Bella Italia, o continua inspiratie

Sophia Loren bea cafea

Cred ca aveam vreo 10 ani atunci cand am facut cunostinta cu cinematografia italiana. Ca sa fiu mai precisa, primele filme italiene vazute de mine au fost cele din curentul neo realist Italian, (The Golden Age), aparut imediat dupa terminarea Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Mergeam la serile de cinemateca din Campina impreuna cu  parintii si bunicii mei si imi amintesc cat de real mi se parea jocul actorilor. Am vazut atunci filmele iconice ale lui Visconti, Roberto Rossellini, Fellini, De Sica.

Tata cumpara de la tutungerie cartoline postale cu actori si aveam o colectie impresionanta cu Anna Magnani, Sophia Loren, Claudia Cardinale, Monica Vitti, Alberto Sordi, Bud Spencer (Piedone) si lista continua.

Anna Magnani in “Rome, Open City,” Roberto Rossellini iconic

Anna Magnani in “Rome, Open City,” Roberto Rossellini iconic

Secventele astea mi-au revenit in minte dupa atata vreme acum cateva zile, cand mi-am cumparat  noua gamă Nespresso Ispirazione Italiana ce cuprinde 7 sortimente de cafea. Doar doua sunt nou create, Ispirazione Napoli si Ispirazione Venezia. Celelalte sortimente Nespresso ce făceau parte din gama Intenso au fost redenumite după orașe din Italia cu importanță geografică și istorică  in care traditia prajirii cafelei se regaseste in “jurnalele culinare” ale  familiilor din zonele respective, pastrate de-a lungul a sute de ani.

Ristretto si Espresso sunt universale deja, doua retete de cafea create in Italia, la finele secolului 19. Ristretto este esenta culturii cafelei in Italia, in directa legatura si inspiratie cu arta, moda si bucataria italiana.

Ristretto… e ristretto si pot sa va spun ca este singura cafea care imi da “La Forza” sa imi incep zilele in care ma simt obosita. Se afla in topul meu 3 de sortimente Nespresso, alaturi de Ispirazione Roma, care este pe locul intai – cea mai usoara si scurta prajire din gama Nespresso, lucru pe care l-am aflat de curand. Asa se explica gustul pe care il cunosc atat de bine. Este cafeaua cu care imi incep ziua, deja de aproape 4 ani.

Audrey Hepburn si Alberto Sordi la Roma, the '50s

Audrey Hepburn si Alberto Sordi la Roma, the ’50s

Roma e istorie si filozofie si un amestec de vechi si nou. Roma inseamna filme iconice cu locuri celebre, redate sublim de Luca Dotti (fiul lui Audrey Hepburn si al psihiatrului italian Andrea Dotti) in albumul de fotografie “Audrey in Rome”, oras in care actrita a locuit timp de o decada. Roma este locul in care Hepburn a filmat, alaturi de Gregory Peck, “Roman Holiday” ce i-a adus un Oscar in anul 1954.

Caffe Greco, Roma, 2007

Caffe Greco, Roma, 2007

Roma inseamna pentru mine si city break-ul cu mama din vara lui 2007, cand am fost la Pantheon si apoi am mancat si am baut cafea in Piazza della Rotonda, aproape de Rocca Café, devenit celebru datorita aceluiasi “Roman Holiday”.

La Cafe Grecco, Roma, by mom

La Cafe Grecco, Roma, by mom

 

Restaurant in Piata de la Pantheon

Restaurant in Piata de la Pantheon

Am fost cu mama si la Fontana Di Trevi (cine nu a fost acolo?). Invariabil mi-am amintit de superba Anita Ekberg in “La Dolce Vita” lui Fellini si de Marcello Mastroianni, actorul care a ajuns celebru dupa o copilarie desprinsa dintr-un film neorealist.

Anita Ekberg si Marcello Mastroianni filmeaza La Dolce Vitta

Roma va fi mereu in amintirea mea cu gradina hotelului Quirinale, in care imi beam cafeaua cu mama in fiecare dimineata a sederii si unde au petrecut de-a lungul timpului Verdi (dupa pemiera “Falstaff”), Puccini si ceva mai tarziu Maria Callas si stelele absolute ale istoriei baletului, Isadora Duncan, Margot Fonteyn si Rudolf Nureyev.

Mic dejun la Quirinale, Roma

Gradina Hotelului Quirinale, Roma

Gradina Hotelului Quirinale, Roma

Ispirazione Napoli, unul dintre sortimentele noi Nespresso are la baza stilul de prajire local, extrem de intens. In Napoli cafeaua este un ritual transmis din generatie in generatie si se spune ca este o adevarata arta sa iti iasa cafeaua ca la Napoli. Ispirazione Napoli este o cafea cremoasa. Imi place sa o beau dupa amiaza, dupa ce il iau de la scoala pe Avi si urmeaza operatiunea gatit si rezolvat lucruri din lista de to do’s.

