Nu-mi feresc privirea

deschidere mare

Pe 1 Decembrie a fost ziua Romaniei. Si tot pe 1 Decembrie a fost si Ziua Mondiala a Luptei impotriva HIV/SIDA (World Aids Day).

Anul acesta, pentru prima data in Romania, o companie Pharma, prima care a si descoperit tratamentul pentru SIDA – GSK, a initiat o campanie de solidaritate cu persoanele care traiesc cu HIV.

GSK campaign Noemi

“Nu-ti feri privirea” isi propune sa informeze publicul larg despre contaminarea cu acest virus, dar mai ales sa invite la empatie fata de persoanele cu HIV.

HIV nu poate fi transmis prin aer sau prin apa (de exemplu, daca mergi la piscina), prin saliva, transpiratie, lacrimi sau sarut pe buze. Virusul nu se transmite prin atingere, prin strangerea mainii, prin folosirea toaletelor si da, nici daca te uiti in ochii unei persoane.

Print

Scriu toate aceste informatii aici dupa intalnirea cu reprezentantii GSK si cu Iulian Petre de la UNOPA (Uniunea Nationala a Organizatiilor Persoanelor Afectate de HIV/SIDA). Timp de peste doua ore am ascultat si citit statistici care nu credeam ca mai exista in anul 2018, despre perceptia oamenilor vizavi de persoanele cu SIDA.

In Romania lui decembrie 2018, cea mai mare problema a pacientilor aflati sub tratament este stigmatizarea sociala – mai ales la locul de munca, in viata personala (perceptia familiei, a prietenilor) si in cazuri cotidiene care noua ni se par atat de firesti, cum ar fi mersul la stomatolog. Exista medici stomatologi care refuza sa trateze persoane purtatoare de virus. Exista angajatori si colegi de serviciu care stigmatizeaza. In consecinta, unii pacienti se confrunta cu depresii si in multe cazuri, renunta la tratament.

Scriu aici niste cifre, ca sa intelegeti de ce va rog sa nu va feriti privirea:

Intr-un studiu efectuat in 2015, cel mai discriminat grup din Romania a fost cel al persoanelor cu HIV, un procent de 65%.

Persoanele infectate cu HIV reprezintă categoria cu cele mai mici șanse de acces pe piața muncii, 70% dintre români considerând că este mai ușor pentru persoanele neinfectate să-și găsească un loc de muncă. – asta nu inseamna neaparat ca 70% dintre romani nu isi doresc sa  fie colegi de serviciu cu o persoana cu HIV.

Tot statisticile arata ca majoritatea bolnavilor de SIDA din Romania sunt heterosexuali, iar cauza principala este sexul neprotejat.

In  prezent, peste 15.000 de romani traiesc cu infectie HIV. In prima jumatate a acestui an au fost inregistrate 275 de cazuri noi HIV.

La nivel global, aproape 37 de milioane de oameni poarta acest virus.

(Sursa info:http://cnlas.ro/images/doc/01122018.pdf)

Am scris toate acestea pentru a te convinge sa nu iti feresti privirea atunci cand esti martorul unei discutii pe aceasta tema. Educatia este baza empatiei.

Imagineaza-ti o zi din viata unui pacient cu HIV: pe langa grijile sale cotidiene – chiria unei case, rate, taxe la stat, aprovizionare, se confrunta cu respingere la locul de munca, de multe ori cu probleme in familie – neacceptarea-, cu un sentiment de “rusine”, cu un tratament pe care trebuie sa il urmeze zilnic, cu angoase. Pentru ca un tratament sa aiba succes, pacientul are nevoie in primul rand de sprijin, de increderea ca se poate baza pe cineva. Persoanele cu HIV nu au nevoie de mila noastra, ci de intelegerea noastra, de solidaritatea noastra.

Campania “Nu-ti feri privirea” este si pentru personalul medical din spitale si clinici, si pentru pacientii cu HIV.

“Nu-ti feri privirea” este un gest simplu. Sunt alaturi de pacientii cu HIV, ma gandesc la ei. Folosesc unul dintre punctele forte ale social media: transmiterea acestui mesaj catre toata comunitatea mea> Haideti sa fim solidari, in fiecare zi, cu persoanele care au mai multe griji decat noi si sa nu mai judecam asa usor fara sa stim despre ce este vorba, fara a ne pune in pielea celuilalt. Sunt sigura ca prin educatie vom reusi sa convingem cat mai multi sa nu isi mai intoarca privirea.

The Hours

Va invit sa (re)vedeti cateva filme in care este abordat subiectul HIV tocmai in contextul familie, societate, stigma, lipsa de informare si homofobie.

Philadelphia

“Philadelphia” (1993), regizat de Ron Nyswaner, primul film de cinema produs la Hollywood, cu Tom Hanks (premiat cu Oscar) si Denzel Washington. “Streets of Philadelphia” cantata de Bruce Springsteen este, pentru mine, una dintre cele mai frumoase melodii de pe o coloana sonora si si-a meritat Oscarul.

angels-in-america

Mini seria HBO “Angels in America” din 2003, cu Meryl Streep, Mary Louise Parker, Emma Thompson, Jeffrey Wright, Justin Kirk si Al Pacino.

A Place for Annie

“A Place for Annie” (1994), productie Hallmark pentru TV, cu Sissy Spacek, Mary-Louise Parker si Joan Plowright. Filmul este despre viata unei asistente medicale care adopta un copil cu HIV.

Gia

“Gia” (1998), cu Angelina Jolie in rolul lui Gia Carangi, unul dintre cele mai de succes top modele ale anilor ’80, infectata cu HIV de la un ac folosit.

Ed-Harris-si-Meryl-Streep-in-The-Hours

“The Hours” (2002), unul dintre filmele mele preferate, cu Julianne Moore, Meryl Streep, Nicole Kidman, Ed Harris, ecranizat dupa cartea omonima scrisa de Michael Cunningham.

Dallas Buyers Club

“Dallas Buyers Club”, cu un plot bazat chiar la mijlocul anilor ’80, atunci cand isteria politico-sociala a stigmatizarii AIDS in America a atins cote de neimaginat in zilele noastre. Matthew McConaughey, Jared Leto (Oscar pentru rol secundar) si Jennifer Garner redau o poveste reala a acelor ani, in care empatia si optimismul inving.

BPM

“120 de Batai pe Minut” / “Beats per Minute” (2017) este, ca si “Dallas Buyers Club”, tot un film inspirat din fapte reale si care completeaza perfect Campania “Nu-ti feri privirea”.

An Early Frost

“An Early Frost” (1985), un film de televiziune si considerat primul film cu tematica AIDS pentru TV, difuzat la vremea respectiva de NBC.) si “Our Sons” (1991), tot un film de televiziune, cu Julie Andrews si Ann Margret. Ambele filme trateaza relatiile de familie ale unor persoane diagnosticate cu SIDA, un film ce invita la toleranta si iubire.

Our sons

Au trecut 35 ani de cand HIV a fost numit virus si SIDA, boala cauzata de virus, asta dupa ce, la finele anilor ’70, medicii se confruntau cu cazuri medicale pe care nu reuseau sa le tina sub control.

final material

Sunt o fire pozitiva si sunt sigura ca intr-o zi, cat mai aproape de 2019, va exista un vaccin anti HIV (GSK deja lucreaza la acest proiect). Dar nu pot sa inchei acest material fara a aduce un omagiu celor aproape 36 de milioane de oameni cu AIDS care au murit de la depistarea virusului si pana in prezent; un omagiu curajului lor de a se lupta cu boala si cu prejudecatile. Au trecut 35 de ani, este timpul sa fim educati si informati direct de la sursa corecta. Si sa ne pese de ceilalti.

 

Va multumesc.

Surse foto: McCann PR, www.amazon.com, www.dvdplanetstore.pk, IMDB, Wikipedia.


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here