Revin la fix o saptamana dupa #TIFF18, din care am prins ultimele zile de festival.
Scriam aici despre ce mi-am propus sa fac in cele 3 zile. Recitind materialul, mi-am dat seama ca am reusit, in mare parte, sa fac tot ce mi-am dorit.
Filme
Am vazut si mi-au placut:
„La Gomera”, regizat de Corneliu Porumboiu, (un politist de care imi era dor), cu Vlad Ivanov, Catrinel Menghia (Marlon), Rodica Lazăr, Istvan Teglas, Sabin Tambrea, Agustí Villaronga, Cristóbal Pinto şi Antonio Buíl.
„Pain & Glory” al lui Almodovar, cu Penelope Cruz si Antonio Banderas in rolurile principale; cu o scenografie impecabila, unde veti descoperi multe referinte din arta si design: Antonio Lopez, Fornasetti, sunt doar cateva. Va las bucuria de a le observa pe celelalte.
„The White Crow”, regizat de Ralph Fiennes. Balet, muzica, scenografie, costume & un moment crucial din viata balerinului Rudolf Nureyev, si anume, atunci cand a cerut azil politic in Franta, in timpul Razboiului Rece.
Am ratat multe filme, printre care si „Mo”, filmul lui Radu Dragomir, cu Dana Rogoz, Madalina Craiu si Razvan Vasilescu, despre o tema actuala, din seria #metoo. L-am trecut pe lista de filme ce vor rula in cinematografe dupa festival.
II spuneam Cristinei Bazavan, cu care am mers la filmele mentionate mai sus: filmele astea au un personaj central: mama. Mai multe nu va divulg, mergeti sa le vedeti. „La Gomera” va fi pe marile ecrane din data de 13 septembrie.
Coffee & Food
Cafeaua Nespresso a insotit, ca de fiecare data, activarile de la TIFF, prin prezenta cu un corner dedicat, alaturi de Coffee Ambassador-ul Nespresso, la majoritatea petrecerilor specifice festivalului.
De asemenea, ca parte din competitia Nespresso Talents, aflata anul acesta la prima editie la nivel local, dar deja cu traditie intarnationala, tot la TIFF a avut loc si Gala dedicata celor 3 castigatori – cu cele mai frumoase filme verticale alese de un juriu profesionist, format din Irina Margareta Nistor, Sonia Ionescu si Adi Hadean. Fac legatura cu „food”-ul, pentru ca tematica de anul acesta a fost „Suntem ceea ce mancam”, participantii fiind invitati sa isi spuna, intr-un scurt metraj, propria poveste in legatura directa cu arta culinara. Asadar, Adina Chitu (cu filmul “From Scratch”), Ionut Rusu (“Kitchen as a Mirror”) si Dragos Ometita (“The Heart of Savo.”) au avut parte de o seara minunata, insotita de o cina speciala pregatita de insusi Adi Hadean, alaturi de jurati si, bineinteles, de echipa Nespresso.
A fost si prima editie a VIP Lounge-ului de sine statator Nespresso, chiar in Piata Unirii (Piata TIFF), unde au loc intalniri cu regizorii si actorii prezenti la festival, dar si workshop-uri proprii Nespresso, sustinute de specialisti in domeniu (Irina Margareta Nistor, Cristian Manafu si Cristina Bazavan) – pe subiecte care leaga digitalul, emotionalul si chiar cotidianul, de inspiratia si experienta multisenzoriala a cafelei; loc in care se lanseaza carti si se povesteste mult despre filme si despre scenarii si mai ales despre ce a fost inaintea scenariului.
E tare placut sa stai in lounge, cu o cafea, sa iti planifici agenda zilei sau sa povestesti cu prieteni despre planuri actuale sau de viitor.
Ce am mai descoperit de data asta, la Cluj: la bistro-ul Toulouse Lautrec, ultima comanda de mancare se da la 23:30. Am mancat aici cea mai buna placinta cu mere & inghetata din topul meu de deserturiJ.
Film Exhibitions
Am mers la Muzeul de Arta Cluj Napoca sa vad expozitia de costum de film creata de Oana Paunescu, asa cum mi-am propus.
Pe aceeasi parte de etaj am descoperit o adevarata comoara. Eram cu Cristina Bazavan si cu Oana Vasiliu si am vazut afisul expozitiei „Promenada viselor” – cu fotografii si afise din filmele lui Janovics Jeno, un cineast clujean care a regizat si produs 66 de filme, din 1913 si pana la finele anilor ~30.
Iar la subsolul Casei TIFF am vazut doua expozitii care mi-au placut: una de afise din filme romanesti si chinezesti din anii 70 si 80.
Cealalta expozitie, intitulata „Muzeul fotografiilor nefacute” este ilustrata de George Rosu, dupa ce 13 fotografi clujeni i-au povestit despre anumite momente pe care nu le-au fotografiat, din diverse motive.
Expozitiile au fost vazute de doua ori, o data pe fuga si a doua oara pe tihna, cu Ana Morodan & George Man.
Am facut aici un album cu o parte din oamenii cu care m-am vazut la TIFF, chiar si pentru 1 minut, cum se intampla cu Tiberiu Capudean sau cu Stefan Bradea, pe care ii intalneam prin tot perimetrul cinematografic clujean.
Acesta a fost my TIFF, editia cu numarul 18.
(To be continued), cu TIFF UNLIMITED./
Surse foto: TIFF Romania, Rollercoaster PR, arhiva personala.
NO COMMENT