READING

“Istoria Artei” cu Loredana Munteanu

“Istoria Artei” cu Loredana Munteanu

Loredana Munteanu

Loredana Munteanu

Incepand de astazi, aproape in fiecare zi, va veti intalni cu autorii editiei Book Cover Tee cu numarul V. Veti afla cum i-am cunoscut, ce carti ne recomanda, care sunt autorii lor preferati si care sunt proiectele lor viitoare.

Astazi incep cu Loredana Munteanu, una dintre initiatoarele proiectului “Livrez dragoste”, una dintre cele mai frumoase idei intalnite de mine anul trecut. Ne urmaream pe Facebook si pe Instagram (lore_artanumusca) si la un moment dat, in luna mai, intr-o zi de vineri in care toata lumea se pregatea de fotografiile cu urari de “La Multi Ani” pentru revista The One, Loredana si cu mine ne-am intalnit la Gargantua Dorobanti, pentru prima data face to face. Loredana mi-a povestit despre proiectele sale si ale Cristinei Dobrescu, (cris_artanumusca), partenera sa de happenings si eu am invitat-o sa se gandeasca la o coperta pentru biblioteca mea purtabila.

Cristina Dobrescu

Cristina Dobrescu

Loredana si-a ales “Istoria artei” a lui E.H. Gombrich, cu o coperta pe care o ador si o port chiar in acest moment.

Mai jos va invit sa cititi un mini interviu cultural cu Loredana Munteanu.

De ce tocmai cartea asta?

Am ales “ Istoria Artei “ de E.H. Gombrich, fiindca defineste universul meu, atat personal, cat si profesional.

Top 3 carti preferate.

Mereu am evitat sa intocmesc topuri, pentru ca fiecare carte mi-a transmis altceva si m-a determinat sa imi pun o serie de intrebari, dar daca ar fi, m-as opri asupra:

“ Alexis Zorba “ de Nikos Kazantzakis (pentru farmecul si savoarea personajului, modalitate de a privi si de a te bucura simplu de viata),

“ Numele Trandafirului” de Umberto Eco (plusul de informatii despre Evul Mediu, inchizitie, erezie,religie, filosofie, semiotica si titluri de alte carti pe care le-am citit ulterior)

“ Poetica” de Aristotel (reflectiile despre ras, de ce era interzis si cum i se acorda valoare catharctica, “omul e singurul animal care rade)

 

Ce personaj de carte iti place cel mai mult?

Cumva, Otilia, din “ Enigma Otiliei”, care m-a frapat de cand am citit-o prima data, si inca are acelasi efect asupra personalitatii mele.

 

Cu ce scriitor crezi ca semeni?

As pleda pentru Bernardim Ribiero, un scriitor portughez renascentist, datorita caruia am descoperit unul dintre cele mai frumoase cuvinte “ saudade” (dor), astfel limba portugheza gazduieste, de asemenea, corespondent pentru  “dor” ca si limba romana. Modalitatea  sa de a-si proiecta trairile e de-a dreptul atipico-fermecatoare.

 

Dar care sunt pictorii tai preferati? Cei de pe coperta si…what about the photographers?

Kustav Klimt (reprezentant al simbolismului) m-a cucerit cu “ Sarutul”, ca apoi sa descopar o lume eleganta, bine conturata si patrunzatoare.

Vasili Kandinsky (promotor al modernismului, al abstractului) foloseste culori vii, intr-un mod puternic si poetic, in ton cu mesajul sau  starea de spirit.

Camil Ressu (s-a nascut la Galati, orasul meu de provenienta si am crescut, astfel, cu imaginea si tablourile sale) pentru cadre traditionale simple si de bun gust, mereu autentice.

Eliot Porter (ador natura si modul sau de a o surprinde, multe dintre fotografii dau impresia unui tablou)

Senol Zurlu ( ocus pe oameni, comunitati si culturi)

Murad Osman (fotograful din spatele proiectului “ Follow me”) a ilustrat intr-un mod unic povestea sa de dragoste si pasiunea pentru calatorii .

 

Tu si Cris formati un duo minunat. Care este rolul fiecareia in povestea “Arta nu musca”?

Multumim mult. Eu sunt pe partea de creatie, de idei de proiect,  concept si viziune, iar Cris e pe partea de implementare/promovare, dar ne consultam si stabilim directiile impreuna.

“ Arta nu muşcă”  (www.artanumusca.ro) este un ONG socio-cultural ce isi propune sa duca orice act de valoare cat mai aproape de publicul larg, prin construirea de proiecte enervant de creative si neconventionale, intr-o societate lipsita de repere puternice.

 

Care sunt proiectele voastre urmatoare?

In primul rand, “ Livrez Dragoste” (cel cu scrisorile) revine din septembrie, intr-o forma updatata si menita sa corespunda diverselor cerinte si sa unim oamenii intr-un mod original. Si un eveniment special care sa puncteze impactul sau.

Apoi, urmeaza editia a-3-a “ Muzica clasica la metrou” –festivalul neconventional de muzica clasica, cu o serie de spectacole sustinute de tineri artisti talentanti si momente artistice inedite, timp de 5 zile, in cele mai tranzitate statii de metrou.

_________________________________________________________________________________________________________________

Cele 22 de coperti purtabile intr-o editie de 100 de tricouri, realizate pe tiparul Fashion For Society  pot fi achizitionate  de pe http://www.molecule-f.com sectiunea “KISS&TELL”/Vazut.Placut, de la Carturesti, Galateca si in curand si la Libraria de Carte Engleza Anthony Frost si The Place X.

Pretul unui tricou este de 180 de lei.

Profitul  din vanzarea tricourilor  va fi donat centrului de adoptii canine si feline “Iubirrre”, https://www.facebook.com/Iubirrre?fref=ts, un proiect http://red-panda.ro.

Le multumesc inca o data partenerilor mei, care au facut posibila o noua editie Book Cover Tee: Sephora Romania, Stella Artois, cu www.stellaartois.ro (Club des Connaisseurs) si Philips.

Book Cover Tee 5 Tees au fost Ironed by Philips PerfectCare.

Pe curand, cu alti autori Book Cover Tee 5 si povestile lor minunate.

 

Surse de inspiratie foto: Vali Barbulescu


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here