READING

Mara Coman si “Confesiunile lui Max Tivoli”

Mara Coman si “Confesiunile lui Max Tivoli”

10700692_826542727377719_5905876647741125461_o

E joi dupa amiaza, maine incepe un nou weekend iar eu va propun o carte a carei coperta a fost reeditata de Mara Coman: “Confesiunile lui Max Tivoli”. Coperta este o fotografie facuta de Radu Coman, jurnalist excelent si fotograf amator, ale carui fotografii imi plac mult si stiu ca daca va citi ce scriu aici o sa ma certe, pentru ca este si foarte modest. Dar Radu, sunt mai mare decat tine si am voie sa te laud.

Despre Mara Coman ce sa va mai spun? Stiti deja ca a activat in domeniul beauty si PR ani de zile si ca este redactorul sef al revistei Marie Claire. Ea si Radu au doua gemene superbe si cand ma gandesc la ele, imi amintesc de cum am crescut eu intr-o familie in care parintii mei lucrau in acelasi loc. Oare cum ar numi psihologii aceste familii? J

Eu am scris destul, va las in compania Marei Coman, care mi-a raspuns la intrebari pe indelete si tare frumos.

 

De ce tocmai cartea asta?

“Fusese un an greu. Cu niste sarbatori care mai mult ma chinuisera. Apoi au venit primele zile din an, 1, 2, 3 ianuarie – zilele alea in care e mereu frig si in care toata lumea e adormita. Nici nu mi le amintesc prea bine. In anul acela mi-am luat o saptamana in plus de concediu, mi-am pus niste haine groase in bagaj, o carte, si am plecat la Copenhaga, la prietena mea.

Urmatorul lucru pe care mi-l amintesc e o dupa-amiaza in care stateam pe canapea si nu ma puteam dezlipi de cartea asta. Ma gandeam ca sunt in vacanta si ca ar trebui sa ies din casa sa ma plimb, ca pot citi si cand ma intorc acasa. Dar n-am putut. Si micile coincidente ma faceau sa ma gandesc ca asa trebuie sa fie, ca trebuie sa termin de citit (tatal eroului principal era danez, iar numele lui de familie era Tivoli – asa se cheama si un renumit parc de distractie din Copenhaga). Din fericire, cartea “mea” nu e foarte stufoasa, si, dupa ce am terminat-o, am avut timp si sa vad orasul.

 

Am facut introducerea asta pentru ca, pana la urma, starea dintr-o anumita perioada are influenta asupra lucrurilor pe care le faci. Eu, atunci, am iubit cartea asta. Al naibii de mult. Mi-a facut bine. Mi-a placut cum e scrisa si imi place si acum. Imi da senzatia de poveste adevarata – si poate ca unele pasaje au fost inspirate de lucruri care s-au intamplat in realitate. M-a surprins, m-a dat peste cap la final, m-am intrebat daca intr-adevar se poate intampla asa ceva. E un roman in care timpul curge invers, in care personajul principal se naste batran si intinereste in fiecare zi. E o poveste de dragoste traita de trei ori.

 

De aceea am ales-o. Pentru ca m-a marcat intr-un anumit moment. Nici macar nu sunt convinsa ca e o carte “buna”. Pot sa spun ca eu o iubesc.

 

M-am tot intrebat daca sa aleg sau cartea asta (care nu e cunoscuta, nu are vreun renume) pentru proiectul tau. M-am gandit ca scopul e sa vindem tricourile, mai ales ca e o cauza nobila si ca, poate, un titlu mai cunoscut ar ajuta mai mult. Insa nu doar autorii celebri scriu bine. De altfel, in ultima vreme, pe noptiera mea au tot ajuns carti scrise de cvasi-necunoscuti.

M-am intrebat si daca o sa am curajul “sa port” coperta unui roman care e, de fapt, o poveste de dragoste. O sa par patetica? O sa par superficiala? N-am ascultat indemnul din carte, care spune “Fii cine cred ei ca esti” (“Be what they think you are”), ci am ales sa fiu eu. Fara make-up, fara paiete.”

 

 

Top 3 carti preferate.

“In afara de “Confesiunile lui Max Tivoli” (Andrew Sean Greer), care e cartea de pe tricoul meu, o sa mentionez “Pamantul de sub talpile ei” (Salman Rushdie), “A trai pentru a-ti povesti viata” (Gabriel Garcia Marquez) si “Ispasire ” (Ian McEwan).

