READING

Lola Bobescu made my days 

Lola Bobescu made my days 

Din seria “nimic nu este întâmplător”, într-o zi de vineri de luna aceasta, pe la prânz, eram într-un Bolt, de la vizita la medic spre casă. Eram și obosită, după ultimele săptămâni în care am tot fost prin investigații medicale, eram și ușurată că o să fiu bine. 

Șoferul asculta Radio România Cultural. La un moment dat a început un concert; vioară, viori, ceva care mă ducea cu gândul la Mozart. Am căutat pe Shazam și am avut o surpriză tare plăcută: Lola Bobescu, Concertul nr.5 pentru vioară și orchestră în La major de Mozart, o înregistrare cu orchestra de studio a Radiodifuziunii române. I-am spus și șoferului, care mi-a spus că ascultă mai mult jazz, dar îi place și muzica clasică. 

Și mi-am amintit că citisem despre Lola Bobescu pe www.eroiiromanieichic.ro acum câțiva ani, aici: http://www.eroiiromanieichic.ro/lola-bobescu/

Foto: @eroiiromanieichic

Pe scurt: Lola Bobescu s-a născut la Craiova, în 9 august 1921. Și-a început studiile muzicale cu tatăl său, compozitorul și dirijorul Aurel Bobescu iar ulterior a studiat la École Normale de Musique și la Conservatoire National de Musique din Paris. A luat lecții particulare cu George Enescu și cu marele violinist Jacques Thibaud. 

Stabilită în Belgia după cel de al doilea război mondial, aceasta a fondat și a condus formațiile Solistes de Bruxelles – actuala L’Orchestre de Wallonie din Liège, (oraș în care a fost și profesoară la conservator) și Cvartetul de coarde L’Arte del Suono din Bruxelles. Lola Bobesu a colaborat în paralel cu Filarmonicile din Berlin, Londra, Geneva și Amsterdam și cu orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma. 

În perioada comunismului, Lola Bobescu a susținut concerte în România, la București, la Craiova, la Brașov, Iași și Timișoara. 

A interpretat partitituri de Prokofiev, Barber, Golestan, Bach, Mozart, Beethoven, Brahms, Mendelssohn, Tchaïkovski, Vivaldi. 

Am găsit pe Wikipedia că în Bruxelles există o stradă care îi poartă numele. Strada Lola Bobescu. Este situată în cartierul Woluwe – Sint – Lambert.

Surse foto: http://www.eroiiromanieichic.ro/lola-bobescu/http://www.eroiiromanieichic.ro/lola-bobescu/

https://www.viata-libera.ro/vlg-cultura,

People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here