In aceasta primavara ni s-a indeplinit o dorinta mai veche, mie si prietenilor mei: Nespresso Romania a introdus programul de reciclare a capsulelor de cafea, program dezvoltat de catre Nespresso deja de 30 de ani in 40 de tari in care este prezent, in peste 14,000 de puncte de colectare.
Reciclarea capsulelor Nespresso se desfasoara foarte simplu:
Clientii Nespresso pot aduce capsulele de cafea folosite la oricare dintre cele trei locatii din Bucuresti (flagship store-ul din Calea Dorobanti nr. 210, punctul de vanzare de la parterul Mall-ului Baneasa si cel din AFI Cotroceni, culoarul Champs-Élysées).
Exista si un sac special, realizat dintr-un material reciclabil, in care pot fi depozitate pana la 100 de capsule folosite. Sacul este oferit la fiecare achizitie de produse din punctele de vanzare Nespresso.
Reciclarea este realizata cu ajutorul unei companii locale (INDECO Group), specializata in reciclare, care separa zatul de cafea de folia de aluminiu – ulterior zatul de cafea este utilizat pentru producerea de biogaz iar folia de aluminiu este trimisa catre un procesator de deseuri metalice pentru a fi transformata in materie prima. Din seria “nimic nu se pierde, totul se castiga”.
Nu imi sta in fire sa dau explicatii atat de ample in povestile mele, dar m-au fascinat mereu subiectele despre transformare. Nu am fost cea mai buna din clasa la chimie, dar mi-au placut geografia si cafeauaJ.
Aluminiul este cel mai raspandit metal din natura si al treilea element chimic, dupa oxigen si siliciu. Aluminiul se regaseste in sol, apa si aer si este cel mai bun material care poate pastra intacte aromele cafelei. Nu intamplator a fost ales de catre designerii capsulei Nespresso: este un material reciclabil la infinit iar pentru reciclarea sa este nevoie de pana la 95% mai putina energie decat pentru a produce aceeasi materie prima. Daca sunteti curiosi sa cautati proiectele realizate de Nespresso cu capsulele reciclate, o sa va ia peste o ora sa va plimbat pe Internet si sa gasiti imagini, de la faimosul briceag elvetian Victorinox, si pana la bijuterii si obiecte de arta, ghivece de flori, alte capsule Nespresso, biciclete, instrumente de bucatarie, cutii de bauturi, calculatoare, panourile laterale colorate ale aparatelor Pixie Nespresso si lista continua.
In ultimii ani am ales sa cumpar produse de la branduri care sunt implicate in programe de reciclare si care isi respecta partenerii. Nespresso este unul dintre acestea. Considerat un brand de lux, stie sa “give back” si urmaresc indeaproape cateva dintre actiunile sale: 31% dintre cei 441 agronomi care lucreaza cu agricultorii de cafea, prin programul Nespresso Sustainable Quality™, sunt femei.
In cadrul aceluiasi program, exista un plan agro-forestier foarte bine pus la punct, prin care sunt plantati copaci in jurul fermelor, pentru pastrarea unui echilibru ecologic si pastrarea calitatii cafelei.
Din 2014, Nespresso contribuie cu 2,2 milioane de dolari, intr-un program dezvoltat impreuna cu Ministerul Muncii din Columbia, la un program de pensii pentru 1,100 de cultivatori de cafea din Aguadas.
Nespresso si-a propus ca pana in anul 2020 sa aiba capacitatea de colectare de 100% a tuturor capsulelor iar eu va invit, cu aceasta ocazie, sa colectati capsulele folosite si sa le duceti la reciclat. In curand Nespresso va face posibila colectarea capsulelor si prin curier, in Bucuresti si in toata tara, asa ca va fi mult mai comod pentru voi sa pastrati capsulele folosite. Faceti un exercitiu de imaginatie: ce drum vor avea capsulele voastre? In ce vor fi transformate? Mie mi-au dat o idee prietenii de la Nespresso Romania: ma apuc de ornat ghiveciul trandafirului japonez din dormitor. Voi alege capsulele aurii (la cererea expresa a lui Avi), cele fara cofeina, ca arata bine cu bumbul rosu in spate.
Colectare placuta va doresc, si va las cu albumul meu de fotografii de la dejunul Nespresso realizat cu ocazia lansarii programului de reciclare, cu bunatati pregatite de Chef Hadean si dulciuri cu cafea de la Mara Mura, senzationale.
Surse foto: McCann Pr Romania, Nespresso Romania, arhiva personala
NO COMMENT