READING

O vizita la Efendi

O vizita la Efendi

Efendi hotel, salonul de lectura de la  etaj

Efendi hotel, salonul de lectura de la etaj

In urma cu cativa ani, in timpul unei vacante la parintii mei care locuiesc intr-unul dintre cele mai vechi orase din lume, Akko, o prietena care locuia la acea vreme la Tel Aviv mi-a propus sa luam masa la Uri Buri. Sa ne intelegem: Andreea avea sa conduca aproape doua ore pana la Akko, in port, ca sa manance la acest restaurant.

Uri Jeremias

Uri Jeremias

Mi-a spus ca aici vin israelieni din toata tara, ca sa se delecteze cu minunile pregatite dupa retetele chef-ului Uri Jeremias, nascut in Israel din parinti emigranti germani. Asa ca am luat atunci unul dintre cele mai minunate dejunuri si am avut grija ca in fiecare vacanta sa ii aduc la Uri Buri pe prietenii mei din Romania. Daca ajungeti aici, sa comandati tot ce este preparat din peste si fruncte de mare (mai ales retetele cu crab) si sa va sfatuiti inainte cu ospatarii (care stiu foarte bine ce sa va recomande, atat in materie de main course, cat si de vinuri si deserturi). Aici este si site-ul restaurantului, pentru rezervari, pentru ca in weekend este nevoiede asa ceva. http://www.uriburi.co.il

Dupa aceasta introducere culinara vreau sa va povestesc despre Efendi, un hotel butic deschis acum un an de talentatul Uri Jeremias. Ieri am facut o vizita aici si am fost de-a dreptul impresionata. Hotelul are 12 camere si a fost renovat timp de aproape noua ani, de o echipa intreaga de restauratori venetieni, in tandem cu echipa de constructori si designeri israelieni. Sunt de fapt doua case otomane (Efendi) unite, care la randul lor au fost construite pe sit-uri ce dateaza din vremea cruciatilor (secolul 12).

Efendi Hotel butic, detaliu tavan

Efendi Hotel butic, detaliu tavan

Efendi hotel butic, fresca otomana, inaugurarea garii din Istanbul

Efendi hotel butic, fresca otomana, inaugurarea garii din Istanbul

Atunci

cand Uri Jeremias a cumparat locul, acesta se numea “The Palace”. Restauratorul a facut investigatii si a aflat si povestea locului: despre numele caselor si proprietarii lor, de-a lungul timpului: Una dintre ele s-a numit  Afifi House, sau Wizo House, iar cea de  a doua,  Hamar House sau Shukri House si a apartinut unei familii de muzicanti. Apoi casele au fost unite si renovate in anul 1768 de catre  Ibrahim al Tzabaj, un greco-catolic instarit care locuia cu familia intr-o aripa a casei, iar cea de a doua jumatate a fost folosita ca fabrica de sapun. Apoi, un turc foarte bogat, Uda Hamar a cumparat casa de la urmasii lui Tzabaj in anul 1870 si a transformat-o in “The Palace”, care la acea vreme era una dintre cele mai frumoase case din oras, un adevarat palat in care locuiau sotiile si servitorii acestuia. De la inceputul secolului 20 si pana acum cativa ani casa a ajuns o ruina, iar ambitia lui Uri Jeremias a fost sa ii redea gloria bine meritata. Pretul unei camere poneste de la 455 de dolari pe noapte (pentru Grand Deluxe room), la 565 de dolari (pentru Royal room) si pana la 685 de dolari pe noapte (pentru Presidential room, cu vedere perfecta la Mediterana).

camera, interior, Efendi butic hotel

camera, interior, Efendi butic hotel

Efendi hotel butic, priveliste de pe acoperis

Efendi hotel butic, priveliste de pe acoperis

Daca ajungeti aici, Micaela Lopez (care este din Portugalia) va va face un tur al hotelului, cu povestea aferenta iar Victor este un concierge fantastic.

Efendi hotel, hamamul turcesc

Efendi hotel, hamamul turcesc

A, si neaparat sa mergeti la SPA, sa faceti o programare la Ayala. Este experta intr-un tratament ce dateaza de 400 de ani, la Hamamul turcesc. Tratamentul dureaza 30 de minte si apoi o sa va simtiti extraordinar.

Aici este site-ul Efendi.

http://www.efendi-hotel.com

Efendi hotel, terasa de pe acoperis

Efendi hotel, terasa de pe acoperis

Efendi hotel butic, terasa de la etaj

Efendi hotel butic, terasa de la etaj

surse foto: Efendi, arhiva personala

 

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here