Astazi il aniversez pe Nijinski

Nijinsky pe un afis al Baletelor Ruse

Vaslav Nijinsky (12 martie 1890 – 8 aprilie 1950) nu mai are nevoie de vreo prezentare. A fost unul dintre cei mai mari balerini ai secolului 20, un geniu. Numele sau este strans legat de celebrele Balete Ruse si de Sergei Diaghilev. La finalul lui ianuarie, chiar in seara de miercuri in care a inceput sa ninga in Bucuresti, am fost la Opera Romana, la un spectacol de balet, la invitatia agentiei de PR ( Image) care lansa o gama noua Dove.

Romola de Pulszky, sotia lui Nijinsky

Mi-a placut mult ideea celor de la Image & Dove si, plina de entuziasm, am infruntat vantul si nametii si am asistat la un spectacol de balet modern asezonat cu teatru si proiectii semnat Malina Andrei, in interpretarea lui Filip Ristovski ( Nijinski) si Monicai Petrica cea minunata ( in rolul Romola de Pulszky, sotia lui Nijinski, o aristocrata unguroaica ce i-a fost alaturi acestuia pana la sfarsitul vietii). Muzica a fost superb aleasa iar la finalul spectacolului Nijinski-cealalta fata a geniului, invitatii au ramas sa stea de vorba cu artistii. A fost un moment foarte placut, parca eram intr-un film rusesc (mai precis, Doctor Jivago), cand am pornit spre casa impartind un taxi cu Miruna Micsan si  cu Cerina Ratiu ( de la molecule-F).

Primisem cadou, pe langa produsele Dove nou lansate ( cu unt de shea si vanilie, aromele mele preferate), o pereche de poante si celebra carte The Diary of Vaslav Nijinsky, ce reproduce integral jurnalele lui Nijinsky si insemnarile dinaintea marii crize de schizofrenie in urma careia nu si-a mai revenit. Va recomand aceasta carte ( o puteti comanda pe Amazon) in care veti citi despre familia marelui dansator, despre sora acestuia, balerina Bronislava Nijinska ( a dansat si ea in Baletele Ruse), despre Romola si cele doua fiice ale cuplului, Kyra Nijinsky (18 iunie 1914, Viena – noiembrie 1998, San Francisco) si Tamara Nijinsky ( nascuta in 1920).

Nijinsky si Kyra. Tata si fiica.

Kyra Nijinskya fost si ea o balerina de succes. S-a casatorit cu celebrul dirijor Igor Markevitch cu care a avut un fiu, Vaslav Nijinsky Markevitch. Dupa ce in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial, pe cand locuia in Italia,  a fost inchisa, fiind acuzata de spionaj, Kyra a lucrat ca traducator si ulterior a tinut un butic cu accesorii.

Kyra Nijinsky in 1935.

S-a mutat in San Francisco, unde a trait o viata de socialite, asta cand nu picta si scria poezii.

Romola si Nijinsky in ziua casatoriei, la Buenos Aires.

Tamara Nijinsky s-a multumit cu o viata mai pasnica si a scris o carte despre tatal sau pe care l-a cunoscut doar in faza in care acesta nu mai era capabil sa isi recunoasca familia. Cartea Nijinsky and Romola se mai gaseste in librariile din US, momentan este out of stoc pe Amazon.

Romola a visat la ecranizarea unui film dupa viata sotului sau, cu Baryshnikov in rol principal. Filmul a fost facut in cele din urma, in 1980, fara Baryshnikov, in schimb Jeremy Irons l-a jucat pe Michel Fokine, celebrul coreograf care i-a predat dansul Romolei. Despre film, aici: http://www.imdb.com/title/tt0081235/

Aici este o scurta secventa din 1912, cu Nijinsky in Dupa amiaza unui faun, intr-un decor semnat Cocteau.

http://www.youtube.com/watch?v=nMqLLYrEF60

 

Surse: http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/obituary-kyra-nijinsky-1179785.html,

http://articles.latimes.com, http://popartmachine.com, http://www.flickr.com,

http://mothgirlwings.tumblr.com

 

 

 

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here