Time after time

deschidere mare

Ce este timpul? Poate că Alice din Țara Minunilor, iepurele și pălărierul nebun au știut cel mai bine. Eu pot să vă spun că am o relație pașnică în raport cu timpul, mai ales când ma întorc în trecut.

 deschidere 2NC2_Home Main_Launch

Cel mai simpatic este atunci când lucrurile se leagă perfect. S-a întâmplat așa: am primit vestea de la Nespresso că a fost lansată SELECTION VINTAGE 2014, prima cafea maturată produsă de Nespresso într-o ediție limitată ce va fi disponibilă în magazinele Nespresso din întreaga lume (și în București, desigur), doar pentru o perioadă limitată de câteva săptămâni.

Selection Vintage 2014 de dimineata, imbracata intr-un pullover tricotat de mama in 1989

Selection Vintage 2014 de dimineata, imbracata intr-un pullover tricotat de mama in 1989

SELECTION VINTAGE 2014 are o poveste pe care mi-e drag să o redau aici, pentru că este un melanj de culturi din seria „cum îi place lui Noemi”: a fost obținută din cafea excepţională Arabica recoltată la altitudinea ridicată de pe plantațiile columbiene. A urmat procesul de maturare, un omagiu adus procedeului descoperit la 1700, când cafeaua din Indonezia era transportată în Europa cu corăbiile, în călătorii ce durau luni de zile. Pe toată durata transportului, boabele de cafea, depozitate în lăzi de lemn, expuse la aerul umed, se umflau, apoi erau uscate la soare, modificările din structura boabelor de cafea verde influențând gustul cafelei. Celebra „cafea musoni” indiană a fost obținută printr-un proces similar.

 

Boabele de cafea verde, proaspăt recoltate în 2014 au fost transportate într-un depozit secret, la o altitudine de aproape 3,700 de metri, unde aerul este foarte rece și presiunea este foarte scăzută, motiv pentru care umiditatea din atmosferă nu este absorbită de boabele de cafea, cristalizându-se la suprafaţa acestora. Depozitul nu a avut ferestre, aşa că, pe toată perioadă de maturare, boabele nu au fost expuse la lumina directă și razele UV nu au grăbit procesul de maturare; sacii au fost rotiți, li s-a modificat poziția, astfel încât experimentul a rezultat într-o cafea care s-a maturat frumos, păstrându-și aroma proaspătă, definitivată de procesul de prăjire, la fel de meticulos.

Recunosc că preferatele mele de la Nespresso sunt Ciocattino și Vanilla, dar acum mă voi bucura de această cafea unică, cu o intensitate 7 (între light și strong). Este o cafea ca o bijuterie, care cu siguranță va fi apreciată pentru gust și aromă, dar și pentru toată expertiza care îi stă la bază, de la faza de recoltare și până la cea de depozitare și întreaga grijă pentru “the perfect taste”.

 

Îmi place cafeaua cu lapte, dar SELECTION VINTAGE 2014 se servește, drept să vă spun, în variantă “black”, simplă. O să vă las surpriza ambalajului, pentru că timpul înseamnă și răbdare, mai ales în cazul poveștii de mai sus.

Timpul înnobilează, timpul creează lucruri minunate…

Am lăsat spre final un fragment al poveștii mele cu timpul. Am făcut o călătorie înapoi, în 2014, când a început „povestea” cafelei SELECTION VINTAGE 2014. Pentru mine, a fost anul în care am lansat două ediții Book Cover Tee și mi-a venit ideea carnetelor de vise și visuri. 2014 a fost anul în care am luat decizia de a lua o pauză și am început pregătirile călătoriei mele pe Coasta de Vest, călătorie pe care o savurez și acum, cu tot ce am păstrat în memorie și în caietele mele de notițe. Finalul lui 2014 fost extraordinar, am petrecut noaptea acelui revelion alături de unii dintre cei mai speciali oameni din viața mea, prietenii mei dragi.

 

Zilele trecute mi-am făcut ordine în cutiile cu felicitări, cartoline poștale alte amintiri și mi-am găsit carnetele de idei care datează din perioada 2004-2014. Cred că îmi trebuie o vacanță de 6 luni ca să le parcurg pe toate. Și apoi am regăsit dosarele cu “clippings” făcute de mama, cu toate poeziile prozele mele, publicate în diverse reviste de limba română din Israel, în perioada 1990-1996. Am recitit una dintre poveștile scurte și, ca o coincidență amuzantă, a fost publicată în revista “Minimum”, în martie 1994.

Concluzia acestei călătorii în timp, până la vârsta de 22 de ani, este că atunci eram mai profundă, scriam mai bine, eram mai naturală și nu mă gândeam la “tomorrow”, nici la “yesterday”. Poate că în 2026 și în 2036 voi avea aceeași părere raportându-mă la mine, astăzi… vă ofer prilejul să citiți, însă, “Metamorfoze”, o poveste scrisă pe vremea când eram studentă în primul an de facultate, întoarsă în România de mai puțin de un an, despre care îmi amintesc cu drag, la invitația SELECTION VINTAGE 2014.

Ediția limitată SELECTION VINTAGE 2014 este disponibilă în cadrul Nespresso Boutique (Calea Dorobanți 210), la punctul special de vânzare Nespresso din Mall Băneasa, la parter, și pe www.nespresso.com/ro.

Surse foto: Nespresso, arhiva personală

www.nespresso.com/ro.

 

story 1

2

3

4

5

6

7

8

masa de cafea din anii '80, cu multe semne ale timpului

masa de cafea din anii ’80, cu multe semne ale timpului

 

carnetele mele de idei, adunate in timp

carnetele mele de idei, adunate in timp

final 201259_Nes Vintage 2014_APB Tablet_News_1536x1308_Launch

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

  1. Albert

    30 March

    Ce tare 😀

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here