O vedere pentru Bernardo Bertolucci

I don't film messages. I let the post office take care of those. A spus la un moment dat Bernardo Bertolucci, care implineste astazi 71 de ani.

Bernardo Bertolucci cu fratele sau, Giuseppe si parintii, Ninetta si Attlio, in locuinta din Parma.

Am citit ca regizorul italian care era cat pe ce sa devina poet pregateste un nou film, in 3D in 2012. Si tot de curand am citit despre parintii lui Bertolucci. Mama sa, Ninetta, a fost profesoara iar tatal sau, Attilio Bertolucci a fost poet, istoric si critic de film. Fratele lui Bertolucci, Giuseppe este dramaturg si regizor de teatru, asa ca mi-as fi dorit sa petrec o duminica la masa cu aceasta familie fermecatoare.

cu Maria Schneider si Marlon Brando, intr-o pauza de filmari Last Tango in Paris

Imi amintesc ziua in care am vazut Last Tango in Paris, filmul lansat in cinematografe chiar in anul in care m-am nascut. Am vazut filmul la televizor, cred ca aveam vreo 18 ani si ma uitam la Marlon Brando, cat de diferit era fata de celelalte filme in care il vazusem pana atunci.

The Last Emperor m-a determinat sa port kimono-ul pretios al mamei, mostenire de familie, la o plimbare cu cainele in parc, in miezul zilei, asezonat cu un coc in varful capului si cel mai rosu ruj din recuzita.

Prima sotie a lui Bertolucci, Adriana Asti a jucat in primul film al lui Bertolucci, Before the revolution, in 1964,  dupa ce aceasta jucase alaturi de Alain Delon in filmul lui Visconti, Rocco si fratii sai.

In 1978 Bertolucci s-a recasatorit cu britanica Clare Peploe, scenarista care pana la acea data isi petrecuse copilaria si adolescenta in Zambia si in Kenya si studiase in Italia. Clare a fost asistenta lui  Michelangelo Antonioni, in timpul filmarilor lui  Blow Up, ulterior a inceput sa lucreze cu sotul sau.

Unul dintre proiectele lor comune este filmul Triumph, cu Mira Sorvino si Ben Kingsley, un film de epoca pe care vreau sa il vad in curand.

Dar astazi il aniversez pe Bertolucci cu The Dreamers, unul dintre filmele mele preferate, adaptat dupa una dintre cartile mele dragi scrisa de Gilbert Adair, (29 decembrie 1944 – 8 decembrie 2011).

Tot Adair a scris si scenariul filmului si astfel ii aduc si acestuia un omagiu, la cateva luni dupa disparitia sa.

Bernardo Bertolucci pe set la The Dreamers, cu Eva Green, Michael Pitt, Louis Garrel in The Dreamers.

Trailerul filmului:

http://www.youtube.com/watch?v=YU1brBVMBkM

Sursa: http://www.moviemaker.com, http://www.sinepil.org, http://www.listal.com, http://cineathome.tumblr.com, http://parma.repubblica.it

 

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here