Unul dintre tabuurile legate de meserii este că industria auto este populată de bărbați. Clișeul acela cu bărbați în salopete care montează mașini, cu ingineri în fabrici, desprins din filmele de prezentare auto din secolul 20, în care femeile apăreau doar în cadrele de la saloanele auto, în rol de hostese.
Mai 2022. A Cincea putere primește invitația să scrie despre 5 doamne din Grupul Dacia-Renault Romania care au roluri importante în procesul de producție al mașinilor.
Astăzi puteți citi pe blogul Anei Bîtu, Cristinei Stănciulescu, Dianei Cosmin, al Marei Coman & al meu despre aceste doamne și despre cum au ajuns să lucreze în acest domeniu.
Mi-am dorit mult să scriu despre cineva de la departamentul de design, pentru că este un subiect care mă pasionează.
Am ajuns la sediul Grupului Dacia Renault într-o după amiază însorită de mai. Centrul de Design se află într-o clădire separată. De când am intrat pe ușă am avut senzația că sunt în altă țară și joc într-un film a cărui acțiune se petrece la NASA. Geamuri mari, mobilier minimalist, spații largi, și m-am gândit că un asemenea loc trebuie să te ajute să creezi, să îți aduni gândurile. Deja îmi imaginam ce muzică trebuie să asculte oamenii din departamentul cel mai chic de la Dacia: Air, Jean Michel Jarre, Daft Punk, musai albumul “Random Access Memories”.
M-a întâmpinat cea căreia trebuia să îi iau interviul, Raluca Iordan, Senior designer color & trim Dacia-Renault România.
- Noi ne cunoaștem, îmi spune Raluca, zâmbitoare.
Da, ne-am cunoscut în primăvara lui 2013, când Raluca era art director la The Group și a creat ilustrația cărții preferate a lui Vicki Nicola (vickipedia/petocuri.ro) – “Notre Dame de Paris” a lui Victor Hugo pentru proiectul meu de modă socială Book Cover Tee.
Iată, o revedere după 9, de data asta nu într-un studio foto, ci într-un centru de design ultra high-tech în care Raluca Iordan este designer Culoare și Material.
După turul de onoare al spațiului în care Raluca și colegii săi lucrează în acest laborator al creativității auto, ne-am luat câte o cafea din bucătăria ultra echipată și am ieșit pe terasa scăldată în soare.
Și acum începe povestea care sper să determine multe tinere să aplice pentru un job în acest department. Pentru că, dacă aș fi fost acum studentă în ultimul an la arte sau la arhitectură, cu siguranță că aș fi făcut acest pas.
Ai terminat UNArte. Cum ai ajuns să lucrezi pentru Grupul Dacia Renault?
Raluca Iordan: Acum 7 ani am aplicat pentru jobul de designer color & trim. Am fost în training timp de 4 luni și am dat multe teste pentru a fi admisă. A fost foarte strict.
Îți doreai mult acest job?
R.I. : Da, pentru că îmbini creativitatea cu utilitatea, ajungi să îți vezi produsul pe stradă. Nu e numai creație, e și inginerie. O mașină e un produs în sine. Nu îl uiți.
Care au fost cele mai mari provocări pentru tine?
R.I.: Să învăț meseria. În facultatea din România nu înveți așa ceva. Tot ce știu am învățat aici, am crescut aici. Am avut multe formări. Ce facem noi în centrul de design nu sunt doar desene, schițe. Trebuie să lucrăm cu materiale, să facem teste pe fiecare materiale. Ținem legătura cu furnizorii, învățăm ce să cerem. E diferit de ce făceam înainte, ca art director în agenția de publicitate. Aceasta a fost cea mai mare provocare pentru mine. În afară de brief (ca și denumire generică), totul este diferit.
Când ai venit în echipă erau și alte femei?
R.I. Da, șefa mea de atunci și încă o colegă. Acum, în tot studioul, numărul femeilor a crescut la 9.
Care sunt cele mai importante cerințe pentru cineva, să zicem o tânără care ar vrea să aplice pentru un job la Centrul de Design Dacia?
R.I.: Seriozitatea și să îți placă ceea ce faci. Este cel mai bun lucru: să îți placă, să vrei să înveți și să ai și răbdare, pentru că produsul la care lucrezi iese pe stradă abia după 3-4 ani.
