READING

Colombia for art, coffee & design lovers

Colombia for art, coffee & design lovers

deschidere mare, Nico Grigore

De fiecare data cand am de scris un material care imi testeaza cunostintele de cultura generala, stiu ca voi invata ceva nou.

Pentru ca am inceput sa fac cercetari pentru o viitoare calatorie in America de Sud, am pregatit un text, un fel de “povestea mea cu Columbia”, intr-o abordare estetica – fotografie, pictura; un brief din seria “cum ii place lui Noemi”.

foto: Nico Grigore

foto: Nico Grigore

Dar de unde aceasta pasiune brusca pentru Columbia? Zilele trecute am fost in Nespresso Boutique, in Calea Dorobanti nr. 210 sa-mi refac stocul de cafea si am descoperit placut surprinsa ca pana la finalul verii, in Nespresso Boutique se va afla o pereche de ochelari VR prin care pot fi urmarite 5 filmulete realizate de Nespresso pe una dintre plantatiile Grand Cru din Columbia.

Nespresso VR Noemi

Pe aceasta plantatie sunt culese manual unele dintre cele mai bune boabe de cafea din lume, boabe care odata evaluate de expertii Nespresso si selectionate in functie de cele mai inalte criterii de calitate sunt prajite si macinate pentru a le oferi Membrilor Clubului Nespresso unul dintre cele 4 sortimente Pure Origin exceptionale care fac din Nespresso unul dintre cele mai exclusiviste branduri de cafea din lume: Rosabaya de Colombia.

Nespresso pentru story insta

Fiecare film dureaza un minut si la final am avut acea senzatie de “I want more”, pentru ca fiecare etapa, de la culegerea cireselor de cafea si pana la procesul de cuping (toate realizate pe plantatia recoltarii) este o experienta in sine. Pe mine m-a cucerit Oscar, expertul columbian in degustare, cel care da unda verde loturilor de cafea care pleaca spre Elvetia, pentru a fi prajite si macinate inainte de a fi ambalate in micile capsule pretioase care au consacrat brandul Nespresso in intreaga lume.

De altfel, Nespresso a pregatit in aceasta luna un pachet special in care reuneste toate cele patru sortimente Pure Origin din gama sa, fiecare cu o unica tara de origine, obtinut din plantatii rare, certificate Rainforest Alliance si AAA: Rosabaya (din Columbia), Bukeela (din Etiopia) – aceste doua sortimente fiind preferatele mele; Dulsão do Brasil si Indriya (de pe plantatii rare din India). Soiurile de cafea din care sunt realizate toate aceste sortimente sunt cultivate in conditii atent supravegheate, pe plantatii rare, care beneficiaza de o exceptionala calitate a solului si a climei dar si de ingrijirile unor fermieri priceputi, adevarati artizani care practica cultivarea cafelei de mai multe generatii. Nespresso a identificat aceste plantatii dupa indelungi cautari, stabilind o relatie directa cu fermierii, oferindu-le apoi instructaj amanuntit si sprijin pentru dezvoltarea infrastructurii, asigurand toate demersurile necesare in asa fel incat cultivarea si recoltarea cafelei sa se realizeze cu cea mai mare grija fata de mediu iar fermierii sa beneficieze de un trai mai bun, asigurandu-le totodata o plata corecta pentru munca depusa si cafeaua extraordinara pe care plnatatiilor lor o ofera. Nespresso a platit intotdeauna direct fermierilor prime chiar si cu 40% mai mari decat pretul pietei, considerand ca doar tratand corect fermierii si comunitatile locale soiurile de cafea de cea mai bun calitate se vor pastra iar fermierii vor beneficia de un trai decent.

 

As vrea sa mai punctez faptul ca in toate zonele din care Nespresso obtine cafeaua, brandul militeaza totodata pentru respectarea celor mai bune conditii de munca si pentru cea mai mare grija fata de mediu, dezvoltarea durabila fiind motorul care alimenteaza toat business-ul Nespresso. Brandul colaboreaza in prezent cu peste 70.000 de fermieri, fiind active in Columbia din 2004, unde a identificat aproximativ 40,000 de plantatii Grands Crus, cu o suprafata totala de 63,000 de hectare.

