Albumul meu Salvador Dali

 

Salvador Dali si Gala, superba

discount cialis generic

Astazi ar fi fost ziua lui Salvador Dali (11 mai 1904 – 23 ianuarie 1989).

Cum toata lumea (sper) stie despre originile sale spaniole, i-a vazut picturile supra realiste raspandite prin toate muzeele lumii si ii cunoaste povestea de iubire cu coechipiera sa Gala, dar si prieteniile sale puternice cu marii artisti ai inceputului de secol 20 (Breton, Man Ray, Llorca, Picasso, Miro, Bunuel) si excentricitatile sale “inaintea vremii” cu care s-a jucat pana in ultima sa zi in aceasta lume, astazi am decis sa ii aduc un omagiu cu cateva din fotografiile descoperite de-a lungul timpului, cateva dintre ele revazute in aceasta primavara, intr-o retrospectiva Dali la Haifa. Mi-am amintit ca primul album de arta cumparat de mama in Israel, dupa ce am emigrat, a fost un Dali complet, ale carui cotoare pretioase au fost mancate de ciobanescul belgian Lucky, in anii ’90. Cred ca Dali ar fi fost incantat de opera lui Lucky.

Daca nu ati citit “Viata secreta a lui Salvador Dali povestita de Salvador Dali” (publicata de La Table Ronde in anul 1952 si aparuta in Romania in anul 1996, la editura Cartier), v-o recomand cu drag. Este o lectura minunata, o carte de vacanta extraordinara.

Si ca sa imbin putin arta cu moda, pe lista mea de cumparaturi viitoare se afla una dintre posetele Lancel Daligramme, reeditarea unuia dintre  modelele casei Lancel din anii ’70, un omagiu adus artistului si Galei. Da,  Dali a inventat un alfabet – declaratie de dragoste pentru Gala. G pentru Gradiva-Gala, D de la Dali si S de la Salvador. Opt caractere caligrafice, un cod minunat si special. Daca v-am facut curioase, modelele Daligramme se gasesc in buticul Lancel din Bucuresti (Calea Victoriei 112).

Ce o sa mai fac astazi? O sa mananc paine. Pentru ca Dali era innebunit dupa paine. Cand mergeti la Paris, va recomand Brutaria Poilane, http://www.poilane.com. Dali i-a comandat tatalui actualei proprietare un intreg dormitor din paine dupa schitele sale iar in prezent, artizanii painii de aici reinterpreteaza intocmai candelabrul lui Dali. Eu ii voi alege pe vecinii mei de la Rue du Pain.

Album Dali

Salvador Dali si Gala,  minunata

Salvador Dali si Gala, minunata

Salvador Dali si Coco Chanel

Salvador Dali si Coco Chanel

Salvador Dali si Amanda Lear

Salvador Dali si Amanda Lear

Salvador Dali si Ultra Violet

Salvador Dali si Ultra Violet

Salvador Dali si Man Ray

Salvador Dali si Man Ray

Salvador Dali si Walt Disney

Salvador Dali si Walt Disney

Surse de inspiratie: http://theselvedgeyard.wordpress.com, Wikipedia, http://www.ultravioletweb.com/bio/, http://www.formidablemag.com/amanda-lear/, http://www.retronaut.com, http://philosophyofscienceportal.blogspot.ro, http://www.blackvinylmagazine.com, http://yougottobekidding.wordpress.com, http://artelux.over-blog.com, http://vagabondsister.blogspot.ro

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here