Când se proiectează o mașină, primești un brief. Faci un mood board cu tendințe și te gândești ce o să fie peste 3-4 ani. Te inspiri din orice: din modă, arhitectură, design de obiect.
La mood board lucrează o singură persoană sau toată echipa?
R.I.: Noi suntem responsabili de culori și de materiale, acesta este job descriptionul nostru. Primim individual câte un proiect la care lucrăm.
Și apoi? Ce urmează după brief?
R.I.: Când prezinți orice proiect, vii cu mai multe idei. Există niște etape.
La selecția efectivă, vii cu mai multe propuneri de culori de caroserie, mai multe propuneri pentru interiorul mașinii. La nuanțe, de exemplu, inspirate din natură sau spațiul industrial.
Apoi urmează efectiv proiectul, se lucrează împreună cu inginerii. Tot ce faci, trebuie să treacă niște teste. Omul este în centru. Mașina la care se lucrează este în jurul omului, trebuie să fii foarte atent la tot ce faci: o mare responsabilitate, utilitate, practicabilitate.
Câte mașini ai proiectat în toți anii aceștia?
R.I.: Multe serii limitate (la care se lucrează un an, cum a fost seria limitată Dacia 2020, cea aniversară, cu albastru), mașini de producție care trebuie să apară. Uneori poți să lucrezi la un proiect și 6 luni sau 2 ani.
Ce înseamnă mai exact o serie limitată pentru un designer color & trim?
R.I.: O serie limitată înseamnă puține volume. O serie limitată transversal e pe toate modelele din gamă. Se adaugă dotări și detalii de design. E versiunea nouă a unui model de mașină. Tot timpul trebuie să aduci ceva nou clientului: o nouă culoare de caroserie, inspirată de un nou trend sau de un eveniment special, cum a fost Very Limited Edition la care am lucrat personal în 2017, destinată pieței din Franța sau seria limitată Orange, dezvoltată de colegii mei, în 2019, pentru România Atunci când intervine partea de interior, care este cel mai complex, se lucrează mai mult timp, pentru că schimbi materiale, fațada mașinii. Acolo lucrezi cu inginerii, nimic nu se face fără ingineri. Avem ședințe cu furnizorii, cu inginerii, până când scoatem mașina pe stradă, efectiv.
Când îmi prezentai spațiul în care creezi îmi povesteai despre concept car. Ce este un concept car?
R.I.: La un concept car, sky is the limit. E viitorul. E de portofoliu. La Paris Motor Show, fiecare companie auto prezintă mașina viitorului. E cu totul altceva acolo. Nu trebuie să discuți cu furnizori auto. Acolo nu ai limite, un concept car este cumva o viziune, e creativitatea aia maximă. În domenul auto trebuie să fii echilibrat.
Și la concept car ai un brief, ai poziționarea de marcă, direcția în care se merge. Practic tu, ca designer poți să trasezi o direcție, să fii un trend setter. Uneori poți să vezi că s-au inspirat și alții din mașina creată de tine. Ai devenit un trend setter.
Câte centre de design ale Grupului Dacia-Renault există?
R.I.: Sunt 8 centre de design în toată lumea. Centrul de design de la București este replica celui de lângă Paris, a fost gândit și proiectat 1/1 după cel “mamă”.
Centrul de design a fost conceput să fim toți într-un loc. Partea de design lângă cea de ingineri. Suntem 3,500 de oameni în cele două clădiri.
Prima oară când m-am angajat, țin minte, am văzut studioul de design, dar nu știam nimic despre partea de practică, de obiect în sine. Când am mers în uzină și am văzut ce înseamnă fiecare piesă, fiecare om care lucrează pe bandă, atunci am înțeles complexitatea și responsabilitateă producției unei mașini.
Câți oameni sunt implicați în realizarea unei mașini?
R.I.: Sunt echipe de oameni, pentru fiecare parte: de lab, cruise control, echipe de zeci de oameni.
La noi în departament, pentru un scaun se trece de la o echipă la alta, pentru că fiecare echipă se ocupă de o bucată: teste, fezabilitate, foam, tetiere, partea metalică din spate, altă echipă, tehnica, arhitectura, altă echipă.
Vă întâlniți toți?
R.I.: Nu ne întâlnim toți de fiecare dată, dar în meetings, suntem toți. Proiectul trece dintr-o etapă în alta.
