READING

Povestile lui Hans Christian Andersen inainte de c...

Povestile lui Hans Christian Andersen inainte de culcare

Astazi este Ziua Internationala a Cartii pentru Copii, un omagiu adus lui Hans Christian Andersen ( 2 aprilie 1805 – 4 august 1875, a murit in urma unei cazaturi din pat, in anul 1872, care a lasat sechele adanci si in cele din urma a dus la marea pierdere).

Cred ca toti copiii i-au citit basmele minunate, iar printre cele care s-au bucurat de un marketing fantastic si de ecranizari multiple se numara Craiasa zapezilor, Hainele cele noi ale imparatului, Ratusca cea urata, Degetica, Soldatelul de plumb, Fetita cu chibrituri si desigur, Mica Sirena.  

Mica sirena in varianta Hermes

Coco Rocha, mica sirena cu sutien sexy in Vogue

Singurul copil al unui nobil ramas fara avere, pana cand Andersen a fost trimis la studii de catre Regele Frederick al VI-lea, a lucrat ca ucenic in atelierul unui croitor ( perioada care l-a inspirat sa scrie povestea Hainele cele noi ale imparatului) iar ulterior intr-o fabrica de tigarete. Abia la varsta de 14 ani, Hans Christian s-a mutat la Copenhaga, unde a cochetat cu actoria si pentru ca avea o voce de soprana a fost acceptat la Royal Danish Theatre. In aceasta perioada a inceput sa scrie poezii si povestiri, dar adevarata inspiratie a venit odata cu primele sale calatorii, in Elvetia si in Italia. Iar in 1835 i-au fost publicate celebrele basme cunoscute de toti copiii si traduse in peste 150 de limbi.

Fetita cu chibrituri in varianta nipona, un film fantastic in care fetita e o adolescenta cu brichete colorate.

Andersen a fost prieten cu Charles Dickens, pe care l-a cunoscut in timpul primei sale vizite in Anglia iar ulterior  a pastrat o corespondenta lunga cu acesta.

In cartea sa autobiografica, Andersen povesteste despre calatoriile sale exotice.

Sper ca in seara aceasta toti parintii hip sa le spuna copiilor lor cate o poveste a lui Andersen inainte de culcare. Eu voi asculta albumul lui Kate Bush din 1993,  Red Shoes, inspirat de povestea cu acelasi nume a marelui scriitor Hans Christian Andersen.

.

http://www.youtube.com/watch?v=GXTRe9ttMXw

Sursa: www.all-art.org, http://art-2-fashion.blogspot.com, http://www.teacupsinthesky.com, http://www.hancinema.net, http://www.goodreads.com

 

 

 

 

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here