ma gandesc continuu la hartie, computer, internet, apoi GPS, apoi ma gandesc ca am astm si alergii si ar trebui sa vorbesc despre pastile. Chiar nu stiu, sunt mult prea multe, cred ca am nevoie de-o intreaga analiza pe intrebarea asta.

 

 

  1. O intrebare mai serioasa: Care crezi ca este principala calitate pe care ar trebui sa o aiba un lider? Si aici ma refer la liderul dintr-o companie mica, dar si la cel dintr-o mega multinationala si la directorul unei scoli sau al unui spital sau muzeu. Care ar fi aceasta calitate a liderului ideal?

Nu stiu cum sa traduc intr-un cuvant, dar cred ca e dorinta de a fi mereu mai bun in ce face in raport cu echipa coordonata. Un fel de self-discipline, sa zicem, in care observa ce nu functionează in relatia lui cu ceilalti angajati (si-n relatia angajatilor intre ei) si face ceva in acest sens: fie ca-i inspira si pe ceilalti sa caute dorinta asta de introspectie si imbunatatire, fie ca e vorba de-un limbaj comun pentru limbajul muncii pe care-l are fiecare – sau daca nu limbaj, un teren pavat de lider in care se vorbeste deschis despre cine suntem ca echipa, ce potential avem, unde trebuie sa mai lucram, ce vrem sa facem si cum putem face asta. Si totodata despre: de unde venim, de ce ne e frica, cum ne putem ajuta unii pe altii.

 

 

  1. Daca ar fi sa faci o coperta pentru cartea preferata, care ar fi aceasta carte? (Asta este o intrebare pentru proiectul meu de suflet, Book Cover Tee).

Muntele Vrajit’ de Thomas Mann. Dar cred ca m-as face rostogol de emotii dac-ar trebui sa-i fac coperta. Cartea aia m-a fascinat teribil si probabil e printre singurele carti unde claustrofobia mi-a luat-o razna doar citind, fara a fi efectiv intr-un lift sau alt spatiu inchis.

 

  1. Cafea sau ceai?

Cafea.

  1. Tort sau fructe?

Fructe.

  1. Dimineata sau seara?

Seara, dar sper sa ajunga sa fie dimineata la final de an.

 

  1. Vara sau iarna?

Cred ca vara, ca am alergie la frig si iarna sunt mai mereu lesinata in casa.

 

  1. Pop sau rock?

Rock.

Oana colaj 3

  1. Daca nu era Romania, ce tara ar fi fost?

Polonia cat sa fac un film acolo, si-apoi probabil pe-undeva prin Nord, dar chiar nu-s sigura.

 

  1. In afara de Dan Perjovschi, numeste, te rog, doua artiste contemporane din Romania care iti plac.

Lea Rasovszky, Ana Kun.

 

  1. Exista vreun loc care te inspira?

Care ma inspira mai mereu – nucul din curtea alor mei, despre care am scris aici.

 

  1. Cartierul preferat din Bucuresti.

Spun Dacia, un pic random poate, doar pentru ca pe acolo merg la redactie, si-are Strada Polona, unde-s casute frumoase si Institutul Francez. Si parc.  Si e aproape de alte lucruri misto din centru. Probabil ca in alta zi as da alt raspuns. De exemplu, dac-ar fi sa raspund intr-o zi in care am fost la master, la SNSPA, as zice 1 mai, doar pentru ca sunt case si pisici de toate felurile pe strazile de acolo.

 

  1. Cum „colajezi” lumea peste 50 de ani?

Sper sa ma tina picioarele si spatele, sa laud colajele unor copii dintr-un sat de munte, unde sa stau de cativa ani deja si-unde sa le spun si celorlalti, mai ales pustilor, prin fragmente de intamplari traite, ca intr-un colaj, despre cum povestile ne aduc mai aproape si ne vorbesc despre noi, in frici si dorinte.

 

  1. Daca ai face 3 emoticoane, care ar fi acestea?

O hartie igienica, un MEGA, un „Doamne ajuta!”.

Oana Barbonie, Harper's BAZAAR pic

Oana Barbonie, Harper’s BAZAAR pic

 

#20laputerea20 #20deani #metropolitanlife #pasimprinviataimpreuna #RevistaBIZ

Surse foto: www.decatorevista.ro, @oanabarbonie, Harper’s BAZAAR Romania

 

poze landing


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here