READING

Carti postale cu aer de vacanta perpetua

Carti postale cu aer de vacanta perpetua

Imi plac la nebunie cartile postale. De fiecare data cand plec intr-o calatorie am grija sa cumpar cartoline pentru prieteni si pentru colectia mea, care a umplut deja un sertar. Vederile hit au fost inramate sau imi decoreaza pervazul ferestrei din salon. Iar pe cele mai speciale le am in permanenta in agenda mea de lucru. Ma inspira de fiecare data cand sunt in pana de idei sau vreau sa ma gandesc la ceva frumos.

Doi dintre prietenii mei buni, Ioana Dumitrescu de la 109 si Tiberiu Capudean ( cel mereu surprinzator) imi trimit carti postale prin posta din vacantele lor. Si pot spune ca e un sentiment tare placut sa deschid cutia de scrisori si sa descopar acolo vederile, pe care le citesc pe nerasuflate. Iar Radu Mada si Razvan Firea, alti doi prieteni minunati sunt responsabili cu cartolinele fashion.

carte postala anii '20 achizitionata de la un targ de pe Kiseleff in august 2009

Am strans carti postale din baruri si cafenele din Tel Aviv, Bucuresti, Paris, Praga, Budapesta, Berlin, Los Angeles, Pasadena, Las Vegas, Palm Springs, de la expozitii MNAC, ClubElectroputere Craiova sau Brukenthal. Am cumparat cartoline din muzee si pravalii de minuni ascunse prin diverse cotloane urbane.

carti postale de la ski din Austria, de la Roma si expo Newton, Praga

Se pare ca prima carte postala, pictata,  a fost creata de scriitorul britanic Theodore Hook, in anul 1840. In Statele Unite ale Americii moda cartilor postale a aparut in anul 1848, iar in Anglia, vederile erau emise de serviciul postal. Dar cartile postale au devenit o adevarata moda tot la Paris, odata cu construirea Turnului Eiffel, iar in 1889 au fost emise primele cartoline ,,fashionabile’’ care nu s-au demodat nici acum, cu diverse faze in constructie ale celebrului turn. Imi imaginez cate emotii s-au adunat in milioanele de cartoline scrise de-a lungul anilor.

Tatal meu obisnuia sa colectioneze carti postale cu actori si actrite. Din pacate nu le-am pastrat, dar amintirile momentelor in care ma uitam la ele au ramas in sufletul meu.

cartoline pe un ziar din cadrul unui proiect de la Palais de Tokyo din Paris, februarie 2007. acum imi tapeteaza unul dintre peretii dressingului.

Acum doi ani am organizat impreuna cu unul dintre clientii mei dragi, Cristalex, o expozitie cu postere vechi si calendare Campari la Carturesti  si am printat atunci impreuna cu echipa de la Luna ( Denise Leonte si Ramona Coara) o serie de cartoline postale care au avut mare succes. Iar anul trecut am lansat impreuna cu colegii mei de la Harper’s BAZAAR Romania un proiect cu carti postale cu coperti iconice ale revistei, adevarate opere de arta, care se gasesc de vanzare in permanenta la Carturesti, Humanitas, Madison Perfumery, Antony Frost, Rue du Pain, My House, The Place si Victoria 46 iar in curand vom extinde lista locatiilor, pentru ca au avut mare succes. Cele din perioada Art Nouveau sunt printre preferatele mele.

tricourile cu carti postale imprimate din colectia Thanatoturism a duo-ului de la 109, vara lui 2011

Chiar daca totul a evoluat, albumele de fotografii vor fi in curand obiecte vintage iar totul se intampla online, nimic nu se compara cu mirosul unei carti sau al unei reviste rasfoite in liniste sau cu atingerea unei carti postale cu o data marcata de serviciul postal, data care ne trezeste amintiri frumoase.  Da, ador cartile postale.


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here