Pentru ca 2020 e un an care nu va fi uitat asa usor, sunt sigura ca si expozitiile si saptamanile culturale vor ramane vii, cel putin in amintirile mele.
Agenda lui octombrie se desfasoara in conditii de siguranta si de distantare sociala, (cuvinte care ne-au intrat deja in vocabularul zilnic).
Am facut o selectie a expozitiilor la care imi doresc sa ajung sau sa le vizionez online.
Asadar:
Intre 22 octombrie si 19 noiembrie este vernisata la MNAC expozitia artistului si activistului polonez “Karol Radziszewski – QAI /RO. Queer Archives Institute”.
Las aici toata informatia primita, pentru ca este dosebit de interesanta si va invit sa cititi si interviul din editia ELLE de octombrie, realizat de Ioana Ulmeanu.
Queer Archives Institute este o instituție imaginară înființată de artistul polonez Karol Radziszewski în 2015, un demers care continuă practica sa artistică bazată pe cercetare și arhivare a istoriei LGBT, dintr-un unghi de vedere subiectiv și personal. În 2015, după 10 ani de cercetare, artistul a devenit o instituție, Queer Archives Institute. Colecția Queer Archives Institute cuprinde materiale documentare în original sau copii, care atesta existenta unei culturi LGBT în Europa Certrală și de Est. Expoziția organizată la MNAC este al treilea proiect Radziszewski în România. În 2007 Karol a participat la o rezidență la Sibiu, coordonată de Anca Mihuleț. În urma acestui proiect a fost produs primul număr internațional al publicației DIK fagazine, (încă singura revista artistică queer din Europa Centrală și de Est cu o anvergură internațională), dedicat masculinității în România, proiect revizitat în cadrul expozitiei de la București printr-o reeditare revizuită a publicației DIK fagazine.
Expoziția cuprinde o selecție din colecția Queer Archives Institute alături de documente referitoare la istoria homosexualității în România colecționate de artistul Adrian Păun precum și trei lucrări video semnate de Karol Radziszewski.
”QAI este un proiect artistic de arhivare subiectivă a istoriei queer, o ficțiune instituțională personalizată de Karol Radziszewski în 2015. Instituția adusă la scara practicii personale poate fi o poziționare subversivă la instituționalizarea culturii. Artistul operează în registrul realului cu instrumentele istoricului, cercetătorului și arhivarului. Performează în realitate posibilitățile instituției, devine instituția, își însușește puterea instituționalizării propriei practici găsind astfel o alternativă echitabilă de a se prezenta în spațiul public dincolo de particularitatea propriei identități.” declara Valentina Iancu, organizatoarea expozitiei.
Karol Radziszewski a debutat în 2005 la Varșovia cu expoziția “Fagg”, un proiect de cercetare a propriei identități de bărbat homosexual. A fost etichetat ca “artist homosexual” și a continuat să exploreze această etichetă într-o contextualizare istorică complexă. Din acel an și-a format treptat o practica personală de artist – activist.
Proiectul Don’t Take Them for Granted, prezentat online în cadrul festivalului UNFINISHED, a devenit instalație publică de mari dimensiuni, deschisă publicului pana in 23 octombrie, în Piața George Enescu din București.. Fotografiile și textele lui Cristian Movilă și Capucine Gros documentează peste 70 de ore din lupta împotriva virusului COVID-19 surprinse în inima secțiilor de terapie intensivă (ATI) a principalelor spitale publice din București: Institutul Național de Boli Infecțioase “Prof. Dr. Matei Balș”, Spitalul Militar ROL 2 și Spitalul Universitar de Urgență, in timpul perioadei de carantina din Romania.
Voice over-ul este al actorului Benedict Cumberbatch iar videourile auxiliare sunt realizate de Alfredo Jaar.
Ma bucur mult ca expoziția “Lights on!”, prezentata in timpul TIFF Cluj din vara, este vernisata si la Bucuresti, la Galateca, pana in 7 noiembrie.
În anul centenar Federico Fellini, “Lights on!”, este o selecție de fotografii inedite din colecția Maraldi, realizate de Paul Ronald pe platourile de filmare, în timpul filmărilor “81/2”. O expo de vazut cu parintii si cu bunicii, pentru ca sigur se vor bucura sa vada fotografii cu celebrul regizor Italian, cu Claudia Cardinale si Marcello Mastroianni.
In perioada 17.10 – 22.11.2020, Galeria Anca Poterasu verniseaza expozitia “Identitate ultragiată / Wounded Identity”. Artistii din display: Adelina Ivan, Adriana Jebeleanu, Alex Mirutziu, Olivia Mihălțianu, Pusha Petrov.