Cartea lui Rushdie (pe care am si un autograf din partea scriitorului – nu puteam sa nu ma laud!), e scrisa absolut superb. Mi-a placut la de mult ca romanul lui Andrew Sean Greer; citeam si simteam ca mi se taie respiratia, era o senzatie superba si coplesitoare.”

Iubesc biografiile, jurnalele si povestile care au un substrat real, iar memoriile lui Marquez m-au marcat mult. Am cautat “coincidentele” dintre aceste memorii si romanele lui, am admirat ambitia omului care s-a dedicat unei pasiuni si m-am intrebat ce s-ar fi intamplat daca nu ar fi gasit banii cu care sa-si trimita manuscrisul, prin posta, unei edituri. Ca sa faca rost de suma respectiva, a amanetat radiatorul, uscatorul de par si blenderul. E o poveste de care imi amintesc de fiecare data cand mi-e greu; pana la urma, eu inca am si blender, si uscator de par ”

Imi amintesc ca vazusem filmul “Ispasire” si am cumparat cartea lui McEwan intr-o doara. N-am putut sa o mai las din mana: cred ca e unul din putinii autori la care nici macar descrierile nu sunt plictisitoare. Mi-a placut cum intra in mintea personajelor si cum gaseste motivatii perfect pertinente – desi total diferite – pentru aceeasi situatie. Dupa “Ispasire”, am citit tot ce a scris McEwan.

 

Ce personaj de carte iti place cel mai mult?

“Mi-au placut povesti si scriitori; nu am personaje preferate.”

 

Cu ce scriitor crezi ca semeni?

“Nu ma regasesc in povestile lor; sunt doar unul dintre miile de cititori.”

 

Daca nu ai fi lucrat in glossy world – beauty si apoi ca redactor sef la Marie Claire Romania, ce ti-ar fi placut sa faci?

“Mi-ar placea sa gasesc o metoda prin care sa pot face bani calatorind. Pana atunci, insa, ma bucur ca am un job frumos. Dar sunt o multime de lucruri care ma pasioneaza: blogul m-a facut curioasa sa aflu ce inseamna marketing online, social media, SEO sau Adwords. O lume noua si care ma pasioneaza mult. Apoi, pentru ca am un trecut in PR si pentru ca lucrez zilnic cu oameni de PR, ma gandesc la campanii, strategii, modalitati inedite de promovare. Cred ca in domeniile astea mi-as fi gasit locul.”

Ce inseamna “a better world” pentru tine si familia ta?

“Liniste si dragoste.”

In afara de editorialele din Marie Claire o puteti citi pe Mara Coman si aici: http://maracoman.ro

________________________________________________

 

Cele 22 de coperte purtabile intr-o editie de 100 de tricouri pot fi achizitionate de pe http://www.molecule-f.comsectiunea “KISS&TELL”/Vazut.Placut, de la Carturesti, Galateca  si The Place X.

Pretul unui tricou este de 180 de lei.

Profitul  din vanzarea tricourilor  va fi donat centrului de adoptii canine si feline “Iubirrre”,https://www.facebook.com/Iubirrre?fref=ts, un proiect http://red-panda.ro.

 

Le multumesc inca o data partenerilor mei, care au facut posibila o noua editie Book Cover Tee: Sephora Romania, Stella Artois, cu www.stellaartois.ro (Club des Connaisseurs) si Philips.

Book Cover Tee 5 Tees au fost Ironed by Philips PerfectCare.

 

“Book Cover Tee” este cel mai iubit proiect. Este despre povestea  cartilor preferate ale unor prieteni si oameni dragi mie, care sunt invitati sa spuna intr-o imagine o poveste purtabila, de doua ori pe an, vara si iarna.

 

Puteti sa cititi istoria fiecarui tricou povestita de autori si de mine pe http://www.placerileluinoe.ro.

 

Va invit sa urmariti filmul de making of realizat de catre Maria Cirstea in studioul lui Vali Barbulescu intr-o zi ploioasa de vineri, mai exact in 27 iunie, cu o mare parte dintre autori.

Multumesc PERIPATETIC pentru muzica de fundal.

https://www.youtube.com/watch?v=aDiYpPxTeNg&feature=youtu.be

 

hashtag: #bookcovertee5foriubirrre

 

foto: Vali Barbulescu

make up: Adina Vlad

Pe curand, cu o noua coperta si un nou autor drag.

10700692_826542727377719_5905876647741125461_o


Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here