READING

“Oslo”. O lecție de istorie și de umanitate

“Oslo”. O lecție de istorie și de umanitate

deschidere mare

Am vizionat filmul “Oslo” chiar în seara premierei difuzate de HBO România, pe 30 mai. O lansare care a venit într-un moment în care ce a început la Oslo și s-a desăvârșit la Washington  acum aproape 29 de ani, trebuie să reînceapă de unde s-a întrerupt, odată cu dispariția lui Rabin.

oslo-confidential-piesa 04-17

“Oslo” este realizat după piesa omonimă a lui J.T. Rogers,  jucată pe Broadway și premiată cu Tony în 2017 . “Oslo” este despre ceea ce foarte puțini au știut – Acordul de Pace de la Oslo se datorează unor oameni care și-au dorit atât de mult să fie pace între evrei și palestinieni, încât au făcut posibil asta…chiar și pentru doar 2 ani. Mona Juul, Terje Rød-Larsen, profesorul de economie Yair  Hirschfeld de la Universitatea din Haifa, istoricul și jurnalistul Ron Pundak, Ahmed Qurei, Ministru de Finanțe (din partea O.E.P), Uri Savir, pe atunci Director General în Ministerul Afacerilor Externe Israelian, Hassan Asfour, partenerul lui Qurei în timpul întâlnirilor secrete dintre cele două echipe de negocieri. Despre Borregaard Manor, locul în care au avut loc aceste întâlniri istorice și tot ce s-a întâmplat acolo, vă las să descoperiți singuri.

deschidere 2

În seara zilei de 13 septembrie 1993 eram în aeroportul Ben Gurion (vechiul terminal) și așteptam zborul care mă aducea înapoi în România, la Universitatea din București. Pe toate ecranele din aeroport era transmisă în direct ceremonia de la Washington, momentul memorabil în care Peres și Rabin au dat mâna cu Arafat și toți 3, cu Clinton. Toți pasagerii, arabi și evrei israelieni, turiști străini, ne uitam. Unii au plâns de bucurie. Am plâns și eu, pentru că pacea asta a fost mult așteptată și au suferit prea mulți nevinovați, de ambele părți ale celor două mici teritorii din Middle East.

captura 1

Pot să vă mai spun că “Oslo” e filmul care te invită la multe Google searches. Vă dau un nume important de căutat: Toril Grandal.

Fotografie de arhiva cu toti eroii Acordului de la Oslo

Fotografie de arhiva cu toti eroii Acordului de la Oslo

Vizionare plăcută și să fie pace, pentru că este cel mai de preț și mai firesc dar, după sănătate.

final material

Surse foto: https://snl.no/Mona_Juul, HBO România, arhiva personală

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here