3 nopti & 3 zile la TIFF Cluj

deschidere mare

In doua zile voi decola spre Cluj, in city break-ul perfect: TIFF, de joi, 6 iunie si pana duminica, 9 iunie, pentru un maraton de filme si multe cafele Nespresso.

Transilvania International Film Festival implineste anul acesta 18 ani si ma astept sa vad si un frumos album de memos din 2001 si pana in prezent, un colaj de decupaje din ziarele si revistele anilor de inceput de mileniu, cand nu existau Facebook si Youtube si Instagram.

Film Food

Nespresso este cafeaua oficiala a festivalului deja de 4 ani in Romania, iar anul acesta are un nou motiv sa sarbatoreasca filmul: este primul an in care Romania a fost invitata sa participe in competitia internationala Nespresso Talents, lansata de Nespresso in 2016, la nivel international, despre care am scris aici.

Castigatorii alesi din Romania sunt Adina Chitu – cu filmul “From Scratch”, Ionut Rusu – cu filmul “Kitchen as a Mirror” si

Dragos Ometita – cu filmul “The Heart of Savo.” Toti trei vor fi prezenti la festival, in cadrul unei Gale dedicate, unde vor sarbatori alaturi de cei trei jurati – Irina Margareta Nistor, Sonia Ionescu si Adi Hadean – creativitatea si pasiunea, dar si inclinatia catre arta culinara – sub tematica editiei de anul acesta, “Suntem ceea ce Mancam”.

deschidere 2

Ce mi-am propus sa vizionez si sa fac in scurtele pauze de film am pus in lista de mai jos.

TIFF cu Nespresso, 31 mai 2018

TIFF cu Nespresso, 31 mai 2018

Filme

 • “Parking”, regizat de Tudor Giurgiu, joi, 6 iunie, de la 18:30, la Casa de Cultura a Studentilor.

La Gomera de urcat

 • „La Gomera”, regizat de Corneliu Porumboiu, vineri, 7 iunie, de la 19:30, la Casa de Cultura a Studentilor. Am vazut trailer-ul si cred ca o sa-mi placa.

 

 • “Synonyms”, al regizorului Nadav Lapid, vineri, 7 iunie, 17:45, Cinema Florin Piersic.
 • En-2018-Jean-Paul-Gaultier-mettra-sa-vie-en-scene-aux-Folies-Bergere
  “Jean Paul Gaultier: Freak & Chic”, al regizorului Yann L’Hénoret, cu Jean-Paul Gaultier, Toni Collette si ansamblul de la celebrul Follies Bergere din Paris. Este proiectat vineri, 7 iunie, de la orele 18:00, la Cinema City Hall 4. Sa vad cum ma impart, ca multe filme se suprapun. Dar asta imi place la TIFF. Sunt un fel de “Alearga, Noemi, alearga”.
 • “What She Said: The Art of Pauline Kael”, documentarul lui Rob Garver, cu Quentin Tarantino, Woody Allen si alte nume sonore. Kael (n. 1919 – d. 2001) este considerat unul dintre cei mai buni critici americani. Vineri, 7 iunie, de la 22:00, la Institutul Francez.

The White Crow

 • “The White Crow”, regizat de Ralph Fiennes, inspirat de un fragment important din viata lui Rudolf Nureyev, si anume momentul in care marele balerin a decis sa ramana in Franta, in plin Razboi Rece (anii ’60 de inceput). Sambata, 8 iunie, de la 14:30, la Casa de Cultura a Studentilor.

 

 • “Pain and Glory”, regizat de Pedro Almodovar, premiat anul acesta la Cannes. Il vad sambata, 8 iunie, de la 21:00, la Casa de Cultura a Studentilor.
Cu Cristina Bazavan, partenera mesa de filme de la TIFF, iunie 2018. Faceam un refill de Nespresso.

Cu Cristina Bazavan, partenera mesa de filme de la TIFF, iunie 2018. Faceam un refill de Nespresso.

Ce va recomand, din proiectiile TIFF, vazute de mine in ultima vreme:

 

“Villages Visages”, ultimul film al lui Agnes Varda, cu Agnes Varda, astazi, 4 iunie, de la orele 22:00, in curtea cea fermecatoare a Institutului Francez.

