READING

Sa curga sampania de ziua lui Louise Pommery!

Sa curga sampania de ziua lui Louise Pommery!

Jeanne Alexandrine Louise Mélin s-a nascut intr-o frumoasa zi de 18 martie, in anul  1819, in Ardennes. La varsta de 20 de ani s-a casatorit cu Alexandre Pommery si s-au mutat pe vastul domeniu unde se afla acum castelul Pommery, in raiul sampaniilor, Rheims.

Louise a ramas vaduva la varsta de numai 39 de ani si din acel moment a preluat afacerea prospera a sotului sau si a condus-o cu eleganta pana in ultima zi a vietii sale.

una dintre pivnitele Pommery, transformata in adapost de razboi

Louise Pommery  a avut doi copii, Louis Pommery, ( 17 iunie 1841- 29 mai 1907) si Jeanne Louise Pommery, ( 14 martie 1857 – 8 februarie 1922), care s-a casatorit cu marchizul Guy de Polignac.

Printul Alain de Polignac este unul dintre descendentii lui Madame Pommery, implicat in prezent in dirijarea companiei.

 In anul 1874 Louise Pommery a creat sampania bruta. Pana atunci aceasta avea un gust dulce si era consumata numai in timpul servirii deserturilor. As trece acest moment in topul celor mai importante inventii din lista mea.

Madame Pommery a fost si o mare protectoare a artistilor vremii. Acestia erau invitati pe domeniul sau ca sa creeze si sa se relaxeze in peisajul de vis al zonei. Émile Gallé, Gustave Flaubert s-au numarat printre musafirii sai frecventi.  Madame Pommery a donat la finalul secolului 19 un tablou Muzeului Luvru. In prezent pe domeniul Pommery sunt organizate in fiecare an expozitii de arta, iar acum cativa ani au expus in cramele castelului si doi artisti romani, Dan Acostioaei si Bogdan Teodorescu.

Daca ajungeti la Paris si aveti vreme sa iesiti putin din oras, la aproape doua ore de mers cu masina va asteapta castelul lui Louise Pommery, pe care il puteti vizita in orele de program. Aici gasiti toate detaliile si info despre expozitiile vernisate in prezent. http://www.pommery.fr/.

Surse: Pommery, http://www.soriano-outboard.com

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here