READING

Hoffmann, Offenbach & Other Tales

Hoffmann, Offenbach & Other Tales

deschidere mare

Aveam acasa la ai mei un disc cu “Povestirile lui Hoffmann”. Mama fredona celebra barcarolla “Belle nuit d’amour”.

Cand am vazut “La Vita e Bella”, ani mai tarziu, am ascultat din nou aceasta arie superba de pe coloana sonora a filmului si am realizat ca o pot asculta iar si iar, fara sa ma satur vreodata de ea. Este una dintre preferatele mele.

Compozitorul Jacques Offenbach, “tatal operetelor” cum mai este numit, a lasat in urma o bijuterie de opera, scrisa dupa “Povestirile lui Hoffmann” – Ernst Theodor Amadeus Hoffmann, acest “rock star” al literaturii romantice care s-a nascut acum 240 de ani si care este faimos si pentru povestea Coppeliei si a Spargatorului de Nuci, devenite in timp balete celebre.

Revenind la muzica lui Offenbach, astazi se implinesc 135 de ani de la prima reprezentatie a “Povestirilor lui Hoffmann”, pe 10 februarie 1881, la Opera Comica din Paris.

Astazi ascult “Belle nuit d’amour” in interpretarea fantastica a duo-ului

Anna Netrebko – Elina Garanca

https://www.youtube.com/watch?v=0u0M4CMq7uI

The Tales of Hoffmann la MET

Iar cand aveti timp, aici gasiti intreaga inregistrare a repetitiei generale (repetitia cu costume) a operei, intr-o punere in scena fantastica la Metropolitan Opera New York, in ianuarie 2015. Netrebko este aici, din nou.

https://www.youtube.com/watch?v=VXKsOeccz8w

 

Va recomand serialul “Mozart in the jungle”, produs de Amazon, un adevarat regal de muzica clasica. Sunt curioasa cu cat a crescut procentul celor care merg la opera si la filarmonica dupa difuzarea celor doua sezoane, dar asta este o alta poveste. In curand aici, in jurnalul meu de lume.

instagram

Pe lista mea de vizionari este acum filmul “The Tales of Hoffmann”, restaurant de curand de catre nimeni alta decat operatoarea de imagine a lui Scorsese, Thelma Schoonmaker. Aici gasiti un interviu cu aceasta femeie fantastica.

Filmul din 1951, filmat Technicolor si regizat de Michael Powell si Emeric Powell este considerat o capodopera.

Scorsese a declarat la un moment dat ca “…este filmul care l-a determinat sa faca film”. Iar eu tocmai ce am citit de curand un material despre una dintre protagoniste, Ludmilla Tchérina, prim balerina, actrita, sculptorita si pictorita, cu o poveste de viata extraordinara, despre care voi scrie cu siguranta pe blog.

Sa ascultam muzica buna, sa citim, sa vedem filme-cult si sa ne simtim bine.

final material

Surse de inspiratie foto: http://www.albertleacivicmusic.com, http://www.rogerebert.com

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here