READING

Cum reacționez cu tandrețe, un ghid reminder pentr...

Cum reacționez cu tandrețe, un ghid reminder pentru momente mai mult sau mai puțin plăcute.

Sunt o fire calmă, trebuie să se întâmple ceva extraordinar care să mă scoată din Zen-ul meu. Dar am observat, la fel ca și colegele mele de la A Cincea Putere, că doar de aceea scriem astăzi pe blogurile noastre, că mulți oameni și-au pierdut răbdarea și mai mult decât atât, este multă agresivitate în jur. 

Am învățat cum să navighez în tumultul cotidian, pentru că până la urmă, ziua are 24 de ore și anul are 365 de zile.

Astfel, am câteva reguli de supraviețuire

Prima regulă: zâmbesc și când vorbesc la telefon. 

A doua: regula invățată de la terapeuta mea: “Sunt situații care nu depind de tine. Nu mai pune presiune pe tine”. 

O aplic atunci când interacționez cu o persoană nervoasă, i-o iau înainte și îi fac un compliment (sincer, de altfel) sau fac o glumă generalistă. Nu îmi iese de fiecare dată și au fost momente în care interacțiunea cu cineva care mi-a vorbit urât pe stradă sau la un ghișeu sau într-un magazin, fără motiv, mi-au dat o stare de amărăciune care m-a urmărit toată ziua. 

A treia și a patra regulă: umorul și diplomația.

Au fost anumite situații la job-urile din trecut. Recunosc că în momentul în care am simțit că locul meu nu mai este acolo, din cauza comportamentului foștilor angajatori, și nu numai vizavi de mine, am plecat. Am plecat de fiecare dată dintr-un mediu toxic iar de-a lungul anilor am ales să rămân cu amintirile bune și pe cele traumatizante să le las într-un sertar pe care atunci când îl accesez fără voia mea, să îi dau o nuanță de “stand-up comedy”. 

A cincea regulă : să fac un gest plăcut si spontan fără să aștept ceva în schimb.

Sunt și momentele în care oameni cu care interacționez trec prin perioade mai grele sau pur și simplu îi simt că au o zi mai proastă: de la doamna casieră de la supermarketul din proximitatea casei sau paznicul din blocul de vizavi, care mi-a găsit-o pe Miami, cățelușa fiului meu, când s-a pierdut. Sau un prieten care nu zice, dar îl simt că nu e bine. 

De fiecare dată îi surprind cu ceva dulce și bun sau cu flori. 

Poate suna a reclamă în reclamă, dar pe mine muzica și ciocolata sau o prăjitură cu ciocolată și cu frișcă m-au scos din momentele tensionate. Nu o să uit o seară de primăvară, când eram în plină renovare a apartamentului, tocmai ce se anunța intrarea în carantină, în 2020, când m-am întâlnit cu Sânziana Pop de la Visuell pe stradă. Mai că plângeam și Sânziana a scos o pungă cu fursecuri calde: “Ia un fursec”, îmi zice. Atunci am realizat, savurând fursecul în mijlocul trotuarului, cum un moment în care cineva se gândește la tine, îți rezolvă jumătate din probleme. 

Acum câțiva ani am participat la o conferință cu o temă foarte frumoasă: Kindness. Invitatul special a fost Nipun Mehta, fondatorul servicespace.org. și Karma Kitchen, unul dintre cele mai frumoase proiecte de care am auzit până acum în direcția “pay it forward”. 

Nipun cultivă compasiunea în companii, este invitat ca trainer și speaker la conferințe organizate de profesori sau multinaționale și călătorește prin toată lumea promovând bunătatea și felul în care răspunzi cu acte de bunătate chiar și în situații de ostilitate. 

Îl ascultam pe Nipun povestind și argumentând și mi se părea totul atât de simplu. 

De ce e atâta tensiune în lume acum, unde ne grăbim? Fiecare va înțelege asta, la un moment dat. Cred că înainte de toate, cine ajunge să conștientizeze asta, poate schimba ceva la ea/la el și undeva se va deschide un vortex de liniște pozitivă, fără urmă de furtună. 

Avem nevoie de mai mulți Nipun Mehta pentru a răspunde cu bunătate dar până atunci am aflat că Milka are o campanie tare frumoasă, iar colegele mele de la A Cincea Putere și cu mine am fost foarte încântate de idee: “Răspunde cu tandrețe și poți câștiga”. 

Mecanismul este simplu: “Cumperi produse Milka în valoare de minimum 14 lei, înregistrezi bonul pe cuvintetandre.milka.ro și poți câștiga o mașină Toyota Yaris Cross Hybrid, un Iphone 15 Pro sau o imprimantă portabilă Canon”. 

Aveți de ales dintr-o gamă variată de produse – tablete de ciocolată, biscuiți, prăjituri, praline Milka. Puteți descoperi întreaga listă consultând regulamentul disponibil pe site. 

Acest material face parte din seria #acinceaputere: Suntem 5 femei care ne cunoaștem de niște ani, care împărțim multe amintiri personale și profesionale de dinainte de pandemie. Ne-am adunat sub parasolarul A Cincea Putere în timpul carantinei (în primăvara lui 2020) și scriem de atunci, din unghiuri diferite, pe un subiect ales, fiecare pe blogul său. 

Astăzi am scris despre cum răspunzi cu tandrețe, în diverse situații, Ana, Cristina, Diana, Mara și cu mine. 

Cum să nu răspunzi cu tandrețe când cineva iți oferă o ciocolată? 

Surse foto: Milka, Alex Gâlmeanu, arhiva personalăPeople, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here