READING

Leanings from my son

Leanings from my son

Harriet Tubman

Zilele trecute am inceput sa ma uit la serialul “Timeless”, difuzat pe Netflix. Este un serial SF, aflat la cel de al doilea sezon, in care eroii sai calatoresc cu o “life boat”, o masinarie care ii intoarce in timp pentru a preveni diverse situatii care ar fi putut schimba in rau cursul istoriei Americii.

Ce am remarcat la serial: este feminist, deci din start e bine, si este totodata o lectie de cultura generala. Hedy Lamarr a fost o actrita celebra, dar si inventatoare. Ei ii datoram atat de necesarul Wi-Fi sau GPS-ul, doamnelor si domnilor. Din “Timeless” am mai aflat ca sufrageta Mary Grace Quackenbos Humiston a fost si prima femeie procuror din America (la inceputul secolului 20).

TIMELESS -- "Pilot" -- Pictured: (l-r) Abigail Spencer as Lucy Preston, Malcolm Barrett as Rufus Carlin, Matt Lanter as Wyatt Logan -- (Photo by: Joe Lederer/NBC)

TIMELESS — “Pilot” — Pictured: (l-r) Abigail Spencer as Lucy Preston, Malcolm Barrett as Rufus Carlin, Matt Lanter as Wyatt Logan — (Photo by: Joe Lederer/NBC)

Intr-unul din episoade este salvata de catre echipa de interventie Harriet Tubman, care a evadat in nord de pe plantatia sudista din Philadelphia (in 1849) si, pana la finalul vietii sale lungi a salvat zeci de sclavi, fara a fi prinsa macar o data.

Aici ajung la Avi, fiul meu in varsta de 7 ani si 9 luni, de la care am aflat de aceasta eroina brava din istoria Americii, despre care a invatat la scoala, in sistemul ‘Mantle of the expert’. Tot de la Avi am aflat ca basketul a fost inventat de un profesor de sport Canadian, James Naismith, la finele secolului 19.

Dorothy

Sistemul de predare “Mantle of the expert” a fost inventat de catre britanica Dorothy Heathcote (29 august 1926 – 8 octombrie 2011). Heathcot a fost profesoara de drama si a fost prima care a folosit aceasta metoda care a revolutionat sistemul de predare din Anglia si din America in secolul 20. Acest sistem poate fi aplicat si acasa de catre parinti, intrand in “joc” impreuna cu copiii, care invata matematica, istorie, geografie, literatura, inventand diverse situatii.

Una dintre activitatile preferate cu Avi este sa ii inventam probleme de matematica dupa modelul celor de la scoala. Sa ma vedeti cum fac texte literare cu componenta de algebra, de Opapa (bunicul matern, mare pasionat de matematica) ar fi fost tare mandru de mine. De exemplu: Motanul incaltat are 50 de perechi de cizme. Este invitat la o petrecere la care vin inca 100 de pisici. Daca cizmarul poate face doar 10 perechi de cizme pe zi, in cate zile le va termina pe toate?” Daca motanul face cadou 25 de perechi, si impacheteaza pentru calatorie 10 perechi, cate va lasa acasa, in dressing?  Ia ziceti voi:)

Mantle

Sambata aceasta, de la 10:00 la 12:00, voi merge la Sheraton, la conferinta la care vor vorbi despre “Mantle of the Expert” doi experti britanici: Luke Abbott, fost masterand al lui Dr. Heathcote si Richard Kieran, membru al UK National Training Team si “head teacher” la Worcestershire Mantle of the Expert training school.

Daca v-am facut curiosi, aici este site-ul Mantle of The Expert.

Dorothy 2

Daca exista doritori, mai gasiti bilete aici.

Eu am doua invitatii, asa ca astept sa imi scrieti in privat, pe Facebook.

Let’s make learning exciting again.

Surse foto: https://www.hollywoodreporter.com, https://www.amazon.co.uk, http://www.veritaschool.ro

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here