READING

Vaccinul care poate salva multe vieți 

Vaccinul care poate salva multe vieți 

Sunt acea mamă care a urmat schema vaccinării copilului său, de când Avi a intrat în viața mea, la vârsta de 3 ani și 4 luni. Astăzi nu scriu despre vaccinul ROR (care protejează împotriva rujeolei, a oreionului și a rubeolei), sau despre vaccinul împotriva Hepatitei B, ci despre vaccinul anti HPV, care previne îmbolnăvirea de cancer de col uterin.

  • Vaccinarea anti-HPV, atât a fetelor, cât și a băieților, este cea mai bună metodă de a-i proteja împotriva diverselor tipuri de cancer pe care le-ar putea dezvolta mai târziu, ca urmare a infecției cu virusul HPV.
  • Vaccinarea anti-HPV generează un răspuns imun optim atât la fete, cât și la băieți, atunci când este facută în perioada de preadolescență, înainte de expunerea la HPV.
  • HPV pare a se transmite mai des de la femei la bărbați decât invers: bărbații au o rată de contractare cu 60% mai mare decât cea de transmitere. În plus, bărbații au o rată de eliminare a infecției cu 26% mai mică decât femeile.
  • În cazul bărbaților, nu există metode de screening de rutină pentru cancerele cauzate de HPV. De aceea, strategia principală disponibilă pentru a-i proteja este vaccinarea împotriva HPV.

Aleg să îmi vaccinez fiul pentru a-l proteja și mai ales pentru a le proteja pe viitoarele sale partenere. 

Când aveam 28 de ani, la un control anual Babeș Papanicolau, am aflat că am leziuni pe colul uterin. Deși acestea au fost cauterizate și am urmat mai multe tratamente, leziunile au reapărut. Au urmat alte cauterizări și tratamente. Iar când credeam că gata, totul este în regulă, la o distanță de 4 ani după ultima cauterizare, un nou test Papanicolau urmat de o biopsie pentru că exista suspiciunea că am cancer de col uterin au determinat-o pe doctorița care m-a consultat să decidă să mă opereze și să îmi facă rezecție de col. 

Am întrebat-o atunci cum este posibil ca o femeie ca mine, care a avut puțini parteneri și a făcut sex protejat, să aibă acest virus iar răspunsul ei a fost simplu: Bărbații sunt purtătorii virusului. Dacă nu sunt vaccinați, îl vor răspândi foarte ușor. În plus, atingerea intimă este suficientă pentru transmiterea virusului, nefiind nevoie de penetrare pentru aceasta. 

Vaccinul anti HPV a fost creat în anul 2006 și introdus în programul de vaccinare din România în anul 2008. Intervenția mea chirurgicală a fost în anul 2012 și de atunci, în fiecare an în care merg la consultul ginecologic, testele Papanicolau îmi ies negative.

Vaccinarea anti HPV este singura soluție de prevenție a cancerului de col uterin. Statisticile medicale arată că 50% din decesele prin cancere ginecologice sunt de col uterin. 


Până la 1 decembrie a anului trecut numai fetele cu vârsta între 11 și 18 ani, se puteau vaccina gratuit, direct la medicul de familie, pe baza unei cereri semnate de părinți. Vestea bună este că a fost extins grupul țintă care beneficiază de acces gratuit sau compensat la vaccinul HPV: băieții cu vârste cuprinse între 11-18 ani (prin rețete compensate 100%) și femeile cu vârste între 19-45 de ani (rețete compensate 50%). 

Cum Avi are 13 ani ani și jumătate, se încadrează perfect în interval și intenționez ca în câteva zile să îl programez la vaccin. 

Procedura este simplă: Vaccinul HPV poate fi achiziționat din farmacie, gratuit/compensat pe baza unei rețete eliberate de medicul de familie (sau orice alt medic care are drept de eliberare de rețete compensate). Iar vaccinarea se realizează de către medicul de familie. La o estimare demografică, aproape 5 milioane de români vor putea avea acces la vaccinul HPV, gratuit sau compensat în proporție de 50%.