Curator: Ileana Pintilie
“Dacă o identitate se defineşte în raport cu celălalt, cu o alteritate, atunci societatea contemporană se află într-o profundă criză, rezultat al unei multitudini de identităţi fragmentate. Datorită confruntării cu identităţile străine şi diverse, la scară globală s-a ajuns la dezvoltări identitare confuze, plurale, contradictorii sau uneori la acceptarea poziţiilor marginale şi subalterne. În Occident, după anii 1960, impactul cu o contra-cultură hedonistă şi narcisistă, îndreptată împotriva culturii burgheze moderniste a sinelui, a condus la o nouă fragmentare a identităţii, în timp ce în spaţiul Europei de Est sistemul comunist a introdus o egalitate forţată în interiorul societăţii care nu a ţinut cont de diferitele identităţi etnice, religioase, de gen sau a celor care alcătuiesc de obicei societatea civilă.
În perioada actuală, artiştii sunt cei care, în discursul lor orientat atât asupra sinelui, cât şi asupra societăţii, chestionează şi revelează multiple posibile identităţi. Pentru artiștii formați începând cu anii 2000, corpul a devenit un mediu mai subtil, din ce în ce mai prelucrat, tinzând spre o imagine cât mai armonioasă dar artificială, iar acțiunile din această perioadă sunt mediate de fotografie sau de film video și reprezintă modul de înțelegere și de raportare la identitatea de gen, de mediu sau exprimă angoasele societății actuale.”
Festivalul Național de Improvizație vine cu 16 spectacole, in perioada 22-25 octombrie 2020, în aer liber, la terasa acoperită a Casei Universitarilor din București (strada Dionisie Lupu 46). Actorii de la Anananas & Pampamplemousse (Franța) aduc în premieră la București un show jucat cu succes în mai multe țări din Europa, care include povești create pe loc în jurul unor obiecte primite de la spectatori. Pe lângă atelierele pe care le vor susține, vor juca duminică, 25 octombrie de la ora 21.00, în ultima seară de festival, un spectacolul free-form intitulat Just Play.
Las aici conditiile de respectare a normelor de protectie COVID – „Ediția 2020 s-a adaptat la noile condiții de desfășurare în contextul pandemic și respectă normele de circulație în UE. Invitații se vor testa atât înainte de venirea în țară, cât și la plecare. Festivalul Național de Improvizație se va desfășura în aer liber, iar participanții sunt rugați să respecte regulile semnalate de organizatori la fața locului și prin mijloacele online. Controlul temperaturii la punctul de acces este obligatoriu, iar în spațiu vor exista o serie de puncte de dezinfectare. Purtarea măștii în cadrul festivalului va fi obligatorie, iar distanța regulamentară de doi metri dintre scaune, impusă conform hotărârilor în vigoare, trebuie respectată.” Programul festivalului este aici. https://improfest.ro/program/
Abonamentele si biletele se cumpara de pe https://eventbook.ro/festival/festivalul-national-de-improvizatie
CinePOLSKA – Festivalul Filmului Polonez se mută anul acesta online, pe unlimited.tiff.ro, între 16 și 22 octombrie, o saptamana de vizionari online, gratuit, a patru dintre cele mai importante filme din ultimul an, inclusiv Șarlatanul, noua producție semnată de regizoarea poloneză Agnieszka Holland, proaspăt propusă de Cehia la Oscarurile din 2021.
Pe 14 octombrie a fost Ziua Internationala a Deseurilor Electrice iar expozitia de fotografie „DEEESTUL” este un proiect semnat @environ.romania, impreuna cu @anamaria_bucura, fotografiata de @thestoryalist. Make up: @anamcucuta, hairstyle: @berceanulivia. De vazut pana in 31 octombrie, in piateta Teatrului Odeon de pe Calea Victoriei sau online, pe www.environ.ro/deeestul.
Inchei cu o bucurie de expozitie virtuala, via Biroul de Turism al Austriei, via Biroul de Turism al Vienei, care promovează în continuare viața culturală vieneză în această perioadă nu tocmai ușoară. Incepand din aceasta luna si pana in 24 ianuarie 2021, cei care nu vor putea ajunge la Viena, au posibilitatea sa faca un tur virtual al expozitiei Beethoven Moves, in cadrul Vienna Showcase, la Muzeul Vienez de Istoria Artei.
Videoclipul este listat pe canalul oficial de YouTube Vienna Tourist Board.
Am vazut turul deja de doua ori. In afara de faptul ca am aflat povesti inedite din viata marelui compozitor, ideea expozitiei este inedita, de a (re)crea universul lui Beethoven prin lucrari ale unor artisti contemporani cu acesta sau reprzentanti ai artei contemporane. William Turner, Anselm Kiefer, John Baldessari sunt doar cativa dintre acestia.
Surse foto: toate cele de mai sus
NO COMMENT