READING

Gherasim Luca on display in Bucharest

Gherasim Luca on display in Bucharest

deschidere mare, Ghęrasim Luca Passionęment,1944

Saptamana trecuta am primit din partea Ancai Nuta (Directorul de Comunicare si Identitate UniCredit Bank Romania si totodata o lady pe care 0 apreciez foarte mult) invitatia la vernisajul expozitiei Gherasim Luca, la „Expozitiei 1F” Project Space de la parterul sediului UniCredit Bank Romania. (Bulevardul Expozitiei 1F).

deschidere mare 2

Joia trecuta, pe o ploaie de toamna veritabila, am luat-o la brat pe Suzana Vasilescu (NN Cosmetics & Suprainfinit Gallery) si am admirat operele lui Gherasim Luca, aduse in Romania dintr-o colectie privata pariziana.

deschidere 2, Gherasim Luca

Cine a fost Gherasim Luca? Nascut la 23 iulie intr-o familie de evrei bucuresteni (tatal sau era croitor),

Salman Locker si-a luat numele de Gherasim Luca dintr-un necrolog: “Gherasim Luca, Arhimandrit al Muntelui Athos si lingvist emerit”.

Gherasim Luca a fost un artist complex: poet, teoretician lingvistic, a desenat si a facut colaje, a realizat carti-obiect (cartea “Vrajitorul negru”, expusa in cadrul expozitiei este preferata mea), operele sale fiind adesea comparate cu cele ale lui Vito Acconci sau ale grupului Fluxus.

Vrajitorul negru

Vrajitorul negru

 

Gherasim Luca in atelierul parizian al lui Victor Brauner, 1938.

Gherasim Luca in atelierul parizian al lui Victor Brauner, 1938.

 

A fost prieten cu Victor Brauner, Jacque Hérold si Max Ernst, care l-au introdus in cercurile suprarealiste din Paris. Sub influenta acestora, Gherasim Luca a infiintat la Bucuresti, imediat dupa Cel De-al Doilea Razboi Mondial Grupul Suprarealist Roman, alaturi de Gellu Naum, Virgil Teodorescu, Paul Paun si Dolfi Trost. Grupul a fost dizolvat spre finele anilor’40 de catre comunisti.

Artistul a emigrat in Israel la inceputul anilor ’50 si de acolo a plecat la Paris, unde a trait pana la sfarsitul vietii sale (9 februarie 1994)

 1

2

3

4

Gherasim Luca este cel care a inventat cubomania – metoda de realizare a colajelor prin care o imagine sau un desen se taie in patrate iar apoi acestea sunt asezate fara a se tine cont de imaginea initiala.(imaginati-va un puzzle suprarealist).

Nona Inescu (n. 1991) este curatorul expozitiei. Aceasta a studiat la Chelsea College of Art & Design din Londra si la Academia de Arta din Antwerp si in prezent este studenta la UNARTE.

Expozitia Gherasim Luca poate fi vizitata pana in 10 ianuarie, de luni pana vineri, intre orele 10:00 – 20:00.

Aceasta este ultima expozitie din seria evenimentelor de arta contemporana dedicata recuperarii unor artisti romani de renume international din cadrul Bulevardul Expozitiei 1F.

Incepand cu 2016, UniCredit Bank va avea ca focus artistii contemporani romani emergenti.

Aici gasiti toate detaliile expozitiei.

Va continua.

Gherasim Luca recita

Gherasim Luca recita

 

Gherasim Luca final material

final material

final 3

Surse foto: http://www.modernism.ro, UniCredit Expo,  Art Darling, arhiva personala

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here