READING

Nesupusele, o carte pentru toti nesupusii din viat...

Nesupusele, o carte pentru toti nesupusii din viata mea

deschidere mare

Am un joc al timpului: la fiecare final de luna, aleg ceva ce m-a miscat in mod placut si imi notez in jurnalul pe care il tin de la varsta de 13 ani.

Exista luni din care raman cu o singura memorie frumoasa, exista luni in care colectionez mai multe secvente. Acest noiembrie mi-a adus expozitia lui Albert Sofian de la Halucinarium si cartea “Nesupusele”.

Iar azi este vorba despre “Nesupusele”, (volumul 1), “100 de femei pentru 100 de ani de Romanie moderna”. Cred ca aceasta carte este in topul meu 3 proiecte de Centenar Romania.

Nesupusele-800px-Casnicele

Cartea va aparea in librarii in data de 9 decembrie si sper sa se vanda tiraje intregi, pentru ca este o lectie de istorie si de cultura generala.

“Nesupusele” este despre femeile din Romania trecuta si prezenta, de varste, profesii, etnii, religii diferite, toate cu mai multi numitori comuni: curaj si independenta, fie ea financiara sau spirituala si un talent extraordinar de a trai; o adevarata inspiratie pentru alte femei.

Va invit pe site pentru a descoperi mai multe povesti si unde puteti completa si voi aceasta serie, cu povestea unei nesupuse din viata voastra.

Iar aici este lista nesupuselor preferate (in afara de alte preferate, dintre care pe vreo doua le si cunosc, sunt tinere si fantastice).

Nesupusele-800px-Vera-Atkin

Vera Atkins (1908, Galați –  2000, Hastings, Marea Britanie), nascuta Vera Rosenberg. A fost in serviciul de spionaj britanic, a participat la organizarea Debarcarii din Normandia si la recuperarea masinilor de criptare Enigma. Vera Atkins i-a inspirat lui Ian Fleming personajul Monneypenny din romanele cu James Bond.

 

Escadrila Alba, infiintata la initiativa Marinei Stirbey, formata din femei curajoase care au pilotat avioanele de salvare a ranitilor de pe front, in Al Doilea Razboi Mondial.

 

Lena Constante (pictorita si scriitoare). Una dintre lucrarile sale este in expozitia de la MNAC, in prezent).

 

Marta Trancu-Rainer, prima femeie chirurg din Romania (care  fost si unul dintre medicii Reginei Maria si a copiilor sai).

 

Arethia Tatarascu (care l-a convins pe Constantin Brancusi sa creeze ansamblul faimos de sculpturi de la Targu-Jiu: Coloana Infinitului, Masa Tacerii si Poarta Sarutului).

 

Virginia Andreescu Haret, prima femeie arhitect din Romania. Haret a proiectat unele dintre cele mai frumoase cladiri din Bucuresti, printre care vila din Lascar Catargiu 14 (unde aceasta a locuit), multe case in stil art deco si de inspiratie modernista in Cotroceni si Liceul Dimitrie Cantemir de pe Bdul Dacia. Iata o idee draguta de tur al cartierelor cu echipa ARCEN.

 

Lizica Codreanu, una dintre initiatorele dansului modern si Miriam Raducanu, “mama performance-ului romanesc” si coregraf.

Nesupusele-800px-Alina-Serban

Alina Șerban (n. 1986, București), actrita, regizoare si activista de etnie roma. A jucat in teatru si in filme si a scris si regizat doua piese de teatru, “Declar pe propria raspundere” si “Marea Rusine”.

Nesupusele-800px-Diana-Dragomir

Diana Dragomir (n. 1982, București), astronom si fizician. Este profesor la Massachusetts Institute of Technology (Boston, SUA). Diana a descoperit o super-Terra, una dintre doar cele cateva planete mici cunoscute pana acum.

Nesupusele-800px-Clara-Haskil

Clara Haskil (1895, București – 1960, Bruxelles), nascuta intr-o familie de evrei. A avut o viata grea, dar a fost o luptatoare si este considerata una dintre cele mai bune pianiste din lume.

Nesupusele-800px-Margareta-Sterian

Margareta Sterian (1897, Buzău – 1992, București), pictorita, poeta, prozatoare, ilustratoare, traducatoare si ceramista; o artista complexa.

 

As scrie despre toate, dar vreau sa le descoperiti voi, pentru ca povestile acestor femei sunt fascinante.

final material

Primele 500 de exemplare din cartea 100 de femei pentru 100 de ani de Românie modernă, volumul I, vor fi donate bibliotecilor din toata tara si copiilor din medii defavorizate, cu sprijinul partenerilor proiectului: De Basm, Biblioteca Metropolitană, EduCab, The Social Incubator, Agenția Împreună sau EștiPovești.

____________________________________________________________________

Autoarele textelor sunt Adina Rosetti (scriitoare si redactor la revista Unica), Victoria Patrascu – “Tara din spatle blocului”), Iulia Iordan, Laura Grunberg, Cristina And one.

Ilustratiile au fost realizate de Sorina Vasilescu, Zelmira Szabo, Maria Surducan, Ilana Surducan, Cristiana Radu, Annabella Orosz, Andrea Kurti, Agnes Keszg, Oana ispir, Livia Coloji, Maria Brudasca, Cristina Barsony.

____________________________________________________________________

Surse foto: Ileana Surducan, Maria Brudasca, Sorina Vazelina, Kürti Andrea, Annabella Orosz.

 


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here