Luna ianuarie este luna de conștientizare a luptei împotriva cancerului de col uterin și am fost invitată să scriu, alături de colegele mele de la A Cincea Putere, Ana Bîtu, Cristina Stănciulescu, Diana Cosmin și Mara Coman pentru ca mesajele noastre să ajungă la cât mai multe femei. Eu am citit la finalul anului trecut pe blogul Marei că le-a vaccinat anti HPV pe Ioana și pe Maria și tocmai ce am aflat că și Cristina l-a vaccinat pe fiul ei, Theo, care este elev la liceu. 

Statisticile arată că în România sunt diagnosticate anual peste 8000 de femei cu un cancer ginecologic. Cancerul de col uterin este cel mai frecvent tip de cancer ginecologic diagnosticat în România și al doilea cel mai frecvent la vârsta de 15-44 ani. Virusul HPV este agentul cauzator pentru majoritatea covârșitoare a cazurilor de cancer de col uterin (99%), a leziunilor precanceroase și a formelor incipiente de cancer al colului uterin, precum și pentru majoritatea cancerelor vulvo-vaginale. 

Registrele internaționale arată că aproximativ 8 din 10 femei se infectează măcar o dată la un moment dat în cursul vieții cu HPV. Infecția cu HPV este cel mai adesea asimptomatică, rămânând subdiagnoticată. În 9 din 10 cazuri, sistemul imunitar al organismului reușeste să elimine infecția cu HPV în circa 2 ani. Însă, infecțiile persistente cu anumite tipuri de HPV conduc la apariția în 10-20 ani de la infecția primară a unor cancere în zonele infectate. De aceea este importantă vaccinarea. În paralel este recomandată și testarea Babeș-Papanicolau/ testarea HPV.

Colegiul American al medicilor ginecologi recomandă ca primul test să fie făcut la vârsta de 21 de ani sau la 3 ani după începerea vieții sexuale, în cazul în care aceasta a avut loc mai devreme de vârsta de 21 de ani. Până la 30 de ani, testul se poate face o dată la doi ani. Pentru femeile cu vârste cuprinse între 30-64 de ani, este recomandată testarea anuală. Iar după 65 de ani, testul nu mai este necesar dacă ultimele 3 teste Babeș Papanicolau au fost negative iar rezultatele din ultimii 10 ani consecutivi au fost în parametrii normali. 

Scriu toate acestea pentru că la cea mai recentă vizită la medicul meu ginecolog, Lara Andronescu de la Policlinica Regina Maria, am întrebat-o până la ce vârstă mai trebuie să fac testarea, având în vedere că sunt deja la menopauză de câțiva ani. Iar răspunsul a venit imediat: și femeile la menopauză trebuie să facă anual testul HPV. 

În concluzie: Vaccinul anti HPV vă poate salva viața, vouă și fiicelor voastre. Iar dacă sunteți mame de băieți, vaccinarea acestora poate fi unul dintre cele mai conștiente, mai normale și de bun simț gesturi de a proteja sănătatea unei femei. 

Acest material face parte din seria #acinceaputere: Suntem 5 femei care ne cunoaștem de niște ani, care împărțim multe amintiri personale și profesionale de dinainte de pandemie. Ne-am adunat sub parasolarul A Cincea Putere în timpul carantinei (în primăvara lui 2020) și scriem de atunci, din unghiuri diferite și foarte persoanale, pe un subiect ales, fiecare pe blogul său. Astăzi am scris despre importanța vaccinării anti HPV și a screeningului în Luna conștientizării luptei împotriva cancerului de col uterin. 

Surse: Donna Medical Center, Regina Maria, www.snowdenlitos.com,  arhiva personală

Material realizat în cadrul campaniei „Hotărăște pentru viitor”, campanie națională de promovare a programului de vaccinare anti-HPV, susținută de organizația Mame pentru mame în parteneriat cu MSD România.

#HotarastePentruViitor

arhiva personală


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here