Sper sa mai fie o proiectie a filmului documentar “Maria, Inima Romaniei”, documentarul produs de catre John Florescu, co-produs de catre Viorel Chesaru.

bilete-distanta-dintre-mine-si-mine-zUR

“Distanta dintre mine si mine”, cu si despre Nina Cassian, cu doua co-autoare senzationale, Mona Nicoara si Dana Bunescu si produs de Ada Solomon. Este unul dintre cele mai frumoase filme documentare vazute pana in prezent. Ruleaza la Cinema Victoria, sambata, 8 iunie, de la 17:30.

Alin Dorobantu makes a perfect coffee

Alin Dorobantu makes a perfect coffee

 

Film Food:

”A God in each lentil” – o poveste emotionanta despre lungul despre istoria fascinanta si, implicit, lungul sir de generatii care a cladit restaurantul L’Escaleta, restaurant de top din Peninsula Iberica, premiat recent cu doua stele Michelin. Aceasta proiectie va rula astazi, 4 iunie, de la 18:30, la Universitatea Sapienta.

Imediat dupa, Nespresso va da intalnire la o cina incantatoare, pregatita special de catre Chef Adi Hadean, incepand cu ora 20.15, la Restaurantul The Bricks. Si pentru ca ne aflam in contextual celebrarii artei culinare, am aflat ca tot aici va avea loc si Gala dedicata celor trei castigatori ai concursului local Nespresso Talents, competitie ce a scos la iveala o serie de povesti autentice, frumoase, despre arta culinara.

 

Film Costume

La editia de anul acesta, unul dintre premiile pentru intreaga cariera ii va fi acordat Oanei Paunescu, care a creat de-a lungul celor 30 de ani in industria filmului, costume pentru productii romanesti si internationale.

Cu aceasta ocazie, Muzeul de Arta Cluj-Napoca verniseaza pana in 8 iunie o expozitie cu o mare parte dintre costumele create de Oana Paunescu.

 

Tabieturi

Sa ma vad cu oameni dragi mie din Cluj, Smaranda Almasan si Marius Bercea, Lucian Broscatean, Sabina Pop, Evelyn Lorencz, Borbala, si lunga, foarte lunga lista continua.

Sa ma vad cu oameni dragi mie din Bucuresti, cu care pot sta aici la o cafea, chiar si pentru 10 minute. Anul acesta stiu sigur ca o sa ma vad cu Cristina Bazavan, cu Mara Coman, Ioana Vulpescu, cu Cristian Manafu si cu Sonia Argint. Am programat deja cafeaua din 6 iunie, cu Oana Vasiliu (“fata cu parul roscat” & OZB Media). Punctul nostru de intalnire va fi sigur si in locul in care imi voi incepe fiecare dimineata, VIP Lounge-ul Nespresso din Piata Unirii / Piata TIFF. Este unul dintre principalele puncte de intalnire pentru cel mai frumos amalgam de film people: din industria filmului, jurnalisti, artisti contemporani si designeri, bloggeri, studenti, echipele festivalului, care fac all the hard work.

Cluj by Andreea Retinschi

VIP Lounge-ul est deschis pe toata durata festivalului – pana in 9 iunie, zilnic, astfel:

 • 00 – 12.00 – morning coffee pentru toti oficialii TIFF;
 • 00 – 16.00 – program liber/workshopuri in-house. Aici Nespresso va asteapta cu multe workshop-uri dedicate, printre care as enumera:
  • 3 iunie, ora 13.00 – workshop Irina Margareta Nistor, despre cafea si film;
  • 4 iunie, ora 13.00 – MasterClass Coffee Ambassador Nespresso, despre universul cafelei;
  • 6 iunie, ora 13.00 – workshop Cristi Manafu, despre ultimele trend-uri in Social Media;
  • 7 iunie, ora 13.00 – workshop Cristina Bazavan, despre emotia filmului si inspiratia adusa de cafea.
 • 00 – 17.00 – coffee pentru oficialii TIFF;
 • 00 – 19.00 – program de interviuri cu artisti si alte evenimente cinemateques care sunt anuntate pe site-ul festivalului si in ziarul consacrat, APERITIFF.

 

Sa ma bucur ca deja stiu sa ma descurc pe strazile din Cluj, dupa atata ani de cand vin aici.

 

Ne vedem la Cluj, la filme, la o cafea exceptionala, la terasele pline, in ploaie sau in soare.

 

Revin cu my “after TIFF”, dupa 9 iunie.

 

Am pus aici fotografii de la editiile TIFF din anii trecuti, pentru ca imi sunt tare dragi aceste amintiri.

 

Surse foto: TIFF Romania, arhiva personala.

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here