Haider Ackermann

Haider Ackermann

Dar Columbia pe care o cunosteam pana cum vreo cativa ani se reducea la o serie de timbre cu portul national columbian, pe care le-am asezat impreuna cu tatal meu in clasoare, in copilarie; la plantatiile de cafea din documentarele de pe National Geographic si Discovery Channel, cartile lui Gabriel Garcia Marquez, picturile artistului Fernando Bottero si designerul Haider Ackermann (care s-a nascut la Bogota, dar a fost adoptat la varsta de un an de o familie de francezi). https://www.haiderackermann.com

Haider Ackermann 3

 

Haider Ackermann collection

Haider Ackermann collection 2

Doris Salcedo

Doris Salcedo

Fernando Botero, The Family

Fernando Botero, The Family

 

Acum vreo cinci ani am descoperit-o pe artista militanta Doris Salcedo, pe care o admir pentru felul in care reda spiritul Columbiei si mai ales al orasului Bogota, in toate lucrarile sale. Proiectele mele preferate semnate de Salcedo sunt “Shibboleth”, prezentata la Galeria Tate London in urma cu 10 ani. Crapatura din pardoseala, parca rezultatul unui puternic cutremur, reprezinta segregarea rasiala, experientele prin care trec emigrantii, iata, un subiect atat de vibrant atunci, ca si in prezent.

Doris Salcedo, Shibboleth

Doris Salcedo, Shibboleth

Cea de a doua lucrare preferata a fost realizata in timpul Bienalei de la Istanbul din 2012, continuarea primului proiect din seria scaunelor, realizat de artista la Palatul Justitiei din Bogota, un omagiu adus victimelor razboaielor de guerilla din Colombia, de-a lungul timpului.

Doris Salcedo, 1550 chairs stacked between two city buildings

Doris Salcedo, 1550 chairs stacked between two city buildings

Oscar Murillo

Oscar Murillo

Oscar Murillo (n.1986) este un alt artist columbian pe care il urmaresc si care, la fel ca Salcedo, reda tot ce inseamna Columbia: oamenii, care isi poarta cu o eleganta simpla bucuriile si tristetile, culorile tari, peisajele, intinderile vaste, forfota, aromele.

Oscar Murillo, Untitled Mango

Oscar Murillo, Untitled Mango

Oscar Murillo, yoga

Oscar Murillo, yoga

Esteban Cortazar

Esteban Cortazar

Esteban Cortazar Studios Ready to Wear Spring Summer 2015 in Paris

Esteban Cortazar Studios Ready to Wear Spring Summer 2015 in Paris

Datorita site-urilor si blogurilor de arta, moda si design aparute mai ales in ultimii 5 ani, am aflat nume noi: Designerul Esteban Cortazar, un millennial nascut intro familie de artisti din Bogota. Cortazar a fost director de creatie la Ungaro inainte de a-si lansa propriul label. http://www.estebancortazar.com

Esteban Cortazar Studios Ready to Wear Spring Summer 2015 in Paris

Esteban Cortazar Studios Ready to Wear Spring Summer 2015 in Paris

Rogelio Salmona

Rogelio Salmona

Am fost implicata pentru o perioada de 10 luni intr-un proiect de design si am cautat in toata aceasta perioada surse de inspiratie pentru comunicarea in social media. Asa l-am descoperit pe arhitectul columbian Rogelio Salmona, unul dintre discipolii lui Le Corbusier. Cred ca cele mai frumoase cladiri proiectate de Salmona sunt bibliotecile si universitatile.

Cladire proiectata de Rogelio Salmona

Cladire proiectata de Rogelio Salmona

Biblioteca Virgilio Barco, proiectata de Rogelio Salmona

Biblioteca Virgilio Barco, proiectata de Rogelio Salmona

detaliu cladire proiectata de Rogelio Salmona

detaliu cladire proiectata de Rogelio Salmona

Sergio Vergara

Sergio Vergara

Imi plac scaunele si chaislongue-rile. Am in telefonul meu un mood board frumusel, cu scaune descoperite, de la diverse studiouri de design. Printre ele este si “Rocking chair”, in mai multe variante de culori, colaborarea designerului Columbian Sergio Vergara cu studioul Zientte. Vergara a folosit metoda traditionala columbiana, cu scheletul din aluminiu, impletitura din musama si picioarele-balansoar.

