Regina Mama, Elizabeth

Astazi o celebrez pe Elizabeth Angela Marguerite Bowes-Lyon (4 august 1900 – 30 martie 2002), mama Reginei Elizabeth a II-a si a Printesei Margaret. A fost numita si  "Smiling Duchess", pentru ca era mereu zambitoare si extrem de iubita de englezi.  

Regina Elizabeth s-a nascut intr-o familie nobila, a fost cea mai tanara fiica a Lordului Glamis (a mai avut noua frati si surori). Se presupune ca s-a nascut in trasura, in drum spre spital. In timpul primului Razboi Mondial, desi era o adolescenta, Elizabeth a acordat primul ajutor soldatilor raniti si s-a maturizat foarte repede, datorita circumstantelor istorice, mai ales ca trei dintre fratii sai au luptat pe front.

Printul Albert, Duce de York, (fiul Regelui George al V-lea) a cerut-o in casatorie de doua ori, pana cand Elizabeth a acceptat intr-un final, in ianuarie 1923. Cei doi s-au casatorit la 26 aprilie 1923, la Westmister Abbey iar la iesirea din catedrala, Elizabeth si-a lasat buchetul de flori pe mormantul soldatului necunoscut, gest comentat cu admiratie in presa vremii.

Elizabeth a fost cea care l-a convins pe Albert (Bertie) sa mearga la un logoped celebru pentru rezultatele sale, Lionel Logue. Acesta a inceput sedintele in anul 1925, iar daca nu ati vazut inca filmul “The King’s Speech”, va recomand din toata inima sa o faceti, este exact despre aceasta perioada din viata viitorului rege, despre puterea de convingere a lui Elizabeth, o fresca minunat redata de regizorul Tom Hooper si interpretata de Colin Firth, Geoffrey Rush si Helena Bonham Carter (in rolul lui Elizabeth).

Regina Elizabeth a II-a s-a nascut in anul 1926 si patru ani mai tarziu s-a nascut si Printesa Margaret.

Firul istoriei este cunoscut: dupa moartea regelui George al V-lea, Edward, Printul de Wales, fratele mai mare al lui Bertie a renuntat la coroana pentru a se casatori cu Wallis Simpson. Asa ca in 11 decembrie 1936, Bertie a devenit George al VI-lea, iar la ceremonia de incoronare, Elizabeth a purtat o coroana din platina impodobita cu un superb diamant Koh-i-Noor.

Regina Elizabeth si Regele George au devenit adevarate simboluri si modele pentru englezi in timpul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Cartea-album “The Queen’s Book of the Red Cross”, la care au contribuit artisti celebri ai vremii, in frunte cu fotograful Cecil Beaton, a fost vanduta in sute de mii de exemplare, iar banii au fost donati Crucii Rosii. Regina a refuzat sa paraseasca Anglia, printr-o declaratie minunata: "The children won't go without me. I won't leave the King. And the King will never leave."

la o sueta cu familia Roosevelt

Aceasta a vizitat soldatii in transee, in spitale, a fost in fabrici, s-a implicat zilnic in cele mai urgente situatii sociale. Se spune ca Adolf Hitler a numit-o “cea mai periculoasa femeie din Europa”, din cauza efectului avut asupra populatiei Angliei aflata sub teroarea bombardamentelor.  

Dupa moartea regelui, in febraurie 1952, Elizabeth s-a transformat intr-o adevarata “regina mama”. O vreme a locuit in Scotia, unul dintre cele mai dragi locuri ale sale si ale lui Bertie.

Mama mi-a povestit ca atunci cand a vizitat Anglia, in august 1980, prietenii i-au dus pe ea si pe tata in locul in care Regina Mama obisnuia sa vina si sa stea la taclale cu londonezii care au trait evenimentele din timpul razboiului. Era una dintre iesirile secrete din palat. Fiica sa trimitea garzile de corp ca sa o protejeze iar Elizabeth le juca feste de fiecare data, reusind sa se strecoare in multime. A fost una dintre cele mai iubite capete regale din istoria Angliei, si pentru asta merita un loc deosebit in arca mea.

Vreau sa revad filmul “The Queen”, in care personajul sau a fost interpretat de Sylvia Syms si oricand mi-ar placea sa revad “The King’s Speech”.

Surse: http://madmonarchist.blogspot.ro, http://www.thamesweb.co.uk, http://www.telegraph.co.uk, http://www.sheknows.com, http://www.impawards.com, Wikipedia.

Queen Elizabeth fotografiata de Cecil Beaton

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here