Ultima strigare:
Pana in 4 mai, la Sandwich Gallery, delicioasa expozitie a artistei Maria Pop Timaru. https://www.sandwichgallery.ro
Si daca ajungeti la Sandwich, mergeti si la vecinii lor de la Sector 1 Gallery (Baiculesti nr. 29), in incinta Combinatului Fondului Plastic Bucuresti. Este vernisata pana in 2 iunie expozitia artistului profesor Ioan Sbarciu. “Peisajul labirint” este o expozitie foarte personala, aniversara, a artistului in varsta de 70 de ani. Curatorul este nimeni altul decat artistul Mihai Pop, co-fondator al Galeriei Plan B din Cluj. http://www.sector1gallery.com/#/
Hot stuff:
Cornel Lazia la Art Yourself (Bdul Dacia 51), cu o expozitie de fotografie vernisata din 9 mai si pana in 5 iunie. http://artyourselfgallery.ro
Galeria Anca Poterasu si Institutul Francez din Bucuresti sunt organizatorii expozitiei-eveniment Memory Clouds Decebal Scriba, vernisata din 9 mai si pana in 30 iunie. Curatorul expozitiei este Ami Barak (ma bucur sa il revad, a fost curator, alaturi de Dianca Marincu, la Bienala Art Encounters Timisoara, anul trecut). (Strada Plantelor nr. 58, București).
La inceputul anilor 1970 (cand ma nasteam eu), Decebal Scriba (n.1944), era considerat unul dntre artistii underground ai momentului. Expozitia asta este on my mandatory list.
In weekendul cu 12,13 mai, la Impact Hub Bucharest avem o noua editie a targului de design Made in RO #allNatural by Designist.ro, o sarbatoare a resurselor naturale folosite in designul contemporan. Voi merge cu mare placere.
Mai multe detalii sunt chiar aici: https://www.facebook.com/events/209137516343314/permalink/213941019196297/
Editia aniversara Art Safari (11-20 mai), conceputa ca un muzeu temporar, va include o expo dedicata artei contemporane (organizata de Hervé Mikaeloff) si o expozitie dedicata artei romanesti, curatoriată de Alina Serban. Conceptul arhitectural este semnat de arhitectul Attila Kim. Printre artistii din display sunt multi dintre preferatii mei: Alex Mirutziu, Marius Bercea, Mircea Cantor, Razvan Boar, Serban Savu, Vlad Nanca. https://www.artsafari.ro
Festivalul Romanian Design Week (19-27 mai) este unul dintre evenimentele mele preferate.
Una dintre surprizele preferate din cei 6 ani de RDW are legatura cu locatia: Palatul Stirbei de pe Calea Victoriei , locatia din Piata Amzei, fostul Garaj Cobalcescu, proiectat de arhitectul interbelic Arghir Culina (in prezent, Mega Image Concept Store Cobalcescu 45, partenerul principal in 2017 ). Expozitia centrala este gazduita anul acesta de Palatul Telefoanelor din Calea Victoriei, o alta cladire emblema a orasului Bucuresti. Construit intre 1929 si 1934 in stil Art Deco American skyscraper, Palatul Telefoanelor este una dintre cladirile mele preferate din Bucuresti. RDW continua cu al doilea spatiu de expunere, aflat la doi pasi de expo centrala: Palatul Universul (Str. Brezoianu 23-25, corp B), o alta cladire preferata, care gazduieste acum unele dintre cele mai cool activitati din oras.
http://www.institute.ro/romanian-design-week
19 mai, Noaptea muzeelor. Ne punem pantofii sport si vizitam muzeele in nocturna. Sigur ajung la MNAC, sa vad expozitiile noului sezon: Constantin Brâncuși, Dan Er. Grigorescu, Iosif Király, Octav Grigorescu, Georgeta Năpăruș, Yael Efrati (artista din Israel) si expozitia „Prizonierii avangardei, o retrospectiva Ion Bitzan”.
Transilvania International Film Festival (25 mai – 3 iunie) ne muta temporar la Cluj, pentru un regal de filme si un omagiu adus unuia dintre cei mai vizionari regizori, Ingmar Bergman. Posterul festivalului, cu Oana Pellea si Maia Morgenstern, reediteaza afisul filmului “Persona” (1966), cu Liv Ullmann si Bibi Andersson in rolurile principale. Pellea si Morgenstern reinterpreteaza fotografia in maniera “vampiristica”, o stampila istorica pusa TransilvanieiJ
Ce am ratat, dar cu siguranta ca la anul nu se va mai intampla:
American Independent Film Festival .
http://filmedefestival.ro/american-independent-ff/en/
Maine voi merge la Bucuresti Mall cu nostalgia anilor in care veneam aici cu gasca de fete, joia seara. Voi viziona filmul “I Feel Pretty”, cu Amy Schumer, Michelle Williams, Naomi Campbell, Emily Ratajkowski, Busy Philipps si Lauren Hutton cea superba.
Sa avem un mai senzational de cultural, zic.
Surse foto: Art Safari (foto lucrare Mirca cantor, *Mircea Cantor, Anthroposynaptic, 2015, Broderie pe cămăși tradiționale de bărbat și femeie din Maramureș, România. Approx. 50 elemente, 450 x 900 cm. Colecția Fondation Louis Vuitton, Paris), Wikipedia, The Institute, Creative Market, Sandwich Gallery, Art Safari, Wikipedia si cele de mai sus.
NO COMMENT