http://www.sergiovergara.co

Rocking Chair, Sergio Vergara, dark blue and white

Rocking Chair, Sergio Vergara, dark blue and white

Sebastian Herkner

Sebastian Herkner

Facand research pentru acest material, l-am descoperit pe designerul german Sebastian Herkner (nascut in 1981), care, dupa un internship la Stella McCartney, si-a inceput colaborarea cu prestigiosul studio Ames Design. Herkner s-a evidentiat prin stilul sau de a imbina noile tehnologii cu metodele traditionale. Colectia sa “Caribe” este un adevarat omagiu adus culorilor portului Columbian, rezultata printr-o serie de scaune, fotolii si mese cu structura din aluminiu si impletituri colorate din musama.

http://www.sebastianherkner.com

Scaun by Sebastian Herkner pentru Ames

Scaun by Sebastian Herkner pentru Ames

Scaun Caribe by Sebastian Herkner

Scaun Caribe by Sebastian Herkner

 

Caribe chair, Sebastian Herkner pentru Ames

Caribe chair, Sebastian Herkner pentru Ames

Scaunele Marni manufacturate de fosti detinuti, 2012

Scaunele Marni manufacturate de fosti detinuti, 2012

Colectia lui Herkner mi-a amintit de proiectul “100 Chairs” realizat de brandul Marni in urma cu cinci ani si prezentat in cadrul Milan Design Week, in 2013. Cele 100 de scaune, proiectate de designerii Marni au fost realizate de catre fosti detinuti columbieni, intr-un atelier in care acestia au fost reintegrati tocmai prin acest proiect artistic si totodata functional.

Casa Refugio, proiectata de Adriana Salazar este in moodboardul meu casa in care ma voi retrage la pensie.

Casa Refugio, proiectata de Adriana Salazar este in moodboardul meu casa in care ma voi retrage la pensie.

Claudia Suarez este un designer de accesorii din Columbia si am descoperit de curand site-ul sau, https://www.artisanlife.co.uk, care promoveaza produse fabricate in Columbia.

In aceeasi cheie este si site-ul http://www.muzungusisters.com, proiectul online al celor doua prietene, Dana Alikhani si Tatiana Santo Domingo (care are origini braziliene si columbiene si a studiat la Bogota). Aici gasiti comori artizanale din Columbia si alte tari ale Americii Latine, India, Uzbekistan si alte tari in care elementele folclorice sunt traduse prin piese atemporale boho.

Nico

In deschiderea materialului si aici am ales cateva fotografii facute de fotografa Nico Grigore, care s-a intors de curand din Columbia. Am rugat-o sa imi dea cateva imagini pentru acest material. http://nicogrigore.com

 

Iar daca articolul meu v-a deschis apetitul pentru a vizita aceasta minunata tara puteti incepe cu o prima experienta virtuala in Nespresso Boutique, unde puteti savura o Rosabaya de Colombia in timp ce va plimbati printre arborii de cafea sau, daca nu sunteti in Bucuresti, puteti intra pe link (https://www.nespresso.com/ro/ro/pure-origins-colombia#!/) pentru a experimenta in 360 cum se obtine una dinter cele mai bune cafele din lume.

Cartagena, filmul

In incheiere, va recomand un film care are niste imagini columbiene superbe: “Cartagena” (2009), cu Sophie Marceau si Christopher Lambert in rolurile principale.

Pe foarte curand!

 

Surse de inspiratie: https://theculturetrip.com/south-america/colombia/articles/the-10-best-colombian-artists-and-where-to-find-them/, https://www.businessoffashion.com, https://nowfashion.com, http://www.thewesteffect.com, http://showstudio.com, https://www.dezeen.com, https://www.thearchitecturalreviewstore.com, https://www.ames-shop.de, http://www.notey.com, http://gizmodo.com, https://www.flickr.com, http://knownpeople.net, https://www.houseofcoco.net, http://www.stylewisetrendfoolish.com, https://news.artnet.com,

arhiva personala.

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here