Fika și Hygge, the Nespresso way

Fika, untraslatable

Ca in fiecare final de an, Nespresso lanseaza o editie limitata festiva.

Nespresso lumanari si cafea

Limited Edition Festive 2019 – NORDIC INDULGENCE reprezinta un omagiu adus culturii tarilor nordice, tradus prin 3 sortimente:  Nordic Black, Variations Nordic Cloudberry Flavored si Variations Nordic Almond Cake Flavored.

Nespresso capsule

Editia este inspirata de stilul de viață și obiceiurile pasionaților de cafea din țările nordice, care au doua concepte intrate deja in lexiconul social: Fika si Hygge.

Nspresso Fika

Fika este un concept suedez care inseamnă mai mult decat a bea o cafea. Fika inseamna pauza de cafea însoțită neaparat de un desert, alături de cineva – acasa, la serviciu, intr-o cafenea, in orice moment al zilei. Fika face parte din cultura suedeza si exista companii care au integrat pauza de Fika.

Millennium

Cine a citit trilogia Millennium a lui Stieg Larsson (mai mult decat un scriitor, un activist impotriva rasismului, journalist si grafician) cu siguranta ca isi aminteste de pauzele constructive ale personajului principal, Mikael Blomkvist. Se pare ca Mellqvists Kafferbar era preferatul lui Larsson.

Stieg Larsson

Stieg Larsson

Termenul de Fika apare si in “The Dictionary of Untranslatable Words”. Cel mai mult mi-au placut pasajele:”…you are strongly expected to take a fika, no matter how busy you are. You should not discuss business matters, but chat pleasantly with your colleagues and get to know those above and below you…It’s democracy and community in a beverage”. Splendid!

Hygge book

HYGGE este parte din cultura daneza si are legatura cu sentimentul de multumire si bunastare, datorat lucrurilor mici din viata noastra care ne aduc bucurie: sa citesti o carte pe canapea, cu muzica noua (pe care sa o shazam-esti din cand in cand), sa mananci ceva bun langa cafea (un rulou cu scortisoara sau o prajitura cu dulceata si bezea – Figaro-ul lui mamaie) o cina cu prietenii sau un moment doar al tau cu tine – chiar si cand mergi prin ploaie, pe langa cladiri frumoase, cu o cafea to go.

Hygge face parte din ADN-ul national, au conchis cercetatorii de la Happiness Research Institute din Copenhaga si acestia cred ca datorita acestei stari de “cosiness” Danemarca a fost pe locul intai in anul 2017 in topul tarilor in ceea ce priveste fericirea si inca se mentin in top 10. Exista si o carte, care se vinde foarte bine, “The Little Book of Hygge”. Originile cuvantului vin din Old Norse, o limba germanica stinsa in secolul 13. Hygge insemna hugr, in prezent “hug”, a imbratisa.  Inseamna sa incurajezi pe cineva, sa ii oferi siguranta, bucurie, sa inveselesti pe cineva, dar si sa te rasfeti tu, sa ai un moment in care esti tu cu tine.

Pot sa fac si Fika si Hygge, pentru ca am constatat ca momentele astea ajuta mult. Cred ca cele mai dragi proiecte ale mele au fost create in momente de Hygge, dar au fost finalizate in momente de Fika J.

Nespresso detail

Revenind la cele trei sortimente Nespresso:

Nordic Black, un amestec de boabe de cafea Arabica, parte din Africa și parte din America de Sud, este un Lungo lejer, cu note caracteristice fructate si note fine de cereale, care poate fi baut si cu lapte. Intensitate: 5; recomandat ca Latte Macchiato.

Murele galbene mult iubite de suedezi, pe care le cultiva în zona de tundră arctică, într-un climat foarte rece si salbatic au fost inspiratia Nespresso pentru Variations Nordic Cloudberry flavored. Livanto stă la baza acestui sortiment, cu note dulci de gem de mure galbene și de o aciditate ușor crescută, fiind recomandat tot la prepararea unui Macchiato. Intensitate 6.

Daca Nordic Black  este preferatul meu din aceasta editie, Variations Nordic Almond Cake flavoured a devenit sortimentul preferat la capitolul „cake flavoured”. Lui Livanto i s-au adaugat arome fine de cremă de vanilie, frisca și migdale, inspirate de ceea ce norvegienii numesc kvaefjordkake, considerat de ei cel mai bun tort din lume. Variations Nordic Almond Cake flavored este un omagiu adus acestui desert tradițional. Cu intensitate 6, este recomandat pentru prepararea unui Flat White.

Nespresso details 2

Designul cutiilor si accesoriilor din colectia Variations Nordic a fost realizat de catre artista Louise Campbell,  Artista are lucrari expuse la MOMA, la Pompidou sau la Dallas Museum of Art si are in portofoliu si lucrari de design interior. Artista a redat in maniera grafica peisajele de iarna din Tarile Nordice. Reliefurile peisajelor, straturile prajiturilor cu crema, straturile unui espresso, auriul cremei.

Louise Campbell

Louise Campbell

Editia este disponibila in toate punctele Nespresso – Nespresso Boutique Dorobanți, Nespresso Boutique Băneasa Shopping City, punctele de vânzare din Mega Mall și AFI din București și punctul de vânzare din VIVO!MALL Cluj-Napoca si online pe www.nespresso.com.

Nu uitati sa reciclati, fie ca aduceti fizic capsulele sau sa i le inmanati curierului, la fiecare comanda de cafea.

Acum voi avea un moment Hygge cu cainii mei si a doua cafea pe ziua de azi: o Nordic Black si 3 rulouri cu scortisoara de la IKEA.

final material si Instagram

Surse foto & info: Nespresso Romania, www.imdb.com, www.bbc.com, www.countryliving.com, Wikipedia, http://hyggehouse.com/hygge, www.dailymail.co.uk, www.edituratrei.ro,  arhiva personala.


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here