READING

Un film cu o palma, cu multe lacrimi si un sarut

Un film cu o palma, cu multe lacrimi si un sarut

Capitol_ilustratie Andreea Cristea

Capitol_ilustratie Andreea Cristea

Prima mea statistica facuta in minte a fost in copilarie. Erau anii ’70 de final, anii ’80 de inceput si multe dintre filmele de la Telecinemateca (in fiecare seara de miercuri, parca), erau din anii ’40, ’50. Erau acele scene de certuri in care in majoritatea cazurilor, la apogeul scandalului, el ii dadea ei o palma si intamplarea face ca erau pozitionati langa un pat cu asternuturi albe sau langa o canapea superba. Ea se pravalea pe pat, respectiv pe canapea, in lacrimi zguduitoare, iar el venea si o lua in brate si apoi se sarutau patimas. Astfel de scene am mai intalnit si in filmele din anii ’60, ’70, ’80, dar statistica aia cu sarutul dupa palme cred ca m-a urmarit multi ani, incercandu-mi sa-mi explic cum de violenta asupra femeii nu poate inceta?

 

Am hotarat, impreuna cu colegele mele de la #acinceaputere sa scriem astazi despre violenta asupra femeii.  Astazi a fost Ziua in care ar fi trebuit sa aiba loc “Marsul Impreuna pentru siguranta femeilor”. Din motive de protectie COVID19, astazi s-au adunat doar reprezentantele ONG-urilor activiste si jurnalisti activisti. Datele pe care le gasiti pe pagina de Facebook a Centrului Filia sunt cutremuratoare, in contextul pandemiei:

“Au fost emise 4.856 de ordine de protecţie provizorii în primele 7 luni ale anului 2020, în medie 694 cazuri/lună. 30% dintre ordinele de protecție sunt încălcate anual, iar 96% dintre autorii faptelor de violență în familie sunt bărbați.

În 2020 apelurile la linia telefonică gratuită destinată victimelor violenței domestice s-au dublat pe perioada stării de urgență.

În februarie anul acesta o femeie din Ilfov a fost omorâtă cu un cuțit de soțul ei, împotriva căruia avea ordin de protecție, obținut cu o lună și jumătate înainte de crimă. În Vișeu de Sus, Maramureș, o fată de 18 ani a fost omorâtă de bărbatul cu care a avut o relație de la 13 ani și doi copii.

În Mehedinți, o fată de 17 ani a fost arsă pe 90% din suprafața corpului de un bărbat împotriva căruia înaintase plângere pentru viol și agresiune sexuală. Bărbatul era recent eliberat din închisoare, după ce ucisese 5 persoane.”

Anul trecut au fost ucise in Romania 79 de femei, de catre partener sau un membru al familiei. Au fost inregistrate 26.000 de cazurti de violenta, iar dintre victime, 77% au fost femei…adica peste 20,000 de femei agresate fizic, in anul 2019.

Vanatai ascunse

Acum cateva saptamani, Ana Bitu, Cristina Stanciulescu, Diana Cosmin, Mara Coman si cu mine am primit de la Editura Nemira cartea ”Vânătăi ascunse: Ce nu știi despre violența domestică te poate ucide”, scrisa de Rachel Louise Snyder. In afara de faptul ca a fost in topul New York Times  – cele mai bune 10 carti ale anului 2019, cred ca este acea carte pe care ar trebui sa o citeasca fiecare femeie, trecuta sau nu prin astfel de experiente si fiecare barbat, aggressor sau nu. Odata cu lansarea cartii, Editura Nemira s-a parteneriat cu @asociatiaanais si au pornit o campanie pe subiectul violentei domestice. Pentru ca, in completarea cifrelor de mai sus, Romania se afla in prezent pe locul 14 in infamul top al violentei domestice. Una din 4 femei a fost agresata fizi sau sexual de partenerul sau, cel putin o data in viata.

M-am gandit des la femeile abuzate de parteneri, in perioada carantinei. Mi-am amintit de povestile femeilor invitate sa vorbeasca la o conferinta Avon, acum vreo 2 ani.

