Visul unei nopti de iarna


Una dintre cele mai dragi amintiri despre iarna este legata de piesa “Visul unei nopti de iarna” a dramaturgului Tudor Musatescu, jucata pentru prima data pe scena in anul 1937, la teatrul “Comedia”, cu George Vraca, Nelly Sterian si W. Ronea in rolurile principale. Cred ca eram prin clasa a treia cand am vazut piesa, pe scena teatrului din Campina. Am si acum in fata ochilor decorurile, superb realizate, mai ales cel din salonul in care se petrece aproape toata actiunea, dotat cu un semineu si cu o bibliteca imensa, cu canapea si un covor moale.

Nu imi mai amintesc de unde era trupa de teatru, dar voi asocia mereu acea seara de decembrie, cu zapada care se asternuse atunci cand am iesit de la teatru si am mers pe jos spre casa impreuna cu parintii mei, cu mamaie si cu Opapa.
Astazi mi-am amintit de aceasta secventa si de filmul din anul 1980 regizat de Dan Nicsulea, cu Florin Piersic, Rodica Mandache, Matei Alexandru, Adela Mărculescu, Margareta Pogonat, Ştefan Radof, Grigore Gonţa si Bogdan Muşatescu in distributie. Am vazut filmul la televizor prin 1986 si am citit

astazi ca se gaseste pe DVD.

Caut si primul film ecranizat dupa piesa, cu scenariul semnat Tudor Musatescu si regizat de Jean Georgescu. A avut premiera in anul 1946 si i-a avut in rolurile principale pe Radu Beligan, Ana Colda, Misu Fotino, George Demetru, Florica Demion, Maria Filotti si George Vraca.
Este o piesa perfecta pentru aceasta perioada, mai ales ca totul se petrece in preajma Anului Nou.
O seara minunata va doresc. Si sa visati frumos.

Surse de inspiratie: http://dilemaveche.ro/, http://www.secvente.ro, http://www.cinemarx.ro, http://cuvintecelebre.ro


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here