Ce este dorul pentru noi?

18 august 2016, Londra

Se vorbește des despre românii care sunt răspândiți în lume, majoritatea plecați la muncă temporar sau mutați acolo definitiv, pentru a începe o nouă viață. În acest moment aceștia numără peste 5 milioane, practic aproape un sfert din populația României.

5 milioane de români în afara granițelor României și alte pe puțin 5 milioane de doruri aici – dor de părinți, de bunici, frați și surori, dor de prieteni, dor de cei care nu mai sunt, dor de locurile preferate, de anumite feluri de mâncare, de mărțișoare, de munți și de mare și de acele rutine ale fiecăruia dintre noi.

Le știu pe toate, le simt pe toate, pentru că (am mai scris despre asta) am emigrat împreună cu mama în Israel, în iulie 1989. Și mie mi-a fost dor de fosta casă de la Câmpina, de prietenii mei, de cofetăria cu prăjitura Doboș și de amandine, de cum miroseau rufele lăsate la uscat pe sârmă iarna, la minus grade (deși iarna nu e anotimpul meu preferat), de zacuscă și de dulceață de vișine.

4 aprilie 2015, cu mama si Avi in Israel

4 aprilie 2015, cu mama si Avi in Israel

Când m-am întors în România, în 1993 și mama a rămas în Israel, mi-a fost dor de ea, pentru că, deși în cei aproape doi ani de armată au fost și multe zile în care nu veneam zilnic acasă, a fost pentru prima dată când am început să ne vedem de 2-3 ori pe an. Pentru că am lucrat în timpul facultății și în anii ce au urmat, în unii ani ne vedeam doar de două ori. Fie mergeam eu în Israel, fie venea mama aici. Aduceam din România, în ordinea importanței din listă: leuștean, zacuscă, dulceață de vișine, dulceață de nuci verzi, multe cărți și reviste de istorie & glossy. Aduceam din Israel ciocolatele Elite (Pesek Zman e preferata mea), reviste glossy israeliene, o agendă calendar și mirodenii; pentru potolire temporară de doruri.

cu mama Geta Pavel, septembrie 2018, Bucuresti, by Oltin Dogaru

cu mama Geta Pavel, septembrie 2018, Bucuresti, by Oltin Dogaru

În toți acești ani am vorbit cu mama la telefonul fix, ne lăsam mesaje pe robotul telefonic, apoi vorbeam la telefonul mobil, ne trimitem mesaje scrise, apoi au apărut Facetime și What’sApp, ajutoarele de nădejde și uțor paleative în momentele de foarte dor.

Facetime cu mama, 21 mai 2020

Facetime cu mama, 21 mai 2020

În perioada carantinei, aceste ajutoare și-au făcut treaba bine. Toate mesajele de la familie, toate grijile, tot ce s-a întâmplat în viața fiecăruia dintre noi au accentuat dorurile. Urmărind cronologia fotografiilor din telefon cu mine și cu mama sau cu noi două și cu fiul meu, Avi, am observat că am păstrat câte una din fiecare an în care ne-am văzut. Vorbeam pe Facetime, dar nu făceam capturi de imagini. În perioada carantinei însă și chiar și acum, am făcut multe capturi de ecran, ca să păstrez momentele noastre împreună, dar fiind departe una de cealaltă.

21 martie 2020, Facetime cu mama , bunica Geta si cu bunicul Dan

21 martie 2020, Facetime cu mama , bunica Geta si cu bunicul Dan

Astăzi, Rețeaua de sănătate Regina Maria lansează Abonamentul Medical DOR, primul abonament medical dedicat românilor din diaspora. Săptămâna viitoare, împreună cusociologul Alex Dincovici, REGINA MARIA va iniția un studiu sociologic pentru a investiga adevăratele simptome de dor. Pe www.reginamaria.ro/dor va exista un chestionar online – Test de DOR – la finalul căruia vor putea fi identificate simptomele dorului. Pentru că da, Dorul, oricât de încărcat de griji și de emoții poate fi uneori, este o dovadă de iubire și de empatie.

Abonament_layout-1_1200x1200

Acum am realizat că mi-am făcut abonament la Regina Maria în anul 1996, când unicul sediu era în zona Unirii și tot atunci lansase abonamentele pentru companii, în premieră românească. Am citit zilele acestea cifrele: în prezent are peste 640.000 de abonamente (angajați din firme, dar și pentru persoane fizice).

Ideea abonamentului DOR a venit după ce, la începutul carantinei, Regina Maria a lansat Clinica Virtuala, platforma de consultații online pentru ca pacienții cu abonament și fără abonament să acceseze consultații și anumite controale, având la dispoziție aproape 500 de medici și 40 de specialități. Numai în primele luni de la lansarea spațiului virtual de consultații, l-au accesat peste 2000 de români stabiliți în străinătate. Și pentru că mulți români vin în țară pentru diverse controale și analize (atunci când sunt în vacanță), abonamentele DOR le facilitează accesul la medic.

Sunt două abonamente: Dor Pentru Tine, dedicat celor plecați din țară, care își doresc să aibă acces la servicii medicale în România (din diverse motive: că înțeleg mai bine limba, sau s-au obișnuit cu medicii la care se tratează de mai mulți ani). Abonamentul poate fi accesat din orice țară în care abonații se află acum și include consultații în Clinica Virtuală și poate fi folosit în România pentru consultații, analize și reduceri la investigații.

Dor Pentru Ai Tăi a fost creat pentru cei rămași în țară, iar cei plecați îl pot cumpăra cadou pentru aceștia, pentru încă 50 de Lei/lună, ca extra-beneficiu la anumite abonamente pentru persoane fizice.

Deși mama mea are acces la servicii medicale excelente în Israel, atât la spitalele publice, cât și la cele private, m-am gândit să îi fac și un abonament Dor Pentru Ai Tăi.

16 august 2017, de ziua mamei, Israel

16 august 2017, de ziua mamei, Israel

Dorul este, poate, unul dintre cele mai complexe sentimente. Deși vorbesc cu mama zilnic pe Facetime și ne trimitem poze și filmulețe și știm ce face fiecare dintre noi, abia aștept să o strâng în brațe când va ateriza în acest weekend! Iată, un alt fel de dor: dor de a strânge în brațe pe cineva drag, ceea ce ne-a lipsit multă vreme și ne va mai lipsi și de acum înainte, până când nu va trece pandemia.

21 martie 2018, Bucuresti

21 martie 2018, Bucuresti

 

23 martie 2018, Avi o imbratiseaza pe mama in timpul repetitiei dinaintea concursului de balet la care a venit in Bucuresti cu grupul sau de eleve, "Psifas"

23 martie 2018, Avi o imbratiseaza pe mama in timpul repetitiei dinaintea concursului de balet la care a venit in Bucuresti cu grupul sau de eleve, “Psifas”

Aici găsiți mai multe detalii despre cele două abonamente de Dor.

5 mai 2019, Akko, ultima data cand ne-am vazut fizic, inainte de pandemie

5 mai 2019, Akko, ultima data cand ne-am vazut fizic, inainte de pandemie

Să fim sănătoși și să ne fie mereu dor de cineva sau de ceva. Să sărbătorim Ziua Dorului, pe 13 mai. Un bun motiv de a suna pe cineva drag și să o/îl întrebăm: „Ce mai faci? Cum ești?” și la finalul conversației: „Să fii bine”.

 

Imagini: Regina Maria, arhiva personală

 

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here