The remains of July

Deschidere mare, iarba cu miros de iarba

Dupa un iunie cinematografic la TIFF, incheiat cu Gala UAD Cluj (despre care voi scrie in curand, pe blog), iata ce se afla de vazut & facut in lista mea, in ultimele zile ale lui iulie.

Afis FFIR2018_Regele Mihai

Festivalul de Film si Istorii de la Râșnov (FFIR), desfasurat intre 20 si 29 iulie. Filmele sunt proiectate in cinematograful Amza Pellea si in aer liber, in gradina Cetatii Rasnov. Sunt proiectate filme romanesti, din Spania, Puerto Rico, Belgia, Bulgaria, Israel, Polonia si Italia.

FFIR, The Day The '60s Died

Am ratat „Ziua in care au murit anii ‚60”, documentarul despre miscarile de strada din Ohio, impotriva deciziei presedintelui Richard Nixon de a invada Cambogia si despre masacrul manifestantilor de la Universitatea Kent State. Am ratat si „Mai ’68, sub pietrele de pavaj … polițaii! / 68, sous les pavés … les flics”, documentarul despre demonstratiile din Paris, din 1968. Le trec aici, pentru vizionari in viitor.

Reconstituirea-Lucian Pintilie

Sper sa (re)vad „Reconstituirea”, filmul lui Lucian Pintilie. La proiectie vor fi prezenti protagonistii, Ileana Popovici, George Mihaita si Vladimir Gaitan.

FFIR, Dunkirk

Mai am in lista “Dunkirk”, filmul lui Christopher Nolan (cu 3 premi Oscar anul acesta, pentru imagine, montaj si sunet). Filmul este despre „Operațiunea Dynamo”, 26 mai – 4 iunie 1940); operatiunea de salvare ordonata de premierul britanic Winston Churchill, a circa 330.000 de soldati aliati care erau incercuiti la acel moment de armata nazista in nordul Frantei, in apropiere de granita cu Belgia. Multi dintre soldatii salvati aveau sa participe la bataliile din Normandia, din timpul Dday ( 6 iunie 1944), care au dus catre finalul Celui De-al Doilea Razboi Mondial. Eu sper ca filmele astea sa ii convinga pe oameni ca un alt razboi mondial chiar ar demonstra ca nu am invatat nimic din istorie, asa cum a fost ea, adevarata si de cele mai multe ori, ingrata.

Programul complet al filmelor il gasiti aici. Facebook: https://www.facebook.com/filmsiistoriirasnov/

FFIR, Darkest Hour

FFIR2017_foto(c)Daniel Secarescu

 

ShortsUP, "Doi intr-o barca"

ShortsUP, “Doi intr-o barca”

In Bucuresti, la Gradina Botanica, avem Marele Picnic, editia de vara ShortsUP, un proiect cinematografic independent made in Romania la care mi-am propus sa ajung. Se intampla intre 27 si 29 iulie (vineri-sambata), intre orele 18:00-23:30. Accesul in spatiul ShortsUP din Gradina Italiana se va face prin Intrarea Portocalelor (dinspre Splaiul Independenței). Biletele se pot cumpara din rețeaua Eventbook sau la fata locului.

ShortsUP, Iarba cu miros de iarba

ShortsUP, "Tot ce era de spus"

ShortsUP, “Tot ce era de spus”

ShortsUP, Yoav Brill - Hora

ShortsUP, Yoav Brill – Hora

Agatha Blanck, "Catre soare"

Agatha Blanck, “Catre soare”

Pana in 31 august, la Carturesti Arthur Verona avem “Catre soare”, expozitia de pictura a Agatei Blanck, impletita superb cu aranjamentele sale florale. Si acum mai am globurile de Craciun facute de Agata acum vreo 7 ani si sper sa o conving sa mai faca o serie.

Callas afis

Va recomand “Maria by Callas”, care este in cinematografe de cateva zile. Am scris despre film aici, dupa ce l-am vazut la TIFF, luna trecuta. Este unul dintre cele mai bune documentare vazute pana acum, debutul regizorului al fotografului Tom Volf, care s-a documentat pentru acest film timp de 6 ani.

Agatha Blanck, expo Catre soare

In final, o veste pentru soferii masinilor electrice: La Bucuresti Mall (Calea Vitan) aveti o statie de incarcare electrica, in parcarea subterana extensie de la nivelul -1. Serviciul este gratuit in primele opt luni, adica pana prin februarie 2019. Se estimeaza ca in prezent avem in Romania doar 299 de autovehicule electrice, un pas mic, mic pentru diminuarea poluarii.

 

Bucurati-va de zilele astea lungi de vara, chiar si cu ploaie si uneori cu migrene de la norii care parca s-au mutat pe capul meuJ. Revin cu bunatatile de august; in curand, foarte curand.

 

Surse foto si info: www.shortsup.ro, http://www.ffir.ro, TIFF, Agata Blanck, GMP Public Relations, Golin PR.

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here