READING

Eating Art, un festin de emisiune

Eating Art, un festin de emisiune

Desi nu sunt o mare gurmanda si consumatoare de mancaruri rafinate, imi plac locurile in care se mananca bine si ador sa savurez un vin bun intr-o atmosfera relaxata. Intr-un top culinar personal, bucataria orientala este pe primul loc, fructele de mare sunt pe locul doi iar torturile si prajiturile cu branza ocupa un loc trei fericit, totul asezonat cu un vin alb sau rosé cu gheata sau un prosecco sfaraitor.

Sambata trecuta am descoperit o emisiune noua difuzata pe canalul de life&style Fine Living Network: Eating Art, prezentata de un celebru chef irlandez, Oliver Peyton. Acesta are un lant de restaurante in Anglia si este autorul unei carti care se vinde exclusiv in reteaua Peyton si la National Gallery din Londra. O sa va intrebati poate ce cauta The National Cookbook intr-un muzeu de arta. Ei bine, Peyton este un mare colectionar de opere de arta, mai ales cele de inspiratie culinara. Acesta a creat retete inspirate de tablourile de la National Gallery, majoritatea pictate de Wallace iar ingredientele recomandate se gasesc in marea lor majoritate pe taram britanic.

Peyton este si cheful restaurantului de la National Gallery. Eating Art este o bijuterie de emisiune, care il poarta pe Oliver Peyton prin toate muzeele, galeriile si casele colectionarilor de arta din lume, in cautarea unor opere cu subiecte culinare, iar ulterior Peyton se intalneste cu chefi faimosi care reproduc scenele gurmande din tablourile respective.

In primul episod, chef-ul de la Nobu New-York a reprodus unul dintre celebrele tablouri cu pesti ale lui Paul Klee, un chef din Toscana a reusit sa gaseasca aproape toti pestii dintr-unul din tablourile lui Arcimboldo si un alt chef a redat unul dintre tablourile cu stridii pictat de de Heem (se pare ca pictorii olandezi iubeau stridiile).

Episodul difuzat duminica i-a fost dedicat in intregime lui Picasso, iar Peyton a refacut drumul artistului din Catalonia (unde un chef de la un han celebru a pregatit unul dintre felurile sale preferate, cu carnati si cartofi) si pana la Paris, unde s-a intalnit cu o doamna foarte interesanta, curator, care i-a povestit despre “perioada Dora Maar”, pe care Picasso a desenat-o pe fetele de masa de la pitorescul restaurant Le Catalan, locul de intalnire al artistilor suprarealisti si i-a aratat meniul pe spatele caruia un alt artist celebru, Balthus, a facut un desen si a scris o poezie.

Tot in Paris, Peyton a luat masa cu Geneviève Laporte, din cauza careia l-a parasit Francoise Gilot pe Picasso. Geneviève i-a povestit lui Peyton cum l-a cunoscut pe Picasso, in 1951, la vremea respectiva ea era un tanar model si jurnalist incepator la Le Monde si si-a amintit cu placere de cinele si dejunurile sale in compania celui cu care nu a ramas impreuna in cele din urma, casatorindu-se cu un fost membru al rezistentei franceze. Calatoria lui Peyton s-a incheiat cu vizita in restaurantul Mirazur al chef-ului Mauro Colagreco, care a reprodus din pesti, legume si sosuri doua dintre farfuriile celebre ale lui Picasso. Emisiunea Eating Art este difuzata zilnic pe FLN, din pacate programul nu imi permite sa o urmaresc decat in weekend, dar o voi face cu siguranta si sper sa prind in reluare episoadele ratate. Daca va intereseaza acest subiect culinaro-artistic, puteti intra pe site-ul FLN, http://www.finelivingnetwork.com/tvlisting, ca sa fiti la curent cu episoadele urmatoare. Iar pe http://www.peytonandbyrne.co.uk/ puteti sa cititi si blogul lui Oliver Peyton, extrem de interesant.

Surse: http://www.radiotimes.com, http://wanderinginitalia.wordpress.com, http://dysonology.wordpress.com, http://www.italymag.co.uk, http://miqueridotheo.blogspot.com, http://www.carevasazica.net,

zp8497586rq
zp8497586rq

People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

COMMENTS ARE OFF THIS POST

INSTAGRAM
follow me over here