Sophia Loren filmand in Napoli

Sophia Loren filmand in Napoli

Napoli este locul in care Sophia Loren si-a petrecut o parte din copilarie si a filmat o parte din peliculele care au consacrat-o; un oras colorat, care imi va aminti mereu de pranzul cu mama, intr-o zi calduroasa de august, la un restaurant dintr-o piateta (nu imi mai amintesc numele, in 2007 abia aparea Facebook iar Instagram nu exista inca). Eram in drum spre Pompei si ne-am oprit acolo ca sa mancam pe fetele de masa albe, apretate si la final am mancat un cannoli divin si ne-am intarit puterile cu un Espresso cremos.

cu mama, la Napoli. August 2007

cu mama, la Napoli. August 2007

Nespresso Livanto este acum Ispirazione Genova Livanto, un omagiu adus unuia dintre orasele celebre pentru comertul cu cafea, una dintre primele comori aduse din America de Sud de catre marinarii genovezi. Prajirea cafelei este usoara (a la Italia de Nord), pastrandu-se aromele si notele de cereale si caramel. Beau Genova mai ales in weekend, cand am timp sa fac un strudel cu mere sau clatite cu dulceata si am descoperit ca merg bine impreuna.

Sudul Italiei este reprezentat in aceasta gamă de Ispirazione Palermo Kazaar. Sicilia a fost un punct important pe hartile vechi ale comertului de cafea, primind influențe africane si arabe. Rezultatul consta intr-un stil de prajire intens si indelungat, ce determină notele condimentate ale cafelei.

Florenta este orașul al cărui nume îl preia Ispirazione Firenze Arpeggio fiind un melanj de tehnici de prajire cu elemente specifice mai multor zone ale Italiei. Pozitionata in centrul Italiei, Florenta este inima Toscanei, locul in care s-a nascut Renascentismul, o emblema a artei si a arhitecturii si poate una dintre cele mai importante epicentre pentru marii artisti. Ispirazione Firenze Arpeggio este un amestec de cafea Arabica, prajit intens pentru o scurta perioada de timp, in stilul artizanilor locali ai cafelei.

Florenta este pe lista mea de calatorii, alaturi de Venetia, cel de al doilea nou sortiment intrat in familia Nespresso si totodata inclus in aceasta colectie de “7 italience”.

Peggy Guggenheim la cafea

Peggy Guggenheim la cafea

Ispirazione Venezia are cea mai lunga traditie de prajire a cafelei in Italia, inspirat de scoala otomana si de cea a cafenelelor europene. Ispirazione Venezia are parte de cel mai indelungat proces de prajire al gamei, cu note usor fructate si florale (le-am simtit si mi-a placut) si o aroma de cereale si caramel dulce. Venetia este locul nasterii lui Vivaldi, al celor mai importante bienale de arta si de arhitectura, al Festivalului de Film care are loc in fiecare an la inceputul toamnei.

Venetia este locul in care si-a trait ultimii ani din viata iconica Peggy Guggenheim, una dintre cele mai importante promotoare ale modernismului si implicit a artei contemporane si una dintre putinele icons din istorie pentru care mi-as fi dorit sa lucrez.

Revenind la Nespresso Ispirazione Italiana, gama se gaseste in toate punctele de vanzare Nespresso si online. Eu am optat pentru setul complet, pentru ca vine intr-un ambalaj chic si totodata practic, din care pot extrage capsulele cu usurinta.

Nespresso

In timp ce scriam acest material am realizat ca momentul in care imi beau cafeaua este ca o vacanta, un respiro pe care mi-l ofer cu generozitate. Poate ca de asta imi ies asa bine lucrurile, ceea ce va doresc si voua: o vacanta continua cu o cafea buna si proiecte frumoase.

Surse de inspiratie: https://www.nespresso.com/ro/en/,  https://www.artsy.net/artist/pierluigi-praturlon, www.picturesfromitaly.com, Pinterest, arhiva personala


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

  1. Corina

    12 June

    Sunt o mare fana a filmelor italiene si imaginile prezentate si articolul mi-au amintit de o calatorie in Italia cu tata, am fost pana la Roma si am vizitat tot ceea ce se putea vizita acolo. Revad intotdeauna cu placere filmele italiene si chiar si pe cele care au doar care au scene filmate in Italia.

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here