Dar noi, pe partea noastră, ducem mașina până la final. Pentru că sunt mici lucruri care se mai schimbă de-a lungul proiectului. Ținem legătura cu furnizorii, cu eșantioanele.
Câte femei sunteti acum în centrul de design de la București?
R.I.: Suntem 9 femei. Avem o colegă care a terminat costum de teatru si film și aici este responsabilă de partea de machete de scaune, se numește sellerie. Practic această specialitate o înveți doar aici.
Vă gândiți să angajați tineri care acum sunt studenți?
R.I.: Da, am fost la UNArte și vom mai merge. De exemplu, colega noastră specializată pe partea de interior al mașinii a fost descoperită atunci când era studentă la arte.
Noi căutăm studenți, vrem să găsim tineri dornici, pentru că școala chiar nu te învață această meserie. E un lucru nou, care îți deschide orizontul. Pe parte de creație, trebuie să termini UNArte, arhitectura.
Pentru noii angajați, trainingul se face in house. Îi învățăm ce înseamnă moodbard-ul. Le arătăm ce înseamnă color & trim. Să vadă ce e un design interior. Color & trim e partea feminină din munca efectivă, partea de cosmetizare. “Îmbraci mașina”. Să arăți etapele, apoi produsul finit.
Este important ca noii veniți să știe cum se lucrează, cum se lucrează. Îmi place mult să predau, pentru că știu că și eu am fost la început și am avut o profesoară bună.
Lucratul de acasă din perioada de lockdown și tot ce a urmat până la ridicarea restricțiilor i-a determinat pe cei care au prieteni non umani (câini și pisici) să realizeze cât de importanți sunt aceștia în viața lor, să îi aprecieze mai mult, să îi trateze ca pe adevărați membri ai familiei.
Brief-urile voastre cuprind și cerințe legate de aceste făpturi care ne fac viața mai frumoasă?
R.I.: Clar, da, este unul dintre cuvintele cheie la Dacia, acum: să ne gândim la animalele de companie, și la accesorii pentru ele, implicit.
Avem deja o husă specială care îmbracă bancheta din spate și ne gândim deja să proiectam mai multe accesorii. Unul dintre acestea are legătură cu partea de siguranță a câinelui. Acesta este viitorul.
Pandemia a schimbat și modul în care călătorim: vacanțe în țară sau în străinătate, dar cu mașina. Apoi a izbucnit războiului din Ucraina. Mă gândesc că mașinile ar trebui să fie proiectate ca niște case pe roți. Să poți să încarci necesarul și să pleci…repede. Să poți să campezi ușor. Cum vă gândiți să echipați mașinile la Dacia? Și să nu fie un car concept, ci ceva care chiar să se întâmple într-un viitor apropiat.
R.I.: Mașina e casa ta, tot timpul ai totul acolo. Mașina ți-o iei după confortul tău. Așa ar trebui gândită, să te ajute în viitor, să fie a doua casă.
Dacia Jogger face deja asta, e un model de mașină lansat deja, are un cort atașat, așa a fost gândit. Acesta e viitorul.
În Jogger, rândul 1 și 2 sunt rabatabile, rândul 3 se poate scoate. E loc de joacă pentru copii după amiaza și noaptea, iți pui o saltea ca să dormi. Lucrăm acum la un set de accesorii. Dacia se poziționează deja pe outdoor, pe family & friends, lucrurile esențiale, festivaluri de muzică.
Apoi este sustenabilitatea, reciclarea. Furnizorii noștri sunt în direcția folosirii de materiale 100% reciclabile, mai ales pe parte de textile.
La Dacia, zona de piele nu intră în target. Nu o să vezi niciodată piele în mașinile Dacia.
Dacia o să fie smart. Esențial și smart. Ce înseamnă smart pentru fiecare. Nu trebuie să ai foarte mult ca să ieși în evidență. Less is more.
6 întrebări de final pentru Raluca Iordan, responsabilă cu partea de culori de caroserie & interiorul mașinilor de la Dacia România:
- Surse de inspirație pentru tine: un oraș, un muzeu.
R.I.: Barcelona. Este culoare acolo, e viață, e centrul, e sursa mea de inspirație.
Muzeul Gaudi, și partea arhitecturală a orașului.
- Barcelona cu arhitectura sa gotico-unduitoare-colorată versus strictețea interiorului unui mașini. Cum așa?
R.I.: Strictețea poate să prindă viață și cu o etichetă în interiorul mașinii, sau cu o simplă cusătură, sau un nasture. Poți să schimbi total percepția când ai intrat în mașină: “Uite ce drăguț e acest detaliu!”
- Un accesoriu obligatoriu în mașină?
R.I: O geantă, ceva în care să îmi pun mai multe lucruri.
- Culoarea preferată?
R.I.: Albastru și verde. Sunt culorile mele preferate.
- Avem carnet amândouă, dar nu conducem. Cât de mult contează acest lucru în meseria ta?
R.I.: Ca și copilot, mă gândesc ce ar avea nevoie o mașină. Poți să fii designer și dacă nu conduci. La un interviu de angajare în Centrul de Design de la Dacia nu ți se cere să ai carnet de conducere.
- Ceea ce faci tu și colegii tăi în fiecare proiect este că sunteți de la început până la sfârșit: the opening și the closing. Cred că este o provocare, de fiecare dată.
R.I.: Da, tu deschizi și tu închizi. Nu ne plictisim niciodată. Suntem în priză tot timpul. Faci altceva și altceva, de fiecare dată. Pentru fiecare mașină, fiecare model are o istorie, o linie, trebuie să te gândești la ce moment, în ce an ești, ce vrei să îi spui clientului, care este targetul tău? Și iarăși, te gândești un pic la ambalaj. Să aibă ceva, cum ziceam, o etichetă, o cusătură…ceva care să atragă atenția fără să fie opulent..smart…
Uite, în 2017 am făcut un proiect care îmi este foarte drag: Modelul Sandero Stepway Very Limited Edition, dezvăluit la Marele Picnic Dacia, organizat la Paris, pe Domaine de Courson. Seria limitată a fost disponibilă doar pe piața din Franța și a fost produsă în numai 150 de exemplare.
A fost un eveniment mare, organizat pentru fanii Dacia. Acolo vezi mulți oameni care au Dacia. Și câinii lor erau branduiți cu Dacia.
Am făcut creație pentru stickerele exterioare a 3 mașini out of the box și participanții la picnic au votat mașina câștigătoare. Am creat un model curcubeu, unul cu Parisul văzut de sus și unul Navy, care a fost și cel mai votat. A fost un proiect scos din context, nu automotive. A fost un boom. Am lucrat doar 6 luni. Iată, și stickerele sunt un proiect în sine, trebuie gândite să nu arate a mașină reclamă. Sunt niște reguli, să ne încadrăm într-u buget, materiale, să treacă testele, să nu își schimbe culoarea dacă e soarele puternic, etc.
Și furnizorii cu care colaborăm au trenduri, inclusiv de fashion. De exemplu, cu furnizorii de centuri de siguranță colaborează și Louis Vuitton, produc mânerele de genți la ei.
Și uite cum pasiunea mea pentru modă se împletește cu meseria mea.
Puteam să stau la povești cu Raluca ore în șir și am încheiat interviul cu stabilirea unei întâlniri viitoare, care să se întâmple mai devreme de 9 ani.
Când veți vedea o mașină Dacia pe stradă, să vă gândiți că Raluca & colegii săi au gândit culoarea caroseriei și partea de interior, iar toate acestea s-au întâmplat în mii de ore de muncă, de discuții cu departamentele implicate, cu furnizorii. Creativitate, strictețe, răbdare, cuvinte cheie. Smart și keep it simple. Viitorul.
Aici sunt și interviurile Anei, Cristinei, Dianei și Marei.
Suntem #acinceaputere, 5 femei care ne cunoaștem de niște ani, care împărțim multe amintiri personale și profesionale de dinainte de pandemie, care ne-am adunat sub parasolarul A Cincea Putere în timpul carantinei (în primăvara lui 2020) și scriem de atunci, din unghirui diferite și foarte persoanale, pe un subiect ales, fiecare pe blogul său. Astăzi am scris despre 5 femei dintr-un domeniu asociat cu bărbații: producția de mașini. Ei bine…nu e chiar așa.
Surse foto: Grupul Dacia Renault Romania, Alex Galmeanu pentru A Cincea Putere
NO COMMENT