Steaua fara nume


In iarna

anului trecut am vazut cu mare placere la Odeon piesa “Misterul Sebastian”, din seria “Bucuresti strict secret” a lui Stelian Tanase, cu Rodica Mandache, Radu Beligan si Marius Manole.
Stiam despre cum a fost jucata piesa “Steaua fara nume” a lui Mihail Sebastian, intr-o perioada in care autorii evrei nu aveau voie sa iasa in fata (perioada legionara).

Doar cativa au stiu atunci adevararul: Nicu Vladoianu de la Alhambra si regizorul Soare Z Soare. Este foarte amuzant cum povesteste Tanase despre cat de insistent a fost Radu Beligan, care il juca pe profesorul Miroiu atunci cand

au jucat piesa pe scena de la Galati si a pornit sa il caute pe asa zisul autor, profesorul Victor Mincu.
La origine “Ursa Mare”, titlul a fost schimbat in “Steaua fara nume”.
Dupa Galati, piesa a avut premiera in Bucuresti la data de 1 martie 1944, cu Nora Piacentini, Mircea Septilici si Radu Beligan in rolurile principale.

Piesa a avut un succes rasunator si asacum se stie, in anul 1965 a fost ecranizata, cu Marina Vlady in rolul Monei si Claude Rich in rolul profesorului Miroiu si cu Mihai Fotino in rolul controlorului de tren, cu Cristea Avram in rolul iubitului Monei si in regia lui Henri Colpi.
Intotdeauan mi-a placut sa cred ca actiunea piesei se petrece la Campina, oras in care am locuit timp de 16 ani. Gara din Campina era pentru mine gara din “Steaua fara nume”.

Surse de inspiratie: http://www.cinemagia.ro, http://www.observatorcultural.ro/, http://www.stelian-tanase.ro, http://filme-carti.ro,


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here