READING

Jurnalul corpului meu sau cum îl ascult pe cel ce ...

Jurnalul corpului meu sau cum îl ascult pe cel ce nu are cuvinte să îmi spună

5600596 (9003491) Jane FONDA, amerikansiche Schauspielerin, beim Aerobic Workout, undatiert ca. Mitte der 80er Jahre. [SPERRVERMERKE BEACHTEN | PLEASE CHECK RESTRICTIONS! Nutzung nur mit Genehmigung und gegen Honorar, Beleg, Namensnennung und zu unseren AGB. Nur zur redaktionellen Verwendung. Honorare an: KEYSTONE Pressedienst, HASPA, BLZ 20050550, Kto. 1235130877]

Acum vreo două luni eram în vizită la o bună prietenă care are + 50 și îi ziceam că anul acesta, în luna decembrie, intru și eu în “clubul” ei.

Prietena Ada îmi zice: “Fetiță, o să vezi, după 50 de ani or să te doară părți ale corpului pe care nu știai că le ai.”

Am râs cu poftă amândouă, pentru că la mine au început deja durerile de articulații – sunt la menopauză de 6 ani deja. În plus, în ultimii doi ani am căzut de câteva ori, la plimbările cu câinii mei exagerat de răsfățați, pe care nu am reușit să îi dresez.

Vreau să trăiesc 100 de ani, lucidă, să pot să merg (ador să merg pe jos), să văd să citesc, să văd lumea asta mare, să îl văd pe Avi, fiul meu, la rândul lui în “clubul 50 +, 60+ și să mai pot crește generații de câini.

 

Până acum vreo 4 ani, obișnuiam să stau până în ultima clipă până să ajung la doctor. Trebuia să mă simt foarte rău ca să merg în policlinică. După o viroză puternică, după ce am petrecut o zi cu perfuzii la camera de gardă de la Spitalul Euroclinic și încă două săptămâni în convalescență a la Noemi (lucrat de acasă, din pat), am hotărât ca la primele semne de durere, discomfort, să îmi fac programare la medic.

Am menționat aici, acum ceva vreme, o parte din medicii de la Regina Maria care m-au pus pe picioare în diverse situații medicale, pentru că și acest capitol face parte din jurnalul corpului meu.

Analizele anuale le fac oricum și țin această evidență de ani buni. La fel și consultul ginecologic și mamografia, o dată la doi ani și ecografia mamară, anuală.

 

Vara trecută a fost cu mai mult stres și cum era timpul pentru setul de analize uzuale, mi-am făcut o programare în avans la medicul generalist.

Am primit trimitere pentru un set complet de analize + ecografie abdominală și mamară. Nu am avut vreo preferință anume de medici, m-am programat în call-center, la orele la care puteam ajunge, dar pot să spun că le recomand cu căldură pe Dr. Mihaela Nedelea (eco mamară) și pe doamna doctor Ana Iulia Iavorschi (eco abdominală).

Când a trebuit să revin cu toate rezultatele analizelor, am făcut o programare la medicul generalist care mă putea primi cel mai repede, doamna doctor Mihaela Eugenia Marin. A făcut magie cu tratamentul recomandat, de la vitamine (mi-a spus că trebuie să iau vitamina D zilnic, toată viața de acum înainte, fiind la menopauză). Mi-a dat un medicament pentru reglarea colesterolului (am colesterolul mărit, deși sunt vegetariană, nu exagerez cu dulciurile și mănânc puține lactate, cu puține grăsimi).Am menționat-o des pe doamna doctor, pentru că în numai câteva zile de la  începerea tratamentului, m-am simțit mai bine.

 

Toamna și o parte din iarna lui 2021 au fost cu vizite dese la Policlinica Regina Maria Floreasca din Str. Axinte Uricariul (cea mai apropiată de locuința mea). Și, ca o paranteză, îmi place această familiaritate a locurilor din proximitatea casei mele, de la cafenele și bistrouri și până la policlinică. Fetele de la recepție sunt minunate și solare, oricât de ocupate sunt, de cele mai multe ori.

O singură dată am ajuns la Policlinica Regina Maria Pipera, la medicul ortoped Alin Pandea, recomandat de un prieten medic la care apelez de câte ori am nevoie de o recomandare de nume. (Bogdan este un fel de medical PR pentru mine. Nu dă greș niciodată).

Așadar, am ajuns la doctorul Pandea pe la finele lui septembrie, cu dureri în genunchiul stâng. Practic nu mai puteam să stau pe scaun, cu genunchiul îndoit sau să stau pe loc, în picioare. Dacă mergeam, era OK. Eram un fel de “Aleargă, Lola, aleargă”, nu sta pe loc, că doare.

După consult, doctorul Pandea m-a trimis la doamna doctor Daniela Gaman (înapoi în policlinica preferată, din Axinte Uricariul) și a fost minunată. Mi-a recomandat kinetoterapie și fizioterapie.

Noemi, sesiune fizioterapie decembrie 2021

Aici jurnalul corpului meu intră în momentul comic al poveștii: nici nu am început bine ședințele de kineto și fizio alternate, că m-a smucit bine Clint (unul dintre câinii mei, care are aproape 30 de kg.), fix a doua zi de Crăciun, am căzut pe mâna dreaptă și am făcut o entorsă de toată frumusețea.

Noemi sesiune 2, 29 decembrie 2021

Îmi amintesc că a doua zi eram programată la o nouă ședință de fizioterapie și când m-a văzut doctorul meu, Valentin Cula, mi-a zis: “Deci o să ne vedem mai des în următoarea perioadă”. Pot să vă spun că nu am terminat toate ședințele de fizioterapie cu doctoul Cula, pentru că am avut și mai am o perioadă tare aglomerată, dar doctorul acesta m-a pus pe picioare la propriu. Mai am dureri de genunchi uneori, dar nu se compară cu cele din momentul în care am făcut prima ședință de fizio.

Mă cert singură acum și musai trebuie să mă programez, să completez setul recomandat de doctorul Gaman.

Redbook+(Apr+1984)_fonda_120_1

Poate că am povestit cu prea multe detalii despre jurnalul corpului meu din ultimul an, dar a contat mult că am mers la control. Și voi continua să o fac, în timpurile acestea în care totul este mai accesibil: Îmi fac self-check-in, îmi pot face singură programările prin aplicația mobilă și uneori, când nu am timp să merg la policlinică, pot să programez un consult rapid online în Clinica Virtuală.

Prevenția este cea mai importantă, asta știu bine.

Personal, cred că un control de rutină anual este obligatoriu, pentru fiecare dintre noi. Nu întotdeauna istoricul medical al familiei reflectă starea sănătății tale, pentru că fiecare individ este unic.

Sunt fumătoare și știu ce riscuri îmi asum. Nu am mai ajuns la orele de pilates cu antrenor personal de ceva vreme, dar merg km. întregi pe jos, zilnic și m-am reapucat de pilates acasă. Beau apă, mai multă decât înainte. Primul pahar de apă îl beau cum mă trezesc, asta tot la sfatul unui medic de la Regina Maria. Mănânc fructe recomandate la menopauză: Coacăzele nu lipsesc din alimentația mea. Nu iau niciodată medicamente de capul meu: doar pe cele pentru dureri de cap, și acestea recomandate de medic și în dozajul corect. Și merg la controlul de rutină, îmi ascult corpul (nu doar îl aud), ceea ce te încurajez și pe tine să faci.  Sunt un pacient responsabil, pentru binele meu DAR mai ales pentru liniștea celor pe care îi iubesc. Ceea ce, din nou,  te încurajez și pe tine să faci.

Asta ne încurajează și Rețeaua de sănătate REGINA MARIA prin campania de educație pentru prevenție „Ascultă-ți corpul, mergi la medic!” și vine activ în ajutorul nostru cu pachete complete (și complexe) pentru servicii de prevenție, în policlinica cu discount. Până pe data de 31august, avem cu toții reducere de 20%, pentru: reumatologie, obstretică-ginecologie, medicină internă/generală, nutriție și gastroenterologie.

Lista completă a pachetelor este aici.

Să facem prevenție, așadar!

Că tot am vorbit despre educație: nu contează câți ani ai, odată ce ai devenit independent și nu mai mergi la doctor programat de părinți, e obligatoriu ca TU (în primul rând) să ai grijă de tine. Trăim într-un secol al tehnologiei, al gadget-urilor care ne forțează atenția, de multe ori, un secol în care poluarea, în toate formele ei, ne afectează mai mult decât de imaginăm. Odată cu salvarea planetei, trebuie să ne salvăm și pe noi.  Dar si la asta s-au gândit cei de la REGINA MARIA – primul furnizor de servicii medicale care a conceput pachete de screening adaptate nevoilor (și lifestyle-ului) studenților, cu 30% discount până la 31 august.

Jurnalul corpului meu continuă. Am grijă de mine. Ai grijă de tine. Ascultă-ți corpul. Numai tu poți face asta.

Surse foto: /ladyworld.tv/,  arhiva personală


People, Places, Projects, Plans, Special moments, all connected in my journal of memoires. My memoirs, seeking for the good times lived by me & by the others. I believe in gentle hood and in nomad thinking. I believe in the progress of humankind and hope this will happen during my lifetime. Welcome aboard!

RELATED POST

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

INSTAGRAM
follow me over here