READING

A Full Rotation of the Moon. Marius Bercea

A Full Rotation of the Moon. Marius Bercea

The Virtue of Mistakes 2014-2017 Video projector and hard drive. Dimensions variable copy

The Virtue of Mistakes 2014-2017 Video projector and hard drive. Dimensions variable copy

Nu mi-a placut niciodata sa fac comparatii intre artisti, pentru ca fiecare are stilul sau propriu. Dar imi place sa fac asemanari geografice intre acestia. Iar pentru mine, Marius Bercea isi poate infrati natalul Cluj oricand cu Los Angelesul care l-a adoptat pe David Hockney acum 30 si ceva de ani. Ambii artisti iubesc California (la fel ca mine) iar lucrarile lor sunt o radiografie fotografica a prezentului, cu elemente atemporale ale decadelor emblematice ale secolului 20.

deschidere 2

O mare parte a lucrarilor lui Marius Bercea sunt expuse in prezent la Muzeul de Arta Cluj-Napoca, (MACN, Palatul Bánffy, Piata Unirii nr. 30), intr-o colaborare cu Blain|Southern Gallery – Londra, una dintre galeriile care il reprezinta pe Bercea. „A Full Rotation of The Moon” (ce titlu frumos!), care poate fi admirata in toata frumusetea sa pana in 31 mai este o bucurie de expozitie, pe care va recomand sa o vedeti in liniste.

Marius Bercea si Robert Ratiu

Marius Bercea si Robert Ratiu

Am avut onoarea si norocul sa primesc un tur privat al expozitiei, sambata trecuta, 13 mai. Cei care ma cunosc stiu ca nu sunt o amatoare de exclusivitati inchipuite, dar intamplarea a facut sa vin la Cluj la invitatia organizatorilor Zain Expressions (despre asta voi scrie in curand). Tocmai sambata, in ziua noastra libera, (a mea si a lui Robert Ratiu, prietenul si colegul meu in proiecte frumoase), muzeul era inchis publicului, din cauza unei conferinte a arhitectilor. Marius Bercea a fost extrem de amabil, asa ca ne-am trezit, noi doi si artistul, trecand in revista lucrarile si ascultand povestea fiecareia, in lumina care intra perfect prin geamurile mari ale salilor de expozitie.

fragment de instalatie

Ziua asta a fost ca un film scurt, „O dimineata la muzeu”, marcata de verdele plantelor pictate de Bercea, de „the making of stories” ale lucrarilor, mai vechi si foarte noi, expuse in premiera si de filmul „The virtue of mistakes”, in care se poate regasi fiecare dintre noi; pentru ca acest film-instalatie mi-a amintit de toate greselile mele, care au dus ulterior la unele dintre cele mai bune si mai memorabile proiecte. Acesta este Marius Bercea: are acest talent, sa iti dea o stare de bine cu lucrarile sale si dorinta de a calatori, departe sau in orasul tau; te indeamna sa descoperi lucruri care la randul lor te ajuta sa descoperi detalii ce iti trezesc nostalgii vechi, multe din perioada copilariei si a adolescentei.

Mergeti sa vedeti expozitia. Este o adevarata bucurie. Am facut aici o selectie de lucrari, pe restul va las sa le descoperiti singuri.

captura instalatie 2

cladire californiana in Cluj Napoca

cladire californiana in Cluj Napoca

desen in desen

Hollywood Hills

L.A. desen 2

L.A., desen

Marius Bercea si Marc, fiul artistului si al Smarandei Almasan

Marius Bercea si Marc, fiul artistului si al Smarandei Almasan

Va invit sa accesati si link-urile de mai jos, primite, la randul meu, cu ocazia anuntarii expozitiei.

http://www.blainsouthern.com/news/2017/marius-bercea-at-the-cluj-museum-of-art

http://www.blainsouthern.com/

http://www.uad.ro/profesori/pictura/marius_bercea/index.htm

 

seria Time Station, interior Cladirea postei din Cluj si interior coafor

seria Time Station, interior Cladirea postei din Cluj si interior coafor

Set of circumstances

Set of circumstances

Sony building in Culver City

Sony building in Culver City

TIime Station, holul Cladirii postei Cluj

TIime Station, holul Cladirii postei Cluj

final material

Muzeul de Arta Cluj

Surse foto: Smaranda Almasan (designer, sotia artistului), arhiva personala


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here