Elvis has never left the building

deschidere mare de tot

Trebuia sa scriu despre aceasta expozitie. Va fi memorabila numai prin simplul fapt ca toata familia s-a ales cu o raceala grozava de acolo: cel mult 15 grade in sali, la un moment dat nu imi mai simteam picioarele si buricele degetelor.

Elvis deschidere 1

usa de intrare in expozitia centrala, foto a casei in care s-a nascut Elvis Presley, la 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi

usa de intrare in expozitia centrala, foto a casei in care s-a nascut Elvis Presley, la 8 ianuarie 1935, Tupelo, Mississippi

 

Acum despre partea frumoasa: Expozitia “Graceland Presents ELVIS: The Exhibition – The Show – The Experience”  / “Elvis is back in the building” a fost inaugurata in data de 23 aprilie anul curent, in prezenta Priscillei si a Lisei Marie Presley, la Westgate Hotel Las Vegas. De ce 23 aprilie? Pentru ca in data de 23 aprilie 1956 a concertat Elvis pentru prima data in Vegas. De ce Westgate Hotel? Pentru ca in acest loc, pe vremea cand hotelul se numea The International si apoi Hilton a concertat Elvis de 637 de ori, incepand cu data de 31 iulie 1969 si pana in ianuarie 1976. Pentru pasionatii de cifre, concertele au adunat 2,1 milioane de spectatori (un record la acea vreme). Erau cate doua reprezentatii pe seara, una de la 8 si cea de a doua de la miezul noptii, iar biletele aveau preturi cuprinse intre 13 si 44 de dolari.

Mary, ghidul de serviciu din 25 mai

Mary, ghidul de serviciu din 25 mai

 

Nu pot sa spun ca sunt o mare fana Elvis. Am crescut cu filmele lui (scapate cumva de Televiziunea Romana comunista). Ai mei aveau cateva viniluri cu Elvis, dar nu le ascultau pe repeat. “Suspicious Minds” este melodia mea preferata si, chiar daca nu a fost compusa de Elvis (ci de Mark James, in 1968), acesta a transformat-o in marele hit un an mai tarziu, printr-o interpretare ultra cool.

9, Elvis si fani 2

Mircea ma intreba ieri de ce ar merge cineva sa vada expozitia de la parterul Westgate. Am stat si m-am gandit si iata de ce ar trebui sa mergeti sa vedeti expozitia: Pentru ca Elvis, departe de gusturile muzicale ale fiecaruia dintre noi, a fost si va ramane o emblema a culturii rock americane de dupa Cel de al Doilea Razboi Mondial, atunci cand casnicele americane incercau sa se dezmeticeasca dupa cei doar cativa ani de “independenta financiara” din timpul razboiului, atunci cand au dus greul in fabrici dar au aflat ceea ce poate nu stiau inca, faptul ca sunt capabile sa faca orice faceau si barbatii lor plecati pe front. Elvis a fost un simbol si pentru fiicele casnicelor americane, cele care ulterior isi vor imparti taberele de preferinte muzicale cu fanele ceva mai tinere aleThe Beatles si The Rolling Stones.

Din punct de vedere PR si marketing muzical, Elvis a dat tonul masinariei de facut bani, urmat ulterior de celelalte staruri. “The Gold Touch”, spectacolele cu o regie excelent gandita, luminile, costumele statement.

Tot ce a insemnat “Elvis super star machine” puteti vedea in cadrul acestui display cu mii de piese mutate permanent din casa de la Graceland in Las Vegas, locul in care Elvis a concertat in ultimii sai ani de viata.

Expozitia este foarte bine gandita, intr-o cronologie ce incepe din Tupelo, orasul sau natal, cu cele mai importante opriri din viata sa: concerte, armata, intalnirea cu Priscilla, viata la Graceland, filmele, parcul sau de masini si fotografia celebrului cadilac roz facut cadou mamei sale, Gladys.

Pentru un stilist, costumele de scena si accesoriile sale preferate vor fi o adevarata sursa de inspiratie.

Costul unui bilet este de 25 de dolari. La plecare puteti sa cumparati cateva cartoline postale (inclusiv cu o parte din retetele sale preferate) si albumul expozitiei.

10, Heartbreak Hotel

“Graceland Presents ELVIS: The Exhibition – The Show – The Experience”  / “Elvis is back in the building” poate fi vizitata zilnic, intre orele 10 am si 10 pm.

Elvis G.I. haircut in the army, martie 1958

Elvis G.I. haircut in the army, martie 1958

16, sala de expo

scrisoarea primita de Elvis de la Johnny Cash, gasita printre paginile unei carti din biblioteca de la Graceland

scrisoarea primita de Elvis de la Johnny Cash, gasita printre paginile unei carti din biblioteca de la Graceland

 

costumul si scaunul pe care a stat Elvis in perioada spectacolului televizat de NBC si lansat in data de 3 decembrie 1968

costumul si scaunul pe care a stat Elvis in perioada spectacolului televizat de NBC si lansat in data de 3 decembrie 1968

 

Elvis & I

Elvis & I

 

Got Lucky suit, purtat de Elvis in majoritatea spectacolelor sale

Got Lucky suit, purtat de Elvis in majoritatea spectacolelor sale

 

Elvis final 2

Elvis final material

Elvis grande finale

 

surse de inspiratie foto: arhiva personala


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here