READING

Rudolf Nureyev, colectionarul de frumos

Rudolf Nureyev, colectionarul de frumos

Astazi il aniversez pe un alt mare balerin nascut in luna martie,  Rudolf Nureyev ( 17 martie 1938 – 6 ianuarie 1993).  Unicul fiu din cei patru copii ai unei familii de tatari, Nureyev s-a nascut intr-un tren trans siberian, in timp ce mama si surorile sale mergeau sa il viziteze pe Nureyev tatal, ofiter in Armata Rosie.

Rudolf a fost pasionat de dans inca de la varsta de 4 ani si, contrar vointei tatalui sau care il vedea inginer, acesta a inceput sa studieze baletul. Desi a fost admis la Bolshoi, Nureyev alege Leningradul si de la varsta de 17 ani isi va toci varfurile poantelor pe scena Teatrului Kirov. Alexander Ivanovich Pushkin si sotia sa ii devin a doua familie, acesta primind o educatie culturala vasta in familia coreografului.

Atunci cand prim balerinul Kirov,  Konstantin Sergeyev se accidenteaza pe scena si nu poate pleca in turneu la Paris, Nureyev ii ia locul si face furori. Cronicile vremii anunta un nou star. Se intampla in 1961, iar Nureyev decide sa nu se mai intoarca acasa. Pe 16 iunie, cu ajutorul politiei franceze si al prietenei sale, Clara Saint, o lebada sociala culta, fiica unui pictor chilian, Nureyev ramane in Paris si isi va revedea familiei abia peste 20 de ani.

Cu Margot Fonteyn, intr-o pauza de repetitii

Nureyev si Fonteyn in Giselle

http://www.youtube.com/watch?v=iJht_pXChI4&feature=related

Nureyev in  Dupa amiaza unui faun, pe muzica lui Claude Debussy. Primul ,,faun’’ a fost compatriotul sau Nijinsky.

http://www.youtube.com/watch?v=m7b1FkZYarU&feature=related

 La scurt timp dupa aceea, deja celebra Margot Fonteyn ii propune lui Nureyev un contract de nerefuzat, ca prim balerin  la Royal Ballet din Londra.

Nureyev si Bruhn, o iubire artistica de 25 de ani

Anii ’70 au fost poate cei mai buni din viata sa: performantele alaturi de Fonteyn, turneele in Europa si America si o viata de cuplu artistica alaturi de prim balerinul de la Royal Danish Ballet, Erik Bruhn. Cei doi au fost impeuna 25 de ani, pana la moartea lui Bruhn, in 1986.

Nureyev in apartamentul sau din Paris.

Daca nu ar fi fost un balerin atat de bun, cu siguranta ca Nureyev ar fi devenit un excelent design de interior. Si-a decorat singur apartamentul din Paris iar pe cel din New-York l-a amenajat impreuna cu prietena sa, Jackie Onassis.

Nureyev in vila sa de la Li Galli

Dar cea mai spectaculoasa casa ramane cea de pe Coasta Amalfi, de pe una dintre cele trei insule cumparate de Nureyev in anii ’70, la Li Galli. Legendele spun ca in apele acestor insule au incercat sirenele sa il seduca pe Ulise. Vila lui Nureyev i-a apartinut inainte coreografului Leonid Massine in anii ’20 si fusese mobilata de celebrul Le Corbusier. La Li Galli si-au petrecut vacantele linistite, departe de ochii curiosi, Greta Garbo, Ingrid Bergman, Anna Magnani, Sofia Loren, Jacqueline Kennedy Onsassis, Franco Zeffirelli.

Nureyev danseaza cu Liz Taylor

Iar daca vorbim despre celebritati, Nureyev avea o intoleranta acuta la acestea si in general, la viata mondena. A fost insa bun prieten cu Gore Vidal, cu Freddie Mercury, Jackie O, Mick Jagger, Liza Minnelli, Andy Warhol, Talitha Pol Getty sau cu Liz Taylor.

Nureyev si Baryshnikov, amandoi s-au lansat la Kirov si ulterior au ales Europa, respectiv America.

Nureyev a jucat si in cateva filme, in rolul lui Rudolph Valentino, in filmul omonim din 1977.

Nureyev si Kinski, scena din Exposed.

In 1983 a jucat alaturi de Nastassja Kinski in filmul Exposed, in care nu are nicio scena de dans.

Rudolf Nureyev a fost si guest star in celebrul show Muppets Show. Aici este o interpretare comica,  Lacul lebedelor cu Nureyev intr-o forma bufa fantastica:  http://www.youtube.com/watch?v=aHbGqJ_MonU&feature=related

si cu Miss Piggy, in sauna

http://www.youtube.com/watch?v=ARUM0-jtjIg

Din 1983 si pana la moartea sa, Nureyev a fost directorul Operei din Paris. Pe site-ul www.nureyev.org am gasit o multime de povesti interesante despre Nureyev, mai ales cele relatate de Pierre Bergé ( partenerul lui Yves Saint Laurent) sau Francoise Sagan.

Mi-am propus sa fac cercetari turistice si sa imi programez o vacanta la Li Galli, poate in vara urmatoare.

Sursa: www.nureyev.org, http://gramilano.com, http://theredlist.fr, http://cotedetexas.blogspot.com

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here