Expozitia solo Marius Bercea de la Galeria Blain Southern Berlin a inceput in 2 martie si este vernisata pana in data de 14 aprilie, in spatiul din Potsdamer Straße 77–87, (Mercator Höfe).
Time Can Space est unul dintre cele mai bine pastrate secrete si credeti-ma ca pot tine foarte bine un secret.
Stiam de expozitie din octombrie trecut, cand am fost cu prietenul si partenerul meu de colaborari si proiecte cool, Robert Ratiu, la Zain Design.
Ca de fiecare data cand mergem la Cluj cu treaba, ne vizitam si prietenii multi din orasul meu preferat din Romania, iar cuplul Smaranda Almasan-Marius Bercea se afla prin acestia.
L-am vizitat pe Marius in studoul sau si ne-a povestit despre expozitie, am vazut o parte din lucrari si macheta spatiului superb al Galeriei Blain Southern Berlin. De scenografia display-ului s-a ocupat arhitectul Attila Kim, care a creat, impreuna cu Bercea, macheta in miniatura a locatiei si lucrarile, de dimensiunile unor tablouri dintr-o casa de papusi.
In weekendul trecut, cand in Cluj ningea salbatic, Smaranda si Marius trimiteau spre Berlin plantele care intregesc lumea artistului in galeria berlineza si care fac parte din universul sau, acasa si la atelier. Plantele apar in majoritatea lucrarilor sale. De cate ori ii privesc lucrarile, as vrea sa locuiesc intr-un tablou al lui Bercea: sa stau pe marginea unei piscine, inconjurata de palmieri sau sa imi beau cafeaua intr-o gradina sau pe o terasa in care se rasfata la soare cateva ghivece cu cactusi. Este stiut deja ca Marius Bercea are doua adrese: Cluj, Romania si California, USA.
Expozitia include lucrari care te duc cu gandul la scene din filmele lui Alfred Hitchcock. Cand am primit de la PR-ul galeriei Blain Southern info-ul despre expozitie cu trimiterea la scenele Hitchcockiene, mi-am amintit imediat de jardinierele de pe terasele inguste din „Rear Window” si de multe momente in care secventele de pe ecran se transformau in fotografii colorate in nuante puternice.
Casele din lucrarile lui Marius Bercea sunt un fel de omagiu adus arhitectilor modernisti vienezi, dintre care eu rezonez cel mai bine cu Rudolf Schindler (Viena,1887 – Los Angeles,1953), care a construit multe case emblematice din Los Angeles si a colaborat cu Frank Lloyd Wright.
Daca ajungeti la Berlin, mergeti sa vedeti expozitia asta. O sa vi se faca dor de casa, dar si chef sa luati avionul pana in Los Angeles. Eu de asta am chef dupa ce vad lucrarile lui Bercea: de palmieri, piscine, cactusi si de case californiene din lemn si cu un perete de sticla si gradini pasaj.
#timcanspace
https://www.blainsouthern.com/exhibitions/time-can-space-marius-bercea
Surse foto: www.blainsouthern.com, https://www.archdaily.com, Wikipedia, arhiva personala
Medardus
16 March
Thank you for this beautiful reminder!