Sir William Somerset Maugham


Daca lui Ian Fleming ii multumim pentru cartile de aventuri si spionaj, lui William Somerset Maugham (25 ianuarie 1874 –

16 decembrie 1965) trebuie sa ii multumim pentru romanele cu diplomati si viata din coloniile britanice. Datorita cartii “Ploaia si alte povestiri”, citita pe cand aveam vreo 15 ani am decis sa lucrez candva in diplomatie, ceea si am si facut, timp de opt ani, (perioada 1995-2003).

Maugham s-a nascut intr-o familie de diplomati. Tatal sau, avocat, a lucrat la Ambasada Angliei din Paris. Scriitorul a ramas orfan la o varsta frageda (10 ani) si a primit educatia severa a unchiului sau paternal. Daca Ian Fleming a lucrat in Serviciile secrete britanice in timpul Celui De-al Doilea Razboi Mondial, Maugham a lucrat la Crucea Rosie in timpul Primului Razboi Mondial dar ulterior a devenit agent special al MI6. Fleming povestea la un moment dat ca a fost inspirat de Maugham in tot ce a scris la inceput. Fleming a si jucat in filmul “Quartet” (din 1948), ecranizat dupa cateva povestiri ale lui Maugham, cu scenariul semnat de acesta din urma.

Maugham a fost bisexual. Din aventura cu inteligenta socialite Syrie Wellcome (cu care s-a casatorit ulterior) i s-a nascut o fiica, Mary Elizabeth.
Voi scrie alta data mai pe larg despre Syrie Maugham, una dintre cele mai apreciate decoratoare de inceput de secol 20, atat in Anglia, dar mai ales la Hollywood.

Cat despre Liz Maugham, a devenit la randul sau o tanara socialite care a facut furori in anii ’40. A fost unul dintre modelele preferate ale lui Cecil Beaton.

Am citit cu mare placere aproape toate cartile lui Maugham iar una dintre preferatelemele este “Luna si doi bani jumate”, citita tot in adolescenta, despre viata lui Paul Gauguin (unul dintre pictorii mei preferati), exact in variant din imagine.

Daca ajungeti in zona Cap Ferrat, mai exact la Saint Raphael, sa va cazati la Villa Mauresque. A fost casa lui Maugham din 1926 si pana la inceputul razboiului. Aici isi primea prietenii, in salonul sau literar si aici au avut loc petreceri de pomina. http://www.hotelsfrench-riviera.com

Astazi il voi celebra pe William Somerset Maugham cu filmul ecranizat dupa cartea “Valul pictat”, cu Naomi Watts si Edward Norton in rolurile principale.

Surse de inspiratie: http://lifeondoverbeach.wordpress.com/, http://hereandnow.wbur.org, http://danysays.blogspot.ro/, http://poppycockdc.blogspot.ro, www.okazii.ro , http://www.angelfire.com, Wikipedia, http://scootermoviesshop.com


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here