READING

Registrul bunătății. Eroi. 2022.

Registrul bunătății. Eroi. 2022.

deschidere

Cristina a propus inițial să scriem pe 27 martie, pentru că în fiecare zi se poate schimba ceva.

Dar apoi am hotărât să scriem despre cei care ajută refugiații din Ucraina în această perioadă, oameni ca mine și ca tine, ONG-uri mai puțin sonore, inițiative care ne-au impresionat, în această lună și 4 zile de război în Ucraina, un război pornit de un scelerat și care a generat milioane de drame și de distrugeri.

Veți citi pe blogurile noastre, Ana, Cristina, Diana, Mara și Noemi, 5 materiale din seria #acinceaputere despre tot ce ne-a atras atenția și ne-a impresionat. Unele nume se vor repeta, cu siguranță, cum este cel al Mădălinei Preda, cu care Cristina a făcut un amplu interviu sau Vet Crew, (cuplul de medici veterinari din Odessa care salvează animalele pe care unii refugiați nu au putut să le ia cu ei și au grijă și de câinii și pisicile din adăposturile din împrejurimile orașului), despre care a scris Diana Cosmin.

Am aflat despre o mulțime de oameni minunați si curajosi. S-a format un fel de rețea de schimb de informații prin taggs și reposts în social media, de la prieteni și cunoscuți.

Am decis ca acest material să cuprindă un fel de monitorizare de război, acea monitorizare din spatele frontului. Să rămână aici, cu speranța că un astfel de dezastru să nu se mai întâmple niciodată în acest secol și în cele ce vor urma.

 

24 februarie.

@kolakariola își oferă sprijinul familiilor de refugiați cu prieteni non umani.

Au postat această fotografie, pe care nu o voi uita așa ușor.

24 februarie, Kola Kariola

26 februarie

26 februarie, ELLE Romania

Ioana Ulmeanu de la ELLE România scrie un material în care menționează primele centre de ajutor pentru refugiați și cum putem ajuta.

Diana Cosmin

Diana Cosmin repostează o imagine impresionantă de la metroul din Kyiv, cu oameni și animalele lor de companie, adăpostindu-se din calea bombardamentelor armatei ruse.

 

Ovidiu Muresanu@ovidiu_muresanu postează despre organizații și companii care ajută refugiații care continuă să vină în număr mare în România.

Mozaiq

@mozaiqlgbt și lista deschisă pentru cazari temporare și alt ajutor oferit oamenilor care ajung în România.

@gabriela.atanasov face un apel către companiile din industria de îngrijire & beauty, să doneze produse pentru refugiați. Gabriela a fost conectată încă de la început,  vorbește limba rusă.

Gabriela Atanasov

27 februarie

@ioanavulpescu pune un story cu @stefan.mandachi, ownerul unui hotel care a cazat refugiați împreună cu animalele de companie.

Stefan Mandachi

@harmony_fund și @underdoginternational, două organizații internaționale se mobilizează pentru salvarea animalelor din adăposturile din Ucraina aflate în zone grav afectate. Cei de la Underdog International colaborează în prezent și cu adăposturi din România.

Harmony Fund

IMG_2424

@redpandaromania creează o listă pentru cei care pot caza refugiați cu câini și pisici. (Au venit și cu hamsteri). Totodată, echipa Red Panda trimite ajutoare –  hrană, mai ales,  prin convoaiele de la Crucea Roșie.

Red Panda

Diana Cosmin @finesocietycurator urcă un story cu @vet.crew, cuplul de veterinari din Odessa pe care vă invit să îi urmăriți. Sunt adevărați eroi.

Vet Crew, Diana Cosmin

@casaluipatrocle își trimit echipa la Siret și în alte puncte vamale și ajută refugiatți însoțiți de familiile non umane.

Casa lui Patrocle

@tanzanianca postează despre platform dopomoha.ro.

dopomoha

 

28 februarie.

Robert Rațiu postează despre un cont cu info util despre cum poți ajuta persoanele marginalizate rămase în Ucraina.

28 februarie

2 martie

Ioana Vasile, colega mea de voluntariat, cu o inimă mare, anunță că designerul Ioana Ciolacu îl găzduiește pe Vazghen, cățelul unor refugiați care nu au putut să îl ia cu ei în Armenia.

Ioana Ciolacu gazduieste un cateljpg

@tudorcoltan de la Benga & Coltan postează ghidul bilingv, extrem de util, “Avocați pentru refugiați”.

Tudor Coltan desore drepturile refugiatilor

Tudir Coltan 2jpg

3 martie. 4 martie.

Capturile de mai jos sunt despre tot ce am surprins în cele două zile, între știrile TV si din SoMe.

Anima Vet Concept

Centrul Filia

Four Paws International

Free Clinics for pets

Fundatia Comunitara Bucuresti

Girl Up Romania

 

Casa lui Patrocle reminder by Diana Cosmin

Casa lui Patrocle

Glamour Romania

Network for animals

Opera Nationala

Pride Romania

The Social Incubator

Vet Crew

We are One

 

M-am întâlnit într-o zi cu două tinere refugiate din Ucraina care căutau la farmacie pampers pentru pisica lor. A doua zi urmau să se mute cu chirie. Mi-au spus: “You are such a beautiful people!”. Ne-am îmbrățișat și am plâns.

Victoria Finala

5 martie, o zi de sâmbătă

Despre steagul Ucrainei, salvarea continuă a animalelor, despre oameni, ajutoare, Gara de Nord, info utile. Ziua în care am aflat de la @ovidiu_muresanu despre două fete care au mobilizat sute de persoane și zeci de companii și trimit ajutoare în Ucraina, cazează refugiați, practic “zboară” peste tot: @madalinapreda.ro si @elivorbeste (Eli Neicuț).

Decat o revista la Gara de Nord

Eli Vorbeste

Floraria Venus

Four Paws International

Ovidiu Muresanu despre Madalina Preda si Eli Vorbeste

Red Panda

Vice

 

6 martie

Vedere de la vama Siret, de la Codrin Tofan, aflat acolo împreună cu David Saranga, ambasadorul Israelului & staff-ul ambasadei. Ileana Badiu urcă imagini de la Gara de Nord. Mai multe despre oamenii care fac minuni acolo puteți citi în materialul Anei Bîtu.

Codrin Tofan

 

Ileana Badiu

Amdreea Bumbum

Până în 7 martie tranzitaseră România 261,000 de refugiați.

Scena 9

Și a fost și 8 martie. Vulturii s-au mutat într-o locație mai mare. Andreea Pietroșel transmite de la Gară pentru RFI.

Andreea Pietrosel 2

Andreea Pietrosel

IMG_3210

IMG_3218

Underdog about Emma Asop

Underdog

Vulturii se muta

what dogs want

9 martie.

Casa Vulturilor

IMG_3262

IMG_3269

SNSPA

10 martie

Îmi trimite Ioana Călinescu de la MNAC o foto share-uită de jurnalistul @marcobadea. Fotografia a fost surprinsă de Christopher Occhicone (@occhicone98) în Irpin. Este genul acela de fotografie pe care scrii “eroină”. Am căuta-o pe fata asta și am găsit-o: O cheamă Stasia Tihaia și este pet sitter în Irpin. Aici a stat două secunde pentru poză și a plecat cu câinii ăștia cu dizabilități, să îi ducă într-o zonă mai sigură.

Stasia Tihaia by Christopher Occhicone

Marco Badea

 

Sergey Korovayny

Animal Society

11 martie

Aflu de la @joannavasile de @zoopatrulkyiv. Imaginați-vă o echipă de eroi care intră în apartamentele și în casele abandonate din Kiev și salvează câini și pisici. Cei care sunt încuiați în apartamente în care nu se pot dizloca ușile, sunt hrăniți în cele mai ingenioase moduri.

11 martie,

12 martie

Am fost la Gara de Nord, ca să ajut și eu. M-am întâlnit cu @un_bogdan, Domnul doctor, cum îi zic eu. Pentru că este un medic al naibii de bun, un om bun și are un cont de instagram foarte artsy. Între două gărzi la spital, Bogdan e la Gara de Nord și nu stă o clipă.

12 martie

13 martie

Încep ziua cu pozele din vămi făcute de @ioanacmoldovan, pe care vă invit să o urmăriți. Foto din deschiderea materialului meu e facuta tot de ea. Aflu de la Anca Fronescu de contul @withukraine.

Ioana Moldovan

Forumul Cultural austriac

girl up

Ina Solomon

Vadim Ghirda

Vet Crew ea

Vet Crew el

with ukraine

zoo

15, 16 martie

baking 2

baking

Ioana Moldovan

via Diana Cosmin, the zoo

18 martie

Betty Facaianu

Donbass

Ileana Badiu

Vet Crew

19 martie

Aflu de la amicul @ctavian, care locuiește în Polonia și zilnic ajută refugiați și se implică enorm (îl laud eu, că el e modest), aflu așadar de la Octavian cum îi putem susține pe artiștii ucrainieni: să le ascultăm muzica, zic.

19 martie

21 martie

Ciolacu si Printoteca

Patron

with ukraine

23 martie

Institutul de Artă și Design găzduiește în această perioadă duo-ul de artiști bijutieri @logvin.jewelry și aflu despre Sara Turetta de la Save the Dogs, care ajută enorm zilele astea la salvarea câinilor cu și fără familii din Ucraina.

Logvin

Eroi 1

Sara Turetta

Save the dogs

 

25 martie

Am fost din nou la Gara de Nord.

elevii de liceu on duty, the night shift

Copiii din imagine au 16 ani și sunt elevi în clasa a X-a. Veniseră în tura de noapte, voluntari Crucea Roșie Română. Am sortat împreună haine, în sala numărul 4.

voluntari si voluntari translatori la Gara de Nord

Cei cu veste galbene sunt voluntari buni la toate. Cei cu veste portocalii sunt voluntari traducători. Nu le știu numele, dar tot ei erau și prima dată când am fost la gară. Este mare nevoie de traducători de ucraineană și rusă, pentru că munca lor e foarte importantă zilele astea.

family with cat

Declic

RFI

Madalina si Eli

final material 1

26 martie

26 martie

27 martie

Răzvan Moței ne amintește că a trecut deja o lună de la invazia Ucrainei.

27 martie, Razvan Motei

27 martie, zoo patrul

În acest moment sunt peste 3 milioane de refugiați din Ucraina. În Polonia au ajuns deja peste 2 milioane.

Femei cu copii, cu câini, cu pisici, cu câte o valiză sau un rucsac. Au plecat din calea războiului. Unii se vor întoarce și își vor găsi casele, alții se vor întoarce la ruine. Alții vor alege să trăiască într-o altă țară.

Ana, Cristina, Diana, Mara și cu mine am scris astăzi despre #anatomiabinelui, fiecare cu listele ei de oameni care fac fapte bune, sub cupola #acinceaputere.

low res

 

Pe lângă toti cei de mai sus sunt mulți care ajută zilele acestea. Voi continua să “monitorizez” binele din feed-uri și din stories, plus toate poveștile care ajung la mine în această perioadă.

E tare important zilele astea să ajutăm.

Războiul e durere și nu se uită ușor.

Nu voi uita chipurile oamenilor din Gara de Nord, nici gesturile mamelor care își mângâiau copiii în somn, nici zâmbetele chinuite ale mamelor care încercau să îsi liniștească copiii. Nici privirile speriate ale pisicilor din cuștile de transport.

Tocmai de aceea, anatomia binelui se face aproape de cei care au nevoie de ajutor. Pentru că atunci realizezi cât de greu le este acestor oameni; celor care au plecat și celor care au rămas.

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here