Coperta caiet_relatiile adolescentilor din Romania

Si apoi mi-am amintit ca tot cei de la Avon au realizat un studiu la care au participat 25.000 de adolescent si au construit o platforma.  In a Relationship a strâns multe informații de la adolescenții din România. Au avut loc discuții online și offline, s-au completat  chestionare, s-au facut focus grupuri și ateliere. Au discutat despre fricile și nevoile lor, despre relațiile cu părinții și profesorii, despre ce așteptări au de la dragoste. Esenta studiului este publicata carte, “Relatiile adolescentilor din Romania si ce spun ele despre noi”.

Generatia nevorbita are cuvantul

Studiul Fundatiei Friends For Friends, urcat pe aceeasi platforma arata ca 2 din 3 adolescenți din România au declarat ca au fost martori la oscena de violenta (verbala sau fizica) intr-un cuplu de varsta lor. Acest studiu a fost publicat cu ocazia  Zilei Internaționale pentru nonviolență în școli (cred ca e din anul 2017), la intiativa Avon Romania, de lupta impotriva violentei domestice. Studiul a durat 3 luni si a implicat 1500 de adolescenti cu varste intre 16-19 ani, din 80 de orase din Romania. La sectiunea

“Cauze de despărțire”, doar 13% dintre fete s-ar desparti in caz de violenta fizica sau psihica. 13%. Si celelalte 87%?

Mai multe despre proiect gasiti aici:  http://ffff.ro/licee/
https://www.facebook.com/rIn a Relationship_2 din 3 adolescentiespectlicee/ 

 

Toata aceasta suita de informatii au dus catre cuvantul cheie care deschide toate sertarele cu probleme: EDUCATIA.

Iar aici scriu nu doar prin prisma celor de mai sus, ci si a experientelor personale.

Departe de statistici sunt si cazuri in care baiatul provine dintr-o familie in care nu exista violenta domestica si totusi o loveste pe iubita sa si o intimideaza psihic. Iar iubita provine dintr-o familie in care parintii nu isi vorbesc urat niciodata si tatal nu a lovit-o pe mama niciodata.

Daca fata ar vorbi despre asta cu parintii si acestia ar fi de partea sa si ar sustine-o, despartirea de iubitul abuziv ar fi mai rapida si mai putin traumatizanta. Iar in viitor, adolescenta devenita tanara femeie va fi mai atenta la primele semne de violenta ale viitorilor parteneri si va pleca.

Fata trebuie sa fie invatata sa isi castige singura existenta, sa nu depinda financiar de nimeni, niciodata. In cazul unui act de agresiune din partea partenerului, va putea pune capat relatiei in acel moment.

Trebuie sa stie ca are pe cine sa se bazeze: familie, prieteni, ca nu este singura.

In a Relationship_Vorbitul ajuta

Un baiat trebuie sa invete sa nu loveasca niciodata o fata, sa nu ii vorbeasca urat, sa o respecte. Orice s-ar intampla intr-un cuplu, pana cand parintii se vor desparti, copilul trebuie sa inteleaga ca violenta este de neperpetuat.

Pe mine ma ingrijoreaza felul in care aud cum isi vorbesc multi adolescenti. De cate ori trec pe langa un liceu (orice liceu sau scoala gimnaziala), aud cum isi vorbesc. Si stiu ca de la “proasto, tampito” se ajunge la palme sau pumni. Si mi se strange inima.

Respectul, educatia, sunt tot ce conteaza pentru ca un popor sa evolueze cu adevarat. Violenta trebuie sa inceteze. Si spun din nou, aici, ca in toti anii in care am mers la Marsul Pentru Siguranta Femeilor: Stop VIF!

Impreuna pentru Siguranta Femeilor 2017

Impreuna pentru Siguranta Femeilor 2017

 

Marsul Impreuna pentru Siguranta Femeilor 2018

Marsul Impreuna pentru Siguranta Femeilor 2018

Feminism rocks, 2019

Feminism rocks, 2019

Va invit sa cititi materialele scrise colegele mele de pe platforma #acinceaputere: Ana, Cristina, Diana si Mara.

Sa fiti bine. Sa fim bine.

 

 

Surse foto: www.elle.ro, GMP PR, Fundatia Friends For Friends, arhiva personala


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here