READING

Marius Bercea in L.A. & too many coincidences

Marius Bercea in L.A. & too many coincidences

deschidere mare, Untitled (sundial melon cannon ) 160 x 190 cm, oil on canvas , 2016,

In august 2015 eram in Los Angeles. Venisem de dor, pentru 3 nopti, cu putin inainte de intoarcerea in Romania. Stateam pe veranda casutei Airbnb de pe Venice Canals si imi verificam emailurile. Unul dintre ele era de la Smaranda Almasan, pe care o urmaresc de cativa ani. Smaranda imi scria ca Marius Bercea (sotul ei) va expune din nou in L.A. (pentru a treia oara deja) in primavara lui 2016 si ca si-ar dori sa pregatim comunicarea pentru Romania. Am spus „da” imediat.

In primavara aceluiasi an citisem interviul cu Almasan-Bercea din editia de martie-aprilie Harper’s BAZAAR. Interviul este despre anul lor (Smaranda si Marius), petrecut pe Coasta de Vest si cum s-au dus special in Las Vegas ca sa viziteze Muzeul Neonului, despre soarele californian si culorile desertului si mi-am zis atunci: „La urmatoarea editie a Galei UAD (Gala de absolvire a studentilor de la Facultatea de Arta si Design Cluj) musai ma vad cu ei, o sa avem ce povesti”.

Interviu Marius Bercea Harper's BAZAAR Romania, editia de martie-aprilie 2015

fragment din interviul cu Smaranda Almasan si Marius Bercea, luat de Ioana Chira, Harper's BAZAAR Romania, martie-aprilie 2015

fragment din interviul cu Smaranda Almasan si Marius Bercea, luat de Ioana Chira, Harper’s BAZAAR Romania, martie-aprilie 2015

Cand am citit materialul din revista eram in pregatiri. De data asta eu aveam sa plec pe Coasta de Vest, in Las Vegas, pentru ceva vreme. Mi-am facut ordine in carti, albume, reviste. Pe unele le-am dat cadou, pe altele le-am depozitat pe la prieteni. Nu o sa uit niciodata noaptea de 24 spre 25 aprilie. Avi (fiul meu) dormea, bagajele erau la usa. M-am asezat in mijlocul sufrageriei si mi-am selectat materialele preferate – interviuri, pictoriale – din revistele inceputului de an (celelalte selectii erau deja in cutii, in drum spre Nevada). Printre ultimele foi rupte era si una din interviul luat de Ioana Chira.

Ca sa fac lunga poveste scurta, dupa conversatiile pe email (eu in Las Vegas, Smaranda si Marius in Cluj), am ajuns inapoi in Romania si ne-am pus pe treaba si intre timp a fost si vernisajul (pe 9 aprilie), la Galeria Francois Ghebaly din Los Angeles.

fellow biologists. oil and spray on canvas, 160 x 190 cm, 2016

fellow biologists. oil and spray on canvas, 160 x 190 cm, 2016

(On) Relatively Calm Disputes este numele expozitiei, continuarea seriei „Transylfornia”.

Da, un fel de Transilvania + California = Love.

personified wildness 80 x 116 cm, oil on canvas, 2015, Marius Bercea

personified wildness 80 x 116 cm, oil on canvas, 2015, Marius Bercea

 3, 40 x 50 cm, oil on canvas, 2015

3, 40 x 50 cm, oil on canvas, 2015

Bercea este clujean, si, daca ma gandesc acum la alte coincidente, nu se putea sa nu continue povestile ardelenilor plecati in cautare de aur pe Coasta de Vest, in secolul 19. Si Bercea este un gold digger. Aurul lui inseamna povestile cu indieni si cowboy din copilarie, surferii, Generatia Beat, cartile lui Bukowski, hippies, ideea de liberatate, soarele californian, desertul si lumina aceea pe care doar acolo o gasesti.

Mi-a fost cel mai usor sa scriu materialul pentru colegii mei din presa, pentru ca, citind textul criticului Bogdan Iacob si privind fotografiile lucrarilor, parca mai fusesem acolo, in toate locurile pictate de Marius.

„Noua serie Marius Bercea inseamna un imens studio cinematografic in care sunt redate fragmente ce te duc cu gandul la serialele atat de populare in acest moment.”

Ce credeti despre lucrarea de mai jos? Este un cowboy care face surf sau un surfer costumat in cowboy? Eu ma intreb: Oare Marius era in Venice Beach sau in Marina del Rey sau in Malibu atunci cand i-a venit ideea acestei scene?

(160 x 190 cm) The surfer cowboy, Marius Bercea

(160 x 190 cm) The surfer cowboy, Marius Bercea

Scenele la piscina le-am vazut de nenumarate ori in perioada cat am locuit intr-o gated community in Summerlin.

Imi pare rau ca nu pot sa vad expozitia live, dar sper ca Marius sa o includa intr-un album in print.

Asadar: daca ajungeti in L.A. pana in 14 mai, mergeti sa vedeti expozitia de la Galeria Francois Ghebaly.

Disputele lui Bercea sunt calme. Asta se intampla cand calmul ardelenesc se intalneste cu relaxarea made in L.A.

Va urma (asta se intampla cu serialele bune).

Lover of plans and newspapers 160 x 190 cm, oil , acrylic and spray on canvas, 2016

Lover of plans and newspapers 160 x 190 cm, oil , acrylic and spray on canvas, 2016

Body toner satire 160 cm 190 cm, oil on canvas, 2015

Body toner satire 160 cm 190 cm, oil on canvas, 2015

IMG_7511(57 x 40 cm)

relative germination, oil on canvas, 40 x 50 cm, 2016

Sheppards , sulfuric Moonflowers, 160 x 190 cm, oil and spray on canvas 2016

Surse foto: Marius Bercea

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here