READING

Este luna aceea a anului când ne amintim să mergem...

Este luna aceea a anului când ne amintim să mergem la control

Octombrie este pentru mine luna în care are loc Marșul pentru siguranța femeilor (Marșul împotriva violenței asupra femeilor). Dar octombrie este și luna conștientizării și prevenției cancerului de sân, marcată în calendare începând cu anul 1985.

Funda roz a devenit simbolul acestui demers în anul 1993, dar am citit de fapt că, cu doi ani înainte, Charlotte Haley, o californiană activistă, a fost prima care a purtat și a distribuit fundițe roz, pentru a atrage atenția asupra faptului că la începutul anilor ’90 nu existau fonduri suficiente pentru studierea și tratamentul cancerului de sân. Sora, fiica și nepoata acesteia avuseseră cancer de sân.

Am făcut această introducere pentru că astăzi purtăm ceva roz, noi, echipa #acinceaputere. Ana, Cristina, Diana, Mara și cu mine am fost invitate de către C&A România să scriem despre importanța prevenției, o bună reamintire de a merge la control – ecografie mamară și/sau mamografie.

Este știut deja statistic – cancerul de sân este cea mai frecventă formă de cancer întâlnită la femei dar, depistat din timp, poate fi tratat și vindecat.

În familia mea, cel puțin pe linie maternă nu au existat cazuri, dar, totdin materialele citite în ultimii ani, am înțeles că nu există o regulă a incidenței din punct de vedere genealogic.

Din 2003 și până în 2009 am trecut prin mai multe proceduri de inseminare, respectiv FIV (Fertilizare În Vitro), care nu au avut succes și așa am devenit norocoasă mama a fiului meu “născut” prin “procedura adopției”. Am fost sfătuită să merg la control regulat și să îmi fac ecografii mamare, chiar mamografie; deși la acea vreme nu împlinisem încă 40 de ani, vârstă de la care este recomandată mamografia.

Am rămas cu acest “dosar” al femeii care a făcut multiple proceduri FIV și care trebuie să meargă o dată la 6 luni pentru ecografie și o dată pe an pentru mamografie. A devenit deja o rutină pentru mine, dar știu cât de importantă este prevenția și mai știu cât de ușurată mă simt de fiecare dată când merg la acest control, mai ales după primirea rezultatului.

Vorbeam cu colegele mele de la #acinceaputere că fiecare dintre noi știe pe cineva foarte apropiat sau o vecină, o cunoștință, care a avut cancer de sân.

La fel cum am cunoscut femei care au tot amânat mamografia pentru că auziseră că este o procedura dureroasă, ceea ce este un fals mit. Este mai degrabă o senzație de jenă, incomparabilă cu epilatul cu ceară sau cu pensatul sprâncenelor.

Unde faci mamografia?

În România nu există un program de screening la nivel național, dar teoretic, tot în România, orice femeie cu vârsta între 50 și 69 de ani care are asigurare de sănătate are și dreptul la o mamografie gratuită, cu bilet de trimitere de la medicul de familie, odată la doi ani.

Documentandu-mă pentru acest material am găsit un articol scris de Mălina Gandu pentru pressone.ro, publicat în luna martie a acestui an, din care am dedus că nu este atât de ușor să obții o programare la un spital de stat (timpul de așteptare este foarte lung sau nu există personal care să știe cum să mânuiască aparatul sau pur și simplu nu se poate) și există puține clinici private care au contract cu Casa de Asigurări de Sănătate.

Dar ce nu face o femeie pentru sănătatea ei? Lupta pentru viață sa cu orice preț, chiar și dacă “ară” tot internetul și găsește un spital sau o clinică privată unde poate obține procedura gratis sau merge și plătește, dar știe că a făcut ceva necesar și firesc pentru ea.

Sănătatea este cea mai de preț.

Iar dacă citești statisticile de mai jos, găsite în raportul Centrului Filia în cadrul proiectului ACCESS – Advocacy, Capacitare, Consolidare pentru Egalitate în Sănătate și Siguranță, sigur vei dori să te programezi la o ecografie mamară sau la mamografie.

Dintre toate patologiile oncologice, cancerul de sân are cea mai mare incidență în rândul femeilor românce: 26,7% din total sunt cele de sân, iar această incidență este în creștere.

Se estimează că prevenția prin screening (mamografie) reduce mortalitatea cu până la 40%.

Dar tot acest raport arată că 79% dintre românce declară că nu au efectuat niciodată un control mamografic.

Mi-am făcut mamografie anul acesta în luna iulie, iar ecografia mamară, în luna august. Am marcat deja în calendar când să mă programez la următoarea ecografie. Am aproape 51 de ani și am început să mă iubesc mai mult doar de vreo doi ani. Mai bine acum, iar când vine vorba de sănătate, aceasta nu suferă amânări.

Acest material face parte din seria topics-urilor #acinceaputere: suntem 5 femei care ne cunoaștem de niște ani, care împărțim multe amintiri personale și profesionale. Ne-am adunat sub parasolarul A Cincea Putere în timpul carantinei (în primăvara lui 2020) și scriem de atunci, din unghiuri diferite și foarte persoanale, pe un subiect ales, fiecare pe blogul său. Astăzi am scris acest articol la invitația C&A România de a face parte dintr-o campanie de conștientizare a importanței prevenției cancerului de sân. Mergeți la control, în orice lună, important este să mergeți.

Vă invit să citiți și materialele colegelor mele, Ana Bîtu, Cristina Stănciulescu, Diana Cosmin și Mara Coman.

Să fiți bine!

Surse foto: C&A Romania, Alex Rosieanu, www.monamoonnaturals.com


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here