Iubire? 

LOVE, Robert Indiana (1966)

“Baby, don’t hurt me, don’t hurt me, no more”… 

Un țăran își iubește mult de tot familia: nevasta, copiii, pe Dumnezeu. În fiecare an se adună cu toții în curte, plus toate rudele lui și ale ei și înjunghie porcul în mod “tradițional”. 

Un om de afaceri prosper își iubește mult de tot familia: nevasta, copiii, câinele și pisica, pe Dumnezeu. În fiecare an merge la țară, la casa bătrânească și își ajută tatăl să înjunghie porcul, de Crăciun. El e chiar primul care amețește animalul cu o lovitură de bâtă în cap. 

Un bărbat își iubește mult de tot partenera. Într-o criză de gelozie o lovește tare. Atât de tare, încât aceasta moare. 

 Un politician își iubește mult de tot familia: soția, amanta, copiii, câinele. A fost ales de popor dar nu își iubește poporul. Îl trimite la război pentru că este un megaloman scelerat. Poporul l-a ales. Într-o vreme acest politician era un fel de dandy, admirat de femei, apărea pe copertele revistelor, era la “news” foarte des. Ca el mai sunt mulți politicieni și conducători de state. 

Un terorist își iubește mult de tot familia: soția, copiii, părinții, pe Allah. Într-o zi ucide mai multe familii dintr-un sat din țara vecină – cu pușca, cu un topor, pe alții îi incendiază vii. 

Un soldat își iubește mult de tot familia: părinții, iubita, câinele, pisica, pe Elohim. A doua zi și în zilele următoare atacului teroriștilor intră în țara vecină și ucide și el: teroriști, dar și femei și copii. 

Un scriitor celebru, care scrie despre iubire, se dovedește a fi un partener toxic și violent cu toate partenerele sale. 

Un om de afaceri respectabil își iubește mult de tot familia. Dar iubește și vânătoarea. În fiecare an ucide mulți ursi și mistreți. Îi plac mult și caii, îi adoră. Dar mănâncă salam ce conține carne de cal. 

Iubirea are o sărbătoare mondială: Valentine’s Day și aniversări naționale. În Romania e Dragobetele, tocmai ce a fost sărbătorit. 

Iubirea pentru părinți, prima iubire, a 25-a iubire, iubirea pentru copii, pentru frați și surori, pentru animale, pentru patrie, pentru meserie…iubirea. 

Astăzi scriem despre iubire la A Cincea Putere. Am vrut să scriu despre iubire, dar am mai făcut asta. Am scris despre iubirea pentru familia mea, pentru câinii mei, pentru prietenii mei. 

Apoi am văzut “Zona de interes”, care e acum în cinematografe. E acolo o scenă în care sinistrul Rudolf Höss, comandantul de la Auschwitz, (interpretat excelent de actorul german Christian Friedel) este promovat inspector peste toate lagărele și în seara dinaintea primei plecări “pe teren” merge să își ia la revedere de la iapa lui iubita. E atâta tandrețe în acea scenă, între acest monstru și animalul lui iubit. Da, poți să fii un monstru și să iubești animalele. Să iți iubești familia dar să ucizi cu sânge rece mulți oameni. Poți să fii o persoană cumsecade și să ucizi un animal. 

Deci ce e iubirea? Până la această oră au murit miliarde de oameni în toate războaiele lumii. Și mai mor. Are Wikipedia o listă foarte atent realizată, cu istoria și pierderile umane, din antichitate si până în prezent. 

Se spune că războiul din Troia a pornit din iubire, (Elena + Paris = Love), acum știm că a fost doar un motiv pentru Agamemnon că să cucerească un nou teritoriu. 

Până la această oră au murit miliarde de animale în abatoarele lumii. 

Până la această oră au murit miliarde animale din cauza schimbărilor climatice. 

Eu zic că iubirea fară empatie nu este iubire. Eu zic că iubirea fară respect nu este iubire. Eu așa cred. Voi ce credeți? 

Acest material face parte din seria #acinceaputere: Suntem 5 femei care ne cunoaștem de niște ani, care împărțim multe amintiri personale și profesionale de dinainte de pandemie. Ne-am adunat sub parasolarul A Cincea Putere în timpul carantinei (în primăvara lui 2020) și scriem de atunci, din unghiuri diferite și foarte persoanale, pe un subiect ales, fiecare pe blogul său. Astăzi am scris despre iubire, Ana, Cristina, Diana, Mara și cu mine.

Surse: cele de mai sus, www.npr.org, www.saatchiart.com


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here