READING

Un film perfect de weekend

Un film perfect de weekend

 

Aseara am fost la premiera celui mai recent film al lui Tudor Giurgiu, „Despre oameni si melci”. Vi-l recomand din toata inima, este un film perfect de weekend, de vazut chiar la matineu, in aceasta toamna lunga si frumoasa.

Ar trebui sa mentionez aici numele tuturor actorilor din film, pentru ca au fost pur si simplu minunati. O sa ii vedeti pe Monica Birladeanu, in rolul secretarei de uzina (a jucat excelent), pe Dorel Visan (pentru a doua oara intr-un film cu melci), pe Andi Vasluianu, Andreea Bibiri, Valeria Seciu, Ovidiu Crisan, Ion Grosu, Clara Voda, Alina Berzunteanu, pe Alin Panc, un amic drag mie si lista continua. Filmul are si doi protagonisti francezi, Jean François Stevenin si fiul sau, Robinson Stevenin. Pe Jean François Stevenin l-am vazut in filmele lui François Truffaut si Jean-Luc Godard iar acesta este primul film romanesc in care joaca. Scenariul este semnat de Ionut Teianu, care locuieste in Franta din 1991. Imaginea ii apartine lui Vivi Dragan, Vlaicu Golcea a compus muzica si pot sa va mai spun ca sunetul este impecabil. Nu ma pricep la filme, dar cu asa un sunet perfect intr-un film romanesc m-am mai intalnit la „Tatal fantoma”, al lui Lucian Georgescu, vazut la inceputul anului.

Despre ce este vorba in „Despre oameni si melci”? In anul 1992, uzina de masini ARO din Cimpulung Muscel da faliment si urmeaza sa fie privatizata intr-o saptamana. Unul dintre muncitori vine cu o idee care pare sa salveze soarta fabricii. Nu vreau sa va povestesc prea mult, va las sa urmariti intamplarile care se leaga excelent, totul pe fundalul concertului lui Michael Jackson in Romania. Pot sa va spun ca in timp ce urmaream filmul, mi-am amintit ce faceam eu in septembrie/octombrie 1992: eram in armata in Israel si vorbeam la telefon cu fostii colegi de liceu din Romania, de la Campina, care imi povesteau extaziati cum se pregatesc de marele concert.

Filmarile au avut loc in Bucuresti, Calarasi, in Amara, Targoviste, Breaza si Ploiesti si s-au desfasurat de-a lungul a sase saptamani.

Sa urmariti si outfit-urile si coafurile anii ‚90 ale personajelor: colantii purtati cu pantofi cu toc, tricourile XXL legate cu centuri late, parul prins in cleme din plastic colorate, umerii latiai sacourilor, un adevarat regal disco like.

Filmul poate fi vazut in cinematografele din toata tara. Vizionare placuta va doresc, eu abia astept sa il revad pe HBO, am o presimtire ca va fi difuzat in preajma sarbatorilor